Xania

Τραγωδία στα Τέμπη: Νέα πορεία διαμαρτυρίας φοιτητών στα Χανιά (φωτο – βίντεο)

Συλλαλητήρια και πορείες διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους και δει φοιτητές, πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη ημέρα σε ολόκληρη την χώρα.

Και στα Χανιά δεκάδες φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης , Ενιαίου, ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής και συγκεντρώθηκαν μπροστά από την δημοτική αγορά, ενώ στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι σύλλογοι αναφέρουν:

«Σαν φοιτητικός σύλλογος εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από την σύγκρουση των δύο τραίνων στα Τέμπη. Για το σημερινό δυστύχημα είναι ένοχη, πέραν από την εταιρία Hellenic Train(όπου κάτοχος της είναι η Trenitalia), και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία αλλά και οι προηγούμενες. Ο σιδηρόδρομος αποτελεί διαχρονικό χώρο καταλήστευσης του δημοσίου χρήματος από τον καιρό που ήταν δημόσιος για να βγει ζημιογόνος πριν ιδιωτικοποιηθεί.

Από το 2017 είχε ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το 2019 ξεπουλήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ιταλική εταιρία με τον Υπουργό Χατζηδάκη να διαφημίζει την επένδυση. Η ΝΔ  αφήνει τις μεγάλες επιχειρήσεις να κερδοφορούν ανηλεώς στις πλάτες του λαού. Η κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο βωμό της «ανάπτυξης» που αποσκοπεί μόνο στην αύξηση των κερδών κοστίζει ζωές.

Η ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών και η αδιαφορία έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας αλλά και της ασφάλειας στις μεταφορές, σε σημείο που φτάσαμε στο σημερινό δυστύχημα να μετράμε δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Τα ΜΜΕ έσπευσαν να πετάξουν το μπαλάκι στους εργαζομένους λέγοντας πως βάψανε τα χέρια τους με αίμα, ενώ οι  Συνδικαλιστικοί Φορείς των εργαζομένων στα τραίνα προειδοποιούσαν εδώ και μήνες. Όμως η κυβέρνηση δεν απασχολείται ακόμη και για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Όλη η σιδηροδρομική γραμμή είναι σε άθλια κατάσταση, με ατυχήματα και βλάβες να συμβαίνουν καθημερινά εδώ και καιρό. Λίγες μέρες πριν πάλι στη γραμμή προς Θεσσαλονίκη σπασμένο καλώδιο της ηλεκτροδότησης διέκοψε την κυκλοφορία για ώρες βάζοντας σε κίνδυνο 450 επιβάτες. Το σημερινό γεγονός δεν ήρθε κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα μιας νεοφιλελεύθερης και αντιλαικής πολιτικής και των ιδιωτικοποιήσεων. Μόνη λύση για την αποφυγή τέτοιων τραγωδιών, για αξιόπιστες συγκοινωνίες που δεν θα καταρρέουν εις βάρος επιβατών και εργαζομένων είναι η κρατικοποίηση τους για να μην κατακρεουργούνται στον βωμό του κέρδους ως αναγκαίες θυσίες με αποτέλεσμα να χάνονται μέχρι και ανθρώπινες ζωές.

Δεν μας κάνουν τα κροκοδείλια δάκρυα τους ενώ γνώριζαν εξαρχής τι συνέβαινε. Δεν πρέπει και δεν θα μείνουμε αμέτοχοι στο σχέδιο της κυβέρνησης να υποβαθμίζει τις ζωές μας! Να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το σημερινό τραγικό συμβάν. Ευθύνες που βαραίνουν ακόμη και ποινικά την κυβέρνηση της ΝΔ που βάζει σε κίνδυνο όλο το λαό. Δημόσια, δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση για όλους/ες.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2023 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

πηγή: flashnews

post/616986/tragodia-sta-tebi-nea-poreia-diamartyrias-foititon-sta-chania-foto-vinteo/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button