Xania

Ολοκληρώθηκε η 1η Συνδιάσκεψη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή εκπαιδευτικών η 1η Συνδιάσκεψη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Μαΐου 2024.

Σκοπός της Συνδιάσκεψης ήταν να λυθεί η σιωπή των εκπαιδευτικών, να ακουστεί η φωνή τους ως κριτικά σκεπτόμενοι επαγγελματίες και να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό δίκτυο στο πλαίσιο του οποίου δεν μεταδίδεται η στείρα γνώση απλώς, ούτε καλλιεργούνται οι βασικές δεξιότητες μόνο.

Κατά τη Συνδιάσκεψή τους οι εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν τις μεθοδολογικές τους επιλογές, συζήτησαν, έκριναν κι επαναπροσδιόρισαν γνώσεις, στάσεις κι αντιλήψεις. Κατανόησαν την αξία του να συναντιούνται και να μιλούν για το έργο τους, αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα της κατάκτησης νέων ικανοτήτων προκειμένου να επιφέρουν την αλλαγή στη σχολική αίθουσα, εκεί όπου διαμορφώνεται το σύγχρονο διδακτικο-μαθησιακό περιβάλλον, μα κι έξω από αυτήν, όπου διαμορφώνεται η ταυτότητα του ενεργού και δημοκρατικού πολίτη.

Το διήμερο αυτό οι εκπαιδευτικοί της ΔΙΠΕ Χανίων άρθρωσαν επιστημονικό λόγο «από τα κάτω», σε μια συνθήκη που διέφερε σημαντικά από ένα απλό συνέδριο, αφού ξεδίπλωσαν το έργο τους σε στοχευμένα δεκάλεπτα παρουσίασης καλών πρακτικών, εστίασαν στη μελέτη και στην επίλυση συγκεκριμένων περιπτώσεων-προβλημάτων, αναφορικά με ποικίλα θεματικά αντικείμενα (περιβάλλον, πολιτισμός, υγεία, νέες τεχνολογίες, bulling, δυναμική της ομάδας κ.ά) κι, εν τέλει, συνειδητοποίησαν την αξία του να εργάζονται σε έναν Μανθάνοντα σχολικό Οργανισμό που σέβεται το «άλλο», το νοιάζεται και δεν το αποκλείει, κρίνει-συγκρίνει-επαναπροσδιορίζει σχέδια και παραλείψεις μικρών και μεγαλύτερων συνεργατών, και καταληκτικά γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση του τόπου…

Στη Συνδιάσκεψη έδωσαν το παρόν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Μ. Καρτσωνάκης, προσκεκλημένοι ακαδημαϊκοί ως ειδικοί (κα Ε. Κατσαρού, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Παν/μίου Κρήτης και ο κ. Ι Φραγκούλης, Καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ), όπου έκαναν λόγο για τις Επαγγελματικές Κοινότητες Μάθησης και την Μεντρορική Σχέση μέσα σε αυτές, ακούστηκαν οι εξαιρετικές εισηγήσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης και της Διευθύντριας της ΔΙΠΕΧ, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις και εργαστήρια δραστήριων κοινωνικών, πολιτιστικών, επιστημονικών, αυτοδιοικητικών φορέων κι αθλητικών Συλλόγων (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Φεστιβάλ Ημέρες Χορού Χανίων, Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, Κέντρο Πρόληψης, Αρχαιολογικό Μουσείο, μουσείο Σχολικής Ζωής, Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ε. Βενιζέλος, Ορίζοντας, Μυής Αγιά, ΕΚΦΕ Χανίων, ΕΔΕΕΚ, Δήμος Χανίων κ.ά), κυρίως όμως, αναδείχθηκαν οι εμπειρίες και οι απόψεις των ίδιων των εκπαιδευτικών που ζουν και δραστηριοποιούνται στο πεδίο «Σχολείο» και η ανάγκη τους για απελευθέρωση των δημιουργικών τους δυνάμεων.

Στιγμές συγκίνησης προκάλεσαν το μικρό μουσικό αφιέρωμα κατά την έναρξή της με την Δασκάλα Μουσικής στο πιάνο του Πνευματικού Κέντρου, κα Μ. Γεωργιλά και η Θεατρική Παράσταση «Γέφυρες» που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Βλησίδης από ομάδα εθελοντών εκπαιδευτικών της ΔΙΠΕΧ προς τιμήν των συναδέλφων τους εκπαιδευτικών (αφυπηρετούντων και νεοεισερχόμενων μονίμων), των μαθητών και των γονέων τους.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων συγχαίρει όλους όσοι συνεισέφεραν στην επιτυχημένη διοργάνωση κι ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε Χανίων, το Περιφερειακό Ταμείο ανάπτυξης, το Πνευματικό Κέντρο, τον Δήμο Χανίων, το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης, το Κύτταρο Χαλέπας και όλους τους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων που συνεισέφεραν στο να πραγματοποιηθεί ετούτο το απαιτητικό και, ταυτόχρονα, ελπιδοφόρο έργο παρέχοντας αμέριστη κατανόηση, συνεργατικότητα και υποστήριξη.

Καταληκτικά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων ανανεώνει το ραντεβού της με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς ως επαγγελματίες για την άνοιξη του 2025, όπου και θα πραγματοποιηθεί η 2η Εκπαιδευτική Συνδιάσκεψη των Χανίων.

https://creta24.gr/oloklirothike-i-1i-syndiaskepsi-tis-protovathmias-ekpaidefsis-chanion/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button