Xania

Ο Νίκος Καλογερής για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Στο ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων:

«Παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα την προσπάθεια που γίνεται με πυρετώδεις ρυθμούς προς αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου,  κυρίως στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Χανίων και τις αντιδράσεις, όχι μόνο της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, αλλά σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώ ότι κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν ξεκάθαρα προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ένταση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Εκκλησίας και τοπικής κοινωνίας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους αιρετούς της άρχοντες.

Θα ήταν άδικο να μην υπενθυμίσω τη διαχρονικά μεγάλη προσφορά της Τοπικής Εκκλησίας,  με τη διάθεση όλα αυτά τα χρόνια σημαντικού μέρους της ακίνητης περιουσίας της, γεγονός που επέτρεψε να πραγματοποιηθούν πολλά και σημαντικά έργα στον τόπο μας, μια προσφορά με καθολική αναγνώριση από την κοινωνία των Χανίων.

Κατά την διάρκεια  λοιπόν των τελευταίων δεκαετιών λόγω και των παραπάνω, έχει συσσωρευθεί στο θεσμό της Εκκλησίας μας ένα σπουδαίο κοινωνικό κεφάλαιο,  το οποίο σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διαφυλαχθεί και να  αξιοποιηθεί περαιτέρω προς όφελος τόσο της ίδιας όσο και της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν συνάδουν κινήσεις όπως  η προσπάθεια αξιοποίησης της πρώην Εκκλησιαστικής Σχολής του Αγίου Ματθαίου,  με την μετατροπή της  σε ξενοδοχείο. Μιας ιστορικής Σχολής με έντονο συμβολισμό και σημείο αναφοράς χιλιάδων ανθρώπων που φοίτησαν εκεί στις δεκαετίες λειτουργίας της ή δίδαξαν σε αυτήν ή βρήκαν φιλόξενη στέγη στο διπλανό οικοτροφείο σε δύσκολες εποχές.

Ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω καμία απολύτως διάθεση να αναμιχθώ στα της Εκκλησίας μας, στον τρόπο δηλαδή που διαχειρίζεται την περιουσία της ως ο απόλυτος και αδιαφιλονίκητος κατά Νόμο ιδιοκτήτης της.

Όμως η Εκκλησία, όπως και όλοι μας γνωρίζουμε ότι η ιδιοκτησία της έχει κυρίως αποκτηθεί στο πέρασμα του  χρόνου από την κοινωνία των πολιτών, εκτιμώ ότι πριν την οιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησής της θα πρέπει να αφουγκράζεται την κοινωνία και οι αποφάσεις της να ανταποκρίνονται  στην αποστολή της  και στις προσδοκίες των ανθρώπων .

Ειδικά στα Χανιά όπου η Εκκλησία κατέχει σημαντικά ακίνητα μέσα και κυρίως γύρω από την πόλη, είναι εύλογο ότι ένα μέρος αυτών των ακινήτων είναι απαραίτητο να παραχωρηθεί, προκειμένου να μπορεί η πόλη να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει στην πορεία της προς το μέλλον, όπως άλλωστε συνέβαινε όλα τα χρόνια.

Θεωρώ ότι τα πρόσφατα θέματα που αντιμετώπισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, δεν του επέτρεψαν να ασχοληθεί με αυτά τα σοβαρά ζητήματα στο βαθμό που θα έπρεπε ή ενδεχομένως θα ήθελε, υπό άλλες συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση τον καλώ με όλο το σεβασμό που έχω στον ίδιο και στο θεσμό που εκπροσωπεί, να αναλάβει προσωπικά τον χειρισμό στο σοβαρό αυτό θέμα και να το επαναφέρει στο κοινώς αποδεκτό πλαίσιο όπως αυτό περιγράφεται παραπάνω, προς όφελος της Εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω πως επειδή μεσολάβησαν αποφάσεις και δημόσιες τοποθετήσεις, οι οποίες δεν συνέβαλαν στο πνεύμα καταλλαγής και συνεννόησης που επιβάλλεται να υπάρχει μεταξύ των θεσμών, θεωρώ ότι αυτές δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο για την ειλικρινή συνεργασία μεταξύ τους για το καλό του τόπου».

https://creta24.gr/o-nikos-kalogeris-gia-tin-axiopoiisi-tis-ekklisiastikis-periousias/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button