Xania

Στα Χανιά οι δύο Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη είχαν οι δύο Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ.κ. Κουτουλάκης και Κυριαζόπουλος, στο πλαίσιο της περιοδείας τους και επαφών που πραγματοποίησαν με φορείς στα Χανιά.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Δημάρχου στο Δημαρχείο Χανίων, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων (Δ.Λ.Τ.Χ.), Μανώλη Κοτσιφάκη καθώς και του Περιφερειακού Συμβούλου της Π.Ε. Χανίων, Γιάννη Μανούσακα, όπου έγινε μια αναλυτική παρουσίαση των παρεμβάσεων του Δήμου Χανίων που έχουν ήδη ξεκινήσει και όσων έχουν δρομολογηθεί και αφορούν σε έργα στη βόρεια λιμενική ζώνη των Χανίων.

Σε δηλώσεις που παραχωρήθηκαν με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης ευχαρίστησε τους κ. Γενικούς για την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει όλο το προηγούμενο διάστημα και ανέλυσε τις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων. «Μπορούμε να αξιοποιήσουμε σημαντικούς πόρους από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας γνωστοποίησαν, για την ολοκλήρωση των πολύ σημαντικών έργων υποδομής που αφορούν στη ζώνη του Ενετικού Λιμανιού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σημανδηράκης και προσέθεσε ότι από μεριάς του Δήμου «τους ενημερώσαμε με λεπτομέρεια και για την πρότασή μας για τη νέα μαρίνα στη Νέα Χώρα».

Τέλος, ο Δήμαρχος Χανίων υπογράμμισε πως με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δ.Λ.Τ.Χ., Μανώλη Κοτσιφάκη σχεδιάζεται η διεξαγωγή ενός συνεδρίου, αποκλειστικά για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία σε επίπεδο χώρας, εδώ στα Χανιά, ώστε να συζητηθούν «τα πολλά θέματα που απασχολούν τη λειτουργία τους και κυρίως το πώς θα μπορέσουμε να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί για τα ζητήματα που αφορούν τις παραλιακές και τις ζώνες ευθύνης τους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης.

Από μεριάς του ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, αφού ανέλυσε τους λόγους της περιοδείας στα Χανιά, υπογράμμισε την ύπαρξη πλέον ξεχωριστών χρηματοδοτικών εργαλείων για τις νησιωτικές περιοχές, όπως το Πρόγραμμα Νέαρχος που συντελείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Χαρακτηριστικά για τη συνάντηση στον Δήμο Χανίων, ο κ. Κουτουλάκης ανέφερε: «Έγινε μία παρουσίαση συνολική των θεμάτων από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, συζητήσαμε τα θέματα διαβρώσεων, που είναι πάρα πολύ σημαντικά και τα οποία έχουν να κάνουν στη συγκεκριμένη περίπτωση και με την εικόνα και με τη λειτουργία της πόλης των Χανίων, του Ενετικού Λιμανιού και όχι μόνο. Η παρουσίαση της πρότασης του Δήμου Χανίων, σε σχέση με τη Μαρίνα η οποία παρουσιάζει φυσικά σημαντικό ενδιαφέρον».

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, κλείνοντας τη δήλωσή του σημείωσε πως «σε κάθε περίπτωση, η Κρήτη και τα Χανιά μπορούν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στον θαλάσσιο τουρισμό, είτε αφορά στην κρουαζιέρα, είτε στο yachting, πάντα όμως οργανωμένα και στην κλίμακα που πρέπει».

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «και τα δύο Λιμενικά Ταμεία του Νομού (σ.σ. Δημοτικό και Νομαρχιακό), πραγματικά είναι από τα καλύτερα Λιμενικά Ταμεία που έχουμε στη χώρα. Έχουν προχωρήσει πάρα πολλές μελέτες, πάρα πολλά έργα, έχουν πάρει μεγάλες χρηματοδοτήσεις και έχουν γίνει αρκετά πράγματα τα οποία έπρεπε να γίνουνε δεκαετίες πριν».

Νωρίτερα οι κ. Κουτουλάκης και Κυριαζόπουλους επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν επίσης η Διευθύντρια της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κα Αθηνά Φωκά, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Αντώνης Παπαδεράκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και κ. Γιάννης Μανούσακας, και ο Ειδικός Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νεκτάριος Κουμάκης.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένων συναντήσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θεσμικούς φορείς, με σκοπό την παρακολούθηση της πορείας του κυβερνητικού έργου και την ενημέρωση στους τομείς της θαλάσσιας πολιτικής, της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, των προγραμμάτων διαχείρισης υδάτων και λιμενικών υποδομών στα νησιά και επενδύσεων μέσω ΕΣΠΑ, μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως οι λιμενικές υποδομές, τα προγραμματιζόμενα έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και άλλα έργα αρμοδιότητας του Υπουργείου, καθώς και θέματα εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου.

Επίσης, συζητήθηκε η προώθηση της ναυτικής εκπαίδευσης, όπου οι Γενικοί Γραμματείς ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Κρήτης για την χρηματοδότηση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού από το ΠΕΠ Κρήτης, ενώ έγινε αναφορά και στα ενημερωτικά προγράμματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την προώθηση του ναυτικού επαγγέλματος.

Συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία μεταξύ των Γενικών Γραμματέων και της Περιφέρειας Κρήτης για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των δράσεων του Υπουργείου στην Π.Ε. Χανίων.

πηγή: creta24

sta-chania-oi-dyo-genikoi-grammateis-ypoyrgeioy-naytilias-amp-nisiotikis-politikis/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button