Xania

Πάνω από 4,5 χιλιάδες σπίτια σε βραχυχρόνια μίσθωση στα Χανιά – Από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα

View of the white houses of Chania city from above, Crete, Greece

Πάνω από 1 στα 3 σπίτια στη Μύκονο διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στην υψηλή σεζόν, πάνω από 1 στα 4 στη Σαντορίνη, 1 στα 10 σπίτια στην Κέρκυρα και 1 στα 12 σπίτια στα Χανιά, προορισμοί που αναδεικνύνονται «πρωταθλητές» πανελλαδικά όσον αφορά την αναλογία καταλυμάτων τύπου Airbnb σε σύγκριση με το σύνολο των κατοικιών.

Στο δήμο Αθηναίων το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις λίγο πάνω από το 2%,στη Θεσσαλονίκη λίγο πάνω από το 1% και στο Ηράκλειο μόλις 1%.

Τα στοιχεία προέρχονται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.), ο οποίος την περασμένη Παρασκευή συγκέντρωσε τα μέλη του στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών παρουσιάζοντας τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τη βραχυχρόνια διαμονή στην Ελλάδα και καταθέτοντας παράλληλα και τις δικές του προτάσεις στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς, την οποία ζητούν έντονα το τελευταίο διάστημα οι ξενοδόχοι και έχει εξαγγείλει και η ίδια η κυβέρνηση (ειδικά για όσους μισθώνουν μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων με πιο επαγγελματικό χαρακτήρα, εξαιρουμένων των μεμονωμένων ιδιωτών που μπορεί να μισθώνουν 1-2 σπίτια).

Με βάση την ανάλυση του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. συνολικά το 2022 έχουν εμφανιστεί στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, booking, VRBO κ.α.) 144.857 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, από 136.658 το 2019 (+6%) με σημαντικές αυξομειώσεις ανάλογα με την περίοδο λόγω και της υψηλής εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού.

Ως προς τα στατιστικά ανά περιοχή, με βάση πάντα τα στοιχεία του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α., από τις σχεδόν 428 χιλιάδες κατοικίες:

  • Στο δήμο Αθηναίων λίγο πάνω από 9,5 χιλιάδες διατίθενται για βραχυχρόνια διαμονή ή αλλιώς ποσοστό 2,24%.
  • Στο δήμο Θεσσαλονίκης από τις 205,4 χιλιάδες οι 2.250 περίπου ή ποσοστό 1,14%.
  • Στο Ηράκλειο το 1,02% ή 944 κατοικίες.
  • Στα Χανιά το 7,67% ή πάνω από 4,5 χιλιάδες σπίτια.
  • Στην πόλη της Ρόδου το 1,45%.
  • Στην Κέρκυρα κοντά στα 7,7 χιλιάδες κατοικίες ή το 9,11%.

Τα πλέον εντυπωσιακά είναι τα νούμερα της Μυκόνου και της Σαντορίνης:

Στο νησί των Ανέμων από το σύνολο των 9.591 κατοικιών οι 3.547 διατίθενται για βραχυχρόνια διαμονή (36,98%) στην υψηλή σεζόν και στη Σαντορίνη το 26,5% ή αλλιώς 4.637 κατοικίες.

Οι προτάσεις

Σε αυτή τη συγκυρία, από την πλευρά τους, οι διαχειριστές και ο ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ κάνουν λόγο για γενικευμένη επίθεση από πλευράς των Ελλήνων ξενοδόχων και θεωρούν ότι «είναι καιρός να αντιδράσουμε δυναμικά και να αποδείξουμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει οριστικά και να προσθέσει στο τουριστικό μας προϊόν μια διαφορετική μορφή διαμονής που προσαρμόζεται σε αυτό που αναζητούν οι ταξιδιώτες παγκοσμίως», έχοντας ζητήσει συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο.

«Πιστεύουμε ότι αντί να περιορίζουμε την ανάπτυξη ενός ολόκληρου κλάδου που συνεισφέρει με μεγάλο ποσοστό στο τουριστικό προϊόν (15% το 2022) και με έσοδα σύμφωνα με την ΑΑΔΕ πάνω από 3,5 δισ. ευρώ το 2022, καλό θα ήταν να δίναμε κίνητρα για περαιτέρω εξέλιξη και προσέλκυση επενδυτών. Η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει και είναι το περισσότερο αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν παγκοσμίως.

Η χώρα μας ήδη βρίσκεται μέσα στους 10 καλύτερους προορισμούς και θα ήταν πραγματικά άδικο αντί να αξιοποιήσουμε αυτή την δυναμική να την αποτρέπουμε με περιοριστικά μέτρα. Δεν θα δεχθούμε κανένα μέτρο που θα επιφέρει μείωση για έστω και 1 επισκέπτη στην χώρα μας. Η επισκεψιμότητα σε προορισμούς πόλης όπως η Αθήνα αυξήθηκε σχεδόν στο διπλάσιο δίχως να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση δωματίων σε ξενοδοχεία τα οποία λειτουργούν με πληρότητα 100%. Αυτό σημαίνει ότι η επιπλέον άφιξη των επισκεπτών οφείλεται στα καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής. Αν δεν υπήρχαν αυτά, απλά οι επισκέπτες θα προτιμούσαν άλλη χώρα για την διαμονή τους».

Στις προτάσεις των διαχειριστών περιλαμβάνεται το αίτημα να σχεδιαστεί άμεσα από την Πολιτεία μια σωστή και αντικειμενική Κοινωνική Πολιτική Στέγασης «για να στηρίξει όσους πραγματικά έχουν ανάγκη εύρεσης οικονομικής κατοικίας. Υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες και σε μεγάλες πόλεις, χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα ιδιοκτησίας των δήμων η του δημοσίου γενικότερα που μένουν αναξιοποίητα ακόμα και σήμερα με δεδομένη τη μεγάλη ζήτηση για στέγαση από φοιτητές, εργαζόμενους και επαγγελματίες. Επίσης στις τουριστικές περιοχές που υπάρχει έντονο φαινόμενο έλλειψης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση, οι ξενοδόχοι να εξασφαλίζουν διαμονή στους χιλιάδες υπαλλήλους που μεταφέρουν από άλλες περιοχές για να εργαστούν στα ξενοδοχεία τους».

Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης λένε «ναι» σε standards καλής λειτουργίας: «Είναι επιβεβλημένο να υπάρχει τουλάχιστον μια υποχρεωτική ασφάλεια αστικής ευθύνης για κάθε ακίνητο. Επίσης πρέπει να ορισθούν υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας όπως ένας πυροσβεστήρας, ανιχνευτής καπνού, σημάνσεις εξόδων διαφυγής κ.λ.π.».

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2022 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

πηγή: flashnews

post/591399/pano-apo-45-chiliades-spitia-se-vrachychronia-misthosi-sta-chania-apo-ta-ypsilotera-pososta-stin-ellada/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button