Xania

Χάρης Αθητάκης: Περπάτησε 92,5 χιλιόμετρα σε 19 ώρες

Περπάτησε 92,5 χιλιόμετρα σε μια διαδρομή με δύσκολα κομμάτια και έφτασε στον προορισμό του μετά από σχεδόν 19 ώρες.

Για τον Χάρη Αθητάκη από την Ανώπολη Σφακίων, το περπάτημα είναι τρόπος ζωής. Και διαδρομές που οι υπόλοιποι θεωρούν δύσκολες έως ακατόρθωτες, για εκείνον είναι απλώς ένας ακόμη στόχος.

Τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τετάρτης ο Χάρης Αθητάκης που είναι συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, ξεκίνησε από το σπίτι του στα Λενταριανά Χανίων με μια μαντινάδα που “σκαρφίστηκε ” εκείνη την ώρα και προορισμό τα Σφακιά. “Φεύγοντας προσευχήθηκα στων εκατό Αγίων, να φτάξω μέσω Σαμαριάς στη χώρα των Σφακίων”.

Γιατί ναι, ο 65χρονος πεζοπόρος για να φτάσει στον προορισμό του διέσχισε και το φαράγγι της Σαμαριάς! Συγκεκριμένα πέρασε μέσα από τα χωριά Αγυιά, Αλικιανό, Φουρνέ Λάκκους, Ομαλό, Ξυλόσκαλο, Σαμαριά, Αγία Ρουμέλη, Άγιο Παύλο, Μάρμαρα, Λύκο, Φοίνικα, Λουτρό και έφτασε στα Γλυκά νερά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, μετά από 18 ώρες και 47 λεπτά με το GPS να δείχνει 119.936 βήματα!

“Περπατάω από παιδί” είπε ο Χάρης Αθητάκης στην ΕΡΤ Χανίων. “Μικρός έφευγα από το σπίτι μας στην Ανώπολη, πήγαινα στο Λουτρό να κάνω μια βουτιά και γυρνούσα τρέχοντας σπίτι μη με πάρει χαμπάρι η μάνα μου! Μετά πήγα φαντάρος στις ειδικές δυνάμεις, πρώτα στο μεγάλο Πεύκο και μετά στη μοίρα αμφιβίων καταδρομών στη Ρόδο και εκεί περπατούσαμε πολύ. Κάνω πολλές διαδρομές κυρίως στο Ακρωτήρι Χανίων. Ξεκινάω πάντα νύχτα με μια κάτσουνα, νερό και μια σοκολάτα για φαγητό. Δεν σταματάω ποτέ πάνω από δύο τρία λεπτά το περπάτημα. Αν σταματήσεις δέκα λεπτά μετά τελείωσες, δεν βγαίνει η διαδρομή.”

Ο Χάρης Αθητάκης έχει περπατήσει πολλές μεγάλες διαδρομές, Ελαφονήσι, Ρέθυμνο, Ανώπολη, Βρύσες. Η πιο δύσκολη όμως μέχρι σήμερα ήταν τον περασμένο Αύγουστο, όταν πάλι ξεκίνησε από το σπίτι του μεσάνυχτα για να πάει να προσκυνήσει τον Άη Γιάννη στο ακρωτήρι Σπάθα Κισάμου. “Η πιο ζόρικη διαδρομή ήταν στο Γκιώνα. Έφτασα το πρωί, προσκύνησα και στην επιστροφή μέχρι τα Χανιά είχε καύσωνα. Σε μέρη που δεν έχει νερό, πηγαίνω την προηγούμενη και αφήνω νερά κατά μήκος της διαδρομής. Άλλο όμως 25 βαθμοί και άλλο 38. Όταν γύριζα σταματούσα σε μαγαζιά, έπαιρνα νερό και το έριχνα στο κεφάλι μου.” Ο Χάρης Αθητάκης είπε στην ΕΡΤ Χανίων και τι λένε οι δικοί του άνθρωποι για αυτές τις πεζοπορίες του. “Δεν τους το λέω. Έχω μια κόρη και ένα γιο και ανησυχούν μη μου συμβεί κάτι. Παίρνω τα αδέλφια μου την προηγούμενη ημέρα τηλέφωνο για να μη με πάρουν όταν περπατώ. Εμένα με φοβίζουν μόνο οι άνθρωποι που σταματάνε τη νύχτα με τα αυτοκίνητα.”

“Στην πεζοπορία της Μεγάλης Πέμπτης η διαδρομή έχει δύσκολα σημεία, όπως στο Αγία Ρούμελη -Σφακιά η πριν τα Μάρμαρα. Σε μερικά σημεία μπορεί να παραπατήσεις και αν χάσεις το βήμα σου θα βρεθείς στη θάλασσα.” Όσο για το τι έκανε μετά από αυτήν τη δύσκολη διαδρομή και περπάτημα 19 ωρών;

“Πήγα στο σπίτι στην Ανώπολη και ψέκασα την κρεβατίνα!” Ο Χάρης Αθητάκης είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που μας αποδεικνύουν πως όταν υπάρχει θέληση, τα πάντα γίνονται. Εμείς να του ευχηθούμε πολλές ακόμα όμορφες διαδρομές.

https://creta24.gr/charis-athitakis-perpatise-925-chiliometra-se-19-ores/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button