Xania

Συνάντηση κλιμακίου της Τ.Ε Χανίων του Κ.Κ.Ε με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων είχε κλιμάκιο της Τ.Ε Χανίων του Κ.Κ.Ε. με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν, επίσης, στελέχη της Τ.Ε. Χανίων και οι εκλεγμένοι με την ΛΑΣΥ, Περιφερειακός Σύμβουλος, Αλέκος Μαρινάκης και ο, Δημοτικός Σύμβουλος Πλατανιά, Δημήτρης Ανθούσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε, καταρχάς, σαφής η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων ενάντια στο πόρισμα της «Ομάδας Εργασίας για την Αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη» που συστάθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του ιστορικού Εφετείου Κρήτης με έδρα τα Χανιά. Πρόκειται για μία, όπως, χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε βόμβα στα θεμέλια της ισόρροπης ανάπτυξης του νησιού, αλλά και στο σύστημα της απονομής της δικαιοσύνης. Ο νέος δικαστικός χάρτης ο οποίος αποτελεί προαπαιτούμενο για τη ροή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 με το σχέδιο Πισσαρίδη αναφέρεται η γεωγραφική κατανομή των δικαστηρίων ως προβληματική και προτείνεται δικαστήρια σε γεωγραφικά κοντινές περιοχές να συγχωνευτούν σε μεγαλύτερες μονάδες. Στη λογική αυτή η Παγκόσμια Τράπεζα απαίτησε την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, τον περιορισμό Πρωτοδικείων και Εφετείων, πράγμα που αποτυπώθηκε το 2021 στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» ή Υπερμνημόνιο.

Την ίδια στιγμή στο κτίριο όπου στεγάζονται οι Δικαστικές υπηρεσίες του Νομού Χανίων οι χώροι εργασίας τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους δικαστικούς λειτουργούς είναι ασφυκτικά μικροί, η πρόσβαση για ΑμεΑ ουσιαστικά ανύπαρκτη, οι τουαλέτες μία για κάθε υπηρεσία, και φυσικά ανυπαρξία τουαλέτας για το κοινό αλλά και για ΑμεΑ. Όσον αφορά στην ασφάλεια του κτιρίου ο καθένας μπορεί να προσεγγίσει το χώρο όποια ώρα θέλει, από όπου θέλει, με αποτέλεσμα αρκετά περιστατικά επιθέσεων. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν αίθουσες αναμονής πολιτών και κρατουμένων, δεν υπάρχουν χώροι παραμονής μαρτύρων, χώρος ιατρείου, αίθουσα ολομέλειας, αλλά και αίθουσα πληροφορικής για την εγκατάσταση συστημάτων πληροφορικής, ενώ δεν υπάρχουν χώροι φύλαξης αρχείου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ο αριθμός των αιθουσών συνεδριάσεων είναι ανεπαρκής, η ενεργειακή επάρκεια του κτιρίου ανύπαρκτη, οι ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις απαρχαιωμένες και επικίνδυνες. Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη για στατική και αντισεισμική μελέτη.

Από τη μεριά του ο Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε ότι η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ενταγμένη στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου της ΕΕ που στηρίζουν όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ και το πληρώνει ακριβά το λαός. Το ΚΚΕ αντιπαλεύει αυτή την πολιτική και τον επικίνδυνο μηχανισμό του «κόστους- οφέλους», που ενεργοποιεί η κυβέρνηση με ομολογημένο στόχο το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων, τη μείωση των Πρωτοδικείων και την συγχώνευση Εφετείων, με μεγάλους κινδύνους για την κατάργηση του Εφετείου Χανίων ως αυτοτελούς Εφετείου, με αρνητικές συνέπειες σε βάρος του λαού της δυτικής Κρήτης, την οικονομική τους επιβάρυνση και την ταλαιπωρία των δικηγόρων, των δικαστικών και των δικαστικών υπαλλήλων. Το συμφέρον της πλειοψηφίας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων είναι ο αγώνας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό, για την απόκρουση αυτών των σαρωτικών αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και μέτρων. Για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων τους, με κριτήριο το δικό τους όφελος και όχι τα επιχειρηματικά κέρδη.

πηγή: creta24

synantisi-klimakiou-tis-t-e-chanion-tou-k-k-e-me-ton-proedro-kai-ta-meli-tou-ds-tou-dikigorikou-syllogou-chanion/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button