Xania

ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ: Αξιοποίηση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι για την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και τα Τομεακά Συμβούλια Χανίων και Σπουδάζουσας της ΚΝΕ με ανακοίνωση τους, καταγγέλλουν την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στον Λόφο Καστέλι.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ:

«Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, η αστυνομική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε, σχετίζεται με την επιχειρηματική αξιοποίηση των κτηρίων.

Η εμμονή της κυβέρνησης και της Πρυτανικής Αρχής για την παράδοση των συγκεκριμένων κτηρίων στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο, πραγματοποιείται κόντρα στην θέληση του Χανιώτικου λαού και της νεολαίας. Η κυβέρνηση αφού ψήφισε τον νόμο για την ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, δείχνει στην πράξη τi σημαίνει συνύπαρξη Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Θέλουν να ενισχυθεί η επιχειρηματική-κερδοσκοπική λειτουργία των Δημόσιων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και η εμπορευματοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας τους. Η πολιτική αυτή, έχει τη σύμφωνη γνώμη της συμπολιτευμόμενης “αντιπολίτευσης”, ενώ πατάει πάνω στους νόμους όλων όσων κυβέρνησαν διαχρονικά και υλοποιούν  τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτές τις κατευθύνσεις άλλωστε, έρχεται να περιφρουρήσει ο απαράδεκτος νόμος για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, η όξυνση της καταστολής στα Πανεπιστήμια που, αξιοποιώντας διάφορες “αφορμές”, στρέφεται ακόμα και ενάντια σε εκλεγμένους συνδικαλιστές των φοιτητικών συλλόγων με εισβολές των δυνάμεων καταστολής στα Πανεπιστήμια.

Τα γεγονότα δείχνουν ότι για μια ακόμα φορά, αγνοείται πλήρως η πάνδημη θέληση του Χανιώτικου λαού και της νεολαίας που διεκδικούν εδώ και χρόνια τα συγκεκριμένα κτήρια να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, του λαού και της νεολαίας της Πόλης μας. Το αίτημα αυτό έχει επανειλημμένως διατυπωθεί από τους φοιτητικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, τους επιστημονικούς φορείς, τους συλλόγους των κατοίκων των Χανίων. Αντίστοιχα έχει αποτυπωθεί στις αποφάσεις του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό όπου προβλέπονται αποκλειστικά κοινωφελείς χρήσεις για τα εν λόγω κτήρια.

Οι Χανιώτες βλέπουν καθημερινά ένα κράτος που είναι πολύ αποτελεσματικό όταν είναι να ικανοποιηθούν τα κέρδη των λίγων, ενώ αντίθετα το ίδιο κράτος εμφανίζεται ανίκανο όταν πρόκειται να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολλών. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι της Πόλης μας, έχουν αναπτύξει μεγάλους αγώνες διεκδικώντας την ύπαρξη ελεύθερων χώρων, την ανάπτυξη και ανακατασκευή των υποδομών για να καλυφθούν οι ανάγκες για χώρους πολιτισμού, αθλητισμού, εστίες για τους φοιτητές. Τα κτήρια στον Λόφο Καστέλι παραδόθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό για να αξιοποιηθούν από το Πολυτεχνείο Κρήτης για εκπαιδευτικούς σκοπούς, συγκεκριμένα για την στέγαση Σχολής Καλών Τεχνών.

Την ίδια στιγμή που σχεδιάζεται από την εταιρεία Belvedere η αλλαγή χρήσης σε “παραδοσιακό” ξενοδοχείο με τις ευλογίες της κυβέρνησης, η κατάσταση στην Πόλη είναι η εξής:

  • Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των Χανίων δίνουν έναν μεγάλο αγώνα διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών στην σχολική στέγη, τη στιγμή που μαθητές στοιβάζονται σε 27άρια τμήματα.
  • Μόνο το 5% των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης διαμένει στις φοιτητικές εστίες, ενώ οι φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ δεν έχουν εστία. Δεν υπάρχει βιβλιοθήκη και λέσχη σίτισης στην Πόλη, ελεύθεροι χώροι για πολιτιστική δημιουργία.
  • Εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές και γιατροί δεν έρχονται στα Χανιά, καθώς το κόστος του ενοικίου είναι πανάκριβο, ενώ οι μισθοί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

 

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και τα Τ.Σ Χανίων και Σπουδάζουσας της ΚΝΕ καλούν τον Χανιώτικο λαό και τη νεολαία να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, μέσα από τους φορείς του οργανωμένου-λαϊκού κινήματος».

 

Εδώ και τώρα απαιτείται:

 

  • Tα κτήρια στον Λόφο Καστέλι να αξιοποιηθούν με ευθύνη του κράτους για την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας της πόλης των Χανίων.

 

  • Εκπόνηση συνολικού σχεδίου με ευθύνη του κράτους, ώστε το σύνολο της Ακίνητης Περιουσίας των Ανωτάτων Ιδρυμάτων, του τοπικού και κεντρικού κράτους , όπως είναι η Γαλλική Σχολή, το κτήριο Παπαδοπέτρου, το Κολυμβητήριο, το Παλιό Ψυχιατρείο να αξιοποιηθούν ώστε να καλύψουν το σύνολο των αναγκών για την ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις ανάγκες της φοιτητικής μέριμνας.

 

  • Να καλυφθούν οι ανάγκες, σε στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και των αστέγων που έβρισκαν καταφύγιο στα συγκεκριμένα κτήρια. Αποτελεί ευθύνη του κράτους, της Δημοτικής και Περιφερειακής αρχής.

 

  • Να αποχωρήσουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από το σημείο.

https://creta24.gr/te-chanion-tou-kke-axiopoiisi-ton-ktirion-ston-lofo-kasteli-gia-tin-kalypsi-ton-anagkon-tou-laou-kai-tis-neolaias/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button