Xania

Το πρώτο Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων είναι γεγονός- Συμμετοχή τεσσάρων Δήμων της Κρήτης

 

Το πρώτο Δίκτυο Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία «γεννήθηκε» στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του 3ου FORUM ΣΠΑΥ 2024. Τέσσερις Δήμοι εκπροσώπησαν την Κρήτη. Αυτοί των Χανίων, του Αγίου Νικολάου, της Βιάννου και του Πλατανιά από το σύνολο των 91 Δημάρχων που υπέγραψαν την διακήρυξη.

 

 

«Το συνέδριο αυτό όπου δεκάδες δήμοι ανά την Ελλάδα έχουμε υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη για την πολιτική προστασία, τις ανθεκτικές πόλεις και την αειφόρο ανάπτυξη  είναι σημαντικό. Οι Δήμοι πλέον μπροστά στην Κλιματική Αλλαγή που αντιμετωπίζουμε ενώνουμε δυνάμεις με κύριο σκοπό να προστατέψουμε το περιβάλλον που ζούμε αλλά και να διεκδικήσουμε τις πιστώσεις από το Κεντρικό Κράτος για έργα και δράσεις για την αντιπλημμυρική προστασία», ανέφερε σε δηλώσεις του στην Τηλεόραση CRETA ο δήμαρχος Βιάννου Πάυλος Μπαριτάκης.

 

Αίτημα του Δημάρχου Γιάννη Μαλανδράκη, για παραχώρηση στον Δήμο Πλατανιά κτημάτων που ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών

«Η εμπειρία του Δήμου μας ήταν τραυματική το 2019 με τις καταστροφές που ήταν ισοπεδωτικές για τις υποδομές μας τότε, κάναμε προσπάθεια να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να φτιάχνουμε πλέον υποδομές για τα επόμενα 30-40 χρόνια , που για εμάς είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Θέλουμε από την συμμετοχή μας στο Δίκτυο αυτό να πάρουμε τα εξής: το ένα είναι καλές πρακτικές, το δεύτερο όσο αφορά στα θέματα τεχνητής νοημοσύνης, έγκαιρη πρόγνωση και φυσικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης», σημειώνει ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

 

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αειφόρος Ανάπτυξη

 

Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της λαμπρής και πολυπληθούς εκδήλωσης, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κομβικός στην ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού ολιστικής κάθετης διαχείρισης κινδύνων και απειλών, την ίδια στιγμή που χρειάζεται ισχυρές τοπικές δομές και μηχανισμούς ασφάλειας των πολιτών, προκειμένου οι πολιτικές που εφαρμόζει να είναι αποτελεσματικές.

«Ζήσαμε μία μεγάλη εμπειρία, απόδειξη ότι οι άνθρωποι που υπηρετούν την αυτοδιοίκηση αγαπούν την πόλη τους, τον δήμο τους, την περιοχή τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, τεχνογνωσία και να μπορέσουν μέσα από την Ίδρυση του Δικτύου Ανθεκτικών πόλεων να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες τους», τόνισε ο Πρόεδρος ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάτος.

 

O Σκοπός του Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων

 

Το δίκτυο αυτό αποσκοπεί τόσο στην ανάπτυξη ενιαίων ικανοτήτων και δυνατοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και στη διασφάλιση ενός ισχυρού συστήματος πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο για τη μείωση των καταστροφών, ενώ παράλληλα σχεδιάζει και στη δημιουργία κοινοτήτων ικανών να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις όπως είναι η κλιματική κρίση και η τεχνολογική ανάπτυξη και να προωθούν τη σημασία της μείωσης του κινδύνου των καταστροφών ως συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης.

Οι 91 Δήμαρχοι – Ιδρυτικά Μέλη του Ε.Δ.Α.Π. υπέγραψαν την επίσημη διακήρυξη το μεσημέρι της Τρίτης 12 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:00 στο κατάμεστο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αθήνα.

πηγή: creta24

to-proto-elliniko-diktyo-anthektikon-poleon-einai-gegonos-symmetochi-tessaron-dimon-tis-kritis/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button