Xania

Το Μουσικό Σχολείο Θερίσου Χανίων στο 7ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο στη Βερόνα της Ιταλίας

Στο χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2023 έως και 5 Μαρτίου 2023 σαράντα δυο μαθητές της τρίτης γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Θερίσου Χανίων  συμμετείχαν στις εργασίες του 7ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου με θεματική «Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Συνεισφορά της Ελλάδας και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους» που πραγματοποιήθηκε στη Βερόνα της Ιταλίας.

Το 7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού[ν.π.ι.δ. εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ, διεθνή οργανισμό με παραρτήματα στο εξωτερικό: Ιταλία, Ρουμανία, Γερμανία, Αγγλία, Αλβανία, Κύπρος, Αίγυπτος (Μουσείο Καβάφη, Αλεξάνδρεια) , Ουκρανία (Μουσείο Φιλικής Εταιρείας, Οδησσός), Γαλλία, Γεωργία, Σερβία.], το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση Καθηγητών [Association Europeenne des Enseignants (AEDE)], με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη και του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Έλαβαν μέρος μαθητές από 95 σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης της Ελλάδας. Στόχος του Συνεδρίου ήταν η κατανόηση της σημασίας του ελληνικού πολιτισμού στη θεμελίωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, της επιστήμης, της τέχνης, αλλά και της δημοκρατικής συνείδησης

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου εργάστηκαν ανά ομάδες και με τίτλο «Αν ο Επίκουρος ήταν ευρωβουλευτής» παρουσίασαν εκείνες τις φιλοσοφικές ιδέες του Επίκουρου (341π.Χ.-270π.Χ.)που συνδέονταιμε τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια, συμμετείχαν σε ένα θεατρικό δρώμενο με πρωτότυπο σενάριο και σκηνοθεσία. Ο Επίκουρος συζητώντας με τον σύγχρονό του μαθηματικό Ευκλείδη(περ. 350π.Χ.-270 π. Χ.) για τον πόλεμο στις βόρειες χώρες εμπνέεται την ιδέα μια ενωμένης Ευρώπης, που θα διασφαλίσει ειρήνη, ασφάλεια και αλληλεγγύη σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Προτείνει στον Βέλγο, τον Γερμανό και τον Γάλλο πρωθυπουργό την υλοποίησή της κι εκείνοι αφού συσκέφτονται συμφωνούν και αποφασίζουν να συνεργαστούν με τους ευρωπαίους ομόλογούς τους. Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από ηχογραφημένη και ζωντανή εκτέλεση των ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών «Σου μιλώ και κοκκινίζεις»  και «Ντιρλαντά»  τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες κι έχουν τραγουδηθεί  κάνοντάς τα διεθνή επιτυχία. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έλαβαν θερμά χειροκροτήματα από το κοινό του Συνεδρίου και αξίζουν συγχαρητήρια για όλη τη διαδρομή του εγχειρήματός τους, το οποίο εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν επιτυχώς.

Παράλληλα, κατά τις ημέρες του συνεδρίου, οι μαθητές επισκέφτηκαν τα ιστορικά κέντρα της Βερόνας, της Βενετίας , του Μιλάνου καθώς και τη λίμνη Κόμο.  Εκεί η σχολική ομάδα μαθητών κι εκπαιδευτικών ξεναγήθηκε στα σημαντικότερα αξιοθέατα και έλαβε ιστορικές, πολιτιστικές  και περιβαλλοντικές πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργασίες του Συνεδρίου υλοποιήθηκαν υπό τη σκιά του τραγικού δυστυχήματος από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Οι διοργανωτές, συλλυπούμενοι, ζήτησαν τη δημοσίευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μετά το πέρας του τριήμερου εθνικού πένθους καθώς και την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας.

Το πρόγραμμα τηρήθηκε μέχρι και την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα Χανιά.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί:

Ανδρεδάκης Γεώργιος, χημικός, διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Χανίων,

Χαλακατεβάκη Ειρήνη, μαθηματικός

Χριστοδουλοπούλου Χριστίνα, φιλόλογος

Ποντικάκη Ειρήνη, φιλόλογος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/620100/to-mousiko-scholeio-therisou-chanion-sto-7o-mathitiko-evropaiko-synedrio-sti-verona-tis-italias/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button