Xania

Παλαιόχωρα: Στο «Σαμαριά» παραμένουν οι μετανάστες – 137 ανήλικοι ανάμεσά τους

Στο πλοίο «Σαμαριά» της ΑΝΕΔΝΔΥΚ που βρίσκεται στο τουριστικό λιμάνι της Παλαιόχωρας παραμένουν οι εκατοντάδες μετανάστες που διασώθηκαν, αφότου το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν υπέστη μηχανική βλάβη και έμεινε ακυβέρνητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στελέχη του λιμενικού σχηματίζεται η δικογραφία για το περιστατικό και ερευνάται εάν ανάμεσα στους μετανάστες υπάρχουν μέλη κυκλώματος διακινητών.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα οι επιβαίνοντες ανέρχονται στους 483 αλλοδαπούς, (336 άνδρες, 10 γυναίκες, 128 ανήλικα αγόρια, 9 ανήλικα κορίτσια).

Την ίδια ώρα, ο καιρός στην περιοχή είναι καλύτερος και από το Δήμο έχουν στηθεί προς το παρόν δύο σκηνές στο λιμάνι κοντά στο πλοίο «Σαμαριά» προκειμένου να φιλοξενήσουν προσωρινά τα γυναικόπαιδα.

Εφόσον όμως δεχτούν αυτήν την πρόταση, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και την Φαίη Σφακιωτάκη ο Αντιδήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Γιώργος Βακάκης, προς το παρόν αρνούνται να μεταφερθούν στις σκηνές. 

Aκούστε όσα είπε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 ο κ. Βακάκης:

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται πολλά παιδιά και ο δήμος θα στήσει τις επόμενες ώρες 4 ακόμη σκηνές, καθώς όπως τονίζεται το πλοίο δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος ειδικά για τα παιδιά, αφού είναι ανοιχτού τύπου. 

Μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητά να γνωρίζει τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι αν θα μεταφερθούν σε κάποιο κτίριο στα Χανιά ή σε κάποια κλειστή δομή, όπως διαρρέεται ήδη από την πρώτη ημέρα που έφτασαν στην Παλαιόχωρα.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για την μεγάλη επιχείρηση διάσωσης:

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών πραγματοποιήθηκε πρώτες πρωινές ώρες την 22.11.2022, στη θαλάσσια περιοχή 18 ν.μ. νότια Παλαιόχωρας Κρήτης, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ειδικότερα, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ύπαρξη αλιευτικού σκάφους, μήκους 25 μέτρων, με περίπου πεντακόσιους αλλοδαπούς επιβαίνοντες, το οποίο βρισκόταν ακυβέρνητο στην ως άνω θαλάσσια περιοχή.

Για την περιοχή απέπλευσαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δεσμεύτηκαν δύο (02) Α/Κ σκάφη σημαίας Ιταλίας και πέντε (05) παραπλέοντα πλοία. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση διεξήχθη υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή έπνεαν δυτικοί άνεμοι εντάσεως 7 BF.

Το εν λόγω αλιευτικό κατέπλευσε, απογευματινές ώρες την 22.11.2022, στον λιμένα Παλαιόχωρας Χανίων, ρυμουλκούμενο από το Α/Κ “TISTA”, σημαίας Ιταλίας, με τη συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., της Φρεγάτας ΠΝ, του έτερου Α/Κ σκάφους, σημαίας Ιταλίας και προσέδεσε ασφαλώς με τη συνδρομή δύο (02) αλιευτικών σκαφών ελληνικής σημαίας. Απογευματινές ώρες χθες, ολοκληρώθηκε η προσωρινή μεταφορά των τετρακοσίων ογδόντα τριών (483) αλλοδαπών (336 άνδρες, 10 γυναίκες, 128 ανήλικα αγόρια, 9 ανήλικα κορίτσια) στο Ε/Γ-Ο/Γ “ΣΑΜΑΡΙΑ Ι”, Ν. Χανίων 16, το οποίο ελλιμενίζεται στον λιμένα “ΤΗΓΑΝΙ” Παλαιόχωρας.

Προανάκριση διενεργείται από τον Λιμενικό Σταθμό Παλαιόχωρας, σε συνεργασία με στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας & Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων και με Τομέα Ασφάλειας-Ανάκρισης-Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων».

πηγή: creta24

palaiochora-samaria-paramenoyn-oi-metanastes-137-anilikoi-anamesa-toys/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button