Xania

Πραγματοποιήθηκε έκθεση αποτελεσμάτων ερευνητικών εργαστηρίων γύρω από την κυκλική οικονομία στο Γυμνάσιο Αλικιανού

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε η εκθεσιακή παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δύο κύκλων ερευνητικών εργαστηρίων Periplus, που προσέγγισαν με μια διαφορετική δημιουργική ματιά τον υλικό πολιτισμό της Κρήτης σε συνδυασμό με την κυκλική οικονομία, την 18η και 28η Ιουλίου 2023 στο φιλόξενο περιβάλλον του Γυμνασίου Αλικιανού.

Στην ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας κατοικία που μας είχε παραχωρηθεί στον Αλικιανό, πραγματοποιήθηκαν για διάστημα τριών εβδομάδων τα εντατικά εργαστήρια επιτόπιας έρευνας από τους 33 ταλαντούχους φοιτητές σχεδιασμού, αρχιτεκτονικής και τεχνών, που επελέγησαν από 27 από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου. Για να αναζητηθούν καινοτομικές δυνατότητες που προέρχονται από την κυκλική οικονομία. Με κεντρικό άξονα τη δημιουργία πρωτότυπων νέων υλικών από υποπροϊόντα της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής, παραμελημένα υλικά της φύσης και απορρίμματα. Στοχεύοντας στην εμπειρική συνειδητοποίηση ότι ο υλικός κόσμος που μας περιβάλλει δεν είναι ανεξάντλητος αλλά μέσω διαφορετικών λογικών και προσεγγίσεων μπορεί να μας προσφέρει νέες υλικές και επιχειρηματικές προοπτικές, διευρύνοντας τη γνώση σχετικά με τις δυνατότητες του τόπου που ζούμε.

Τα εργαστήρια έγιναν από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Periplus Project με την πολύπλευρη και συστηματική υποστήριξη του Δήμου Πλατανιά, όπου και ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κο Μαλανδράκη Γιάννη για την αποδοχή και υποστήριξη του καινοτόμου εγχειρήματος, τους αντιδημάρχους κους Δημητρογιαννάκη Στέλιο, Καλαϊτζάκη Γιώργο και Μπομπολάκη Χαρίτωνα, τον εντεταλμένο σύμβουλο κο Βουλγαράκη Μανούσο και τον Πρόεδρο ΔΕΥΑΒΑ κο Μαυρογένη Ευτύχη για την ανταπόκριση και σταθερή υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της δράσης καθώς και τον ειδικό συνεργάτη του δημάρχου κο Μαλανδράκη Μάρκο για το γενικότερο συντονισμό των ενεργειών όπου απαιτήθηκε.

 

Τα αποτελέσματα στηρίχτηκαν στα υλικά που γενναιόδωρα προσέφεραν τοπικές επιχειρήσεις όπως οι Agrocreta, Bιοχύμ, ΔΕΔΙΣΑ Χανίων, Ελαιουργείο Κ.Γαλανός, Μύλλοι Κρήτης, Ξυλεία Παναγιωτάκης, Οινοποιείο Μανουσάκης, Terra Creta, επιχειρηματίες και ιδιώτες. Η έκθεση στο γυμνάσιο του Αλικιανού διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά και το γυμνασιάρχη Γιώργο Καρκάνη και τους συνεργάτες του εκπαιδευτικούς, καθώς και μαθήτριες του Γυμνασίου που ανέλαβαν τον καίριο ρόλλο επικοινωνίας με τους επισκέπτες.

Επόμενος στόχος η βιωματική διάχυση της γνώσης που προέκυψε σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα κάθε βαθμίδας και στην τοπική πρωτογενή επιχειρηματικότητα, καθώς και η προετοιμασία του επόμενου κύκλου, που θα στοχεύει στην καινοτομική σύνδεση τους με τον πλούσιο και ταυτόχρονα σε σημαντικό βαθμό παραμελημένο λαογραφικό πολιτισμό της Κρήτης.

https://creta24.gr/pragmatopoiithike-ekthesi-apotelesmaton-ereynitikon-ergastirion-gyro-tin-kykliki-oikonomia-gymnasio-alikianoy/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button