Xania

Χανιά: Μπαράζ περιστατικών απάτης – Σαν λογιστές και υπάλληλοι της Περιφέρειας συστήνονται οι απατεώνες

Σε «μάστιγα» έχει μετατραπεί η εξαπάτηση των πολιτών στην Κρήτη, με τους επιτήδειους να προσεγγίζουν τα ανυποψίαστα θύματά τους προσποιούμενοι τους λογιστές ή τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, προσπαθώντας να αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Στα Χανιά, το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια και πιο συγκεκριμένα από την περίοδο του κορωνοϊού και ειδικά από την εποχή που άνθισαν τα επιδόματα, άνθισαν και τα φαινόμενα απατών σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών, όπως τονίζει στο Creta24 η Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών νομού Χανίων, Μαρίνα Σαριδάκη.

Πάντως η κα. Σαριδάκη τονίζει ότι σε καμία περίπτωση οι λογιστές δεν ζητούν τέτοιου είδους κωδικούς τραπεζών. «Είναι πολύ σημαντικό οι φορολογούμενοι να μην ανταποκρίνονται σε αυτά τα τηλεφωνήματα, να γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένας λογιστής δεν θα τους καλούσε ποτέ για να κάνει κάτι περισσότερο από το να τους ενημερώσει για την ύπαρξη ενός επιδόματος, δεν θα προχωρούσε ποτέ σε μια τηλεφωνική αίτηση, πόσο δε μάλλον στο να κάνει χρήση κωδικών και pin των καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών τους». 

H Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών νομού Χανίων, Μαρίνα Σαριδάκη

Σύμφωνα με την κα. Σαριδάκη οι πολίτες θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να διασταυρώνουν αν το οποιοδήποτε τηλεφώνημα προέρχεται από τους λογιστές τους ή πρόκειται για απάτη.

«Εάν οι φορολογούμενοι έχουν την οποιαδήποτε αμφιβολία για το πρόσωπο που είναι στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου θεωρώ  καλό ότι πρέπει να πουν ότι “δεν μπορώ να σας μιλήσω αυτή την στιγμή, θα σας καλέσω αμέσως εγώ”, έτσι ώστε να έχουν τον χρόνο να καλέσουν πίσω τον συνάδελφο λογιστή που τους εκπροσωπεί, προκειμένου να επιβεβαιώσουν αν το τηλέφωνο είναι αληθινό η όχι.

Εκ των πραγμάτων, βάση της εμπειρίας μου, είναι αδύνατο ένας λογιστής να μπορεί να κάνει όλες αυτές τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και να κάνει τηλεφωνικά και τις αιτήσεις. Μην πλανάστε, δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι πραγματικό το γεγονός».

Σε όλες τις περιπτώσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών αναφέρονται “σας καλούμε από το λογιστικό γραφείο”, χωρίς να αναφέρουν το όνομα του λογιστή σας. Να επιμένετε αν λάβετε μια τέτοια κλίση να σας αναφέρουν ρητώς από ποιο λογιστικό γραφείο σας καλούν. Από εκεί και μόνο μπορείτε να κρίνετε την απάτη ή όχι του τηλεφωνήματος», τονίζει η Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών νομού Χανίων .

Η κα. Σαριδάκη εφιστά την προσοχή των πολιτών ειδικότερα αυτό το διάστημα, καθώς έχουν ξεκινήσει οι φορολογικές δηλώσεις και οι απάτες ενδέχεται να αυξηθούν.

«Επειδή τώρα έχουν ξεκινήσει οι φορολογικές δηλώσεις, καλό θα ήταν οι φορολογούμενοι για οτιδήποτε τους απασχολεί να απευθύνονται στα λογιστικά γραφεία η ίδιοι και να μην να μην αναμένουν καμία τηλεφωνική όχληση από τον οποιονδήποτε και εφόσον έχουν την οποιαδήποτε απορία ή υποψία, να ζητούν να μιλήσουν με τον ίδιο τον λογιστή και κανένα συνεργάτη του».

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης πέσει θύμα απάτης και δώσει κάποιον προσωπικό του κωδικό θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με την τράπεζά του, την αστυνομία αλλά και τους λογιστές του αναφέροντας ότι κάποιος κάνει χρήση του ονόματός τους. 

Σε περίπτωση που κάτι ανησυχήσει τους πολίτες, θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με την τράπεζα τους για να μπλοκάρουν λογαριασμούς και κάρτες και αμέσως μετά με την Αστυνομία και με τον λογιστή τους φυσικά για να γνωρίζει ότι κάποιος έχει χρησιμοποιήσει το όνομά του για οποιαδήποτε απάτη».

 

Την ίδια ώρα, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εφιστά την προσοχή των πολιτών και των επιχειρηματιών για περιστατικά απάτης στα οποία επιτήδειοι ισχυρίζονται ότι είναι υπάλληλοι της Π.Ε.

Στη σημερινή ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αναφέρεται:

«Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εφιστά την προσοχή πολιτών και επιχειρηματιών σχετικά με απόπειρες εξαπάτησης από επιτήδειους που ισχυρίζονται ότι είναι υπάλληλοι της Π.Ε. Χανίων.

Σας ενημερώνουμε ότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου επιτήδειοι επικοινώνησαν με πολίτες/επιχειρηματίες των Χανίων υποδυόμενοι υπαλλήλους της Π.Ε. Χανίων, με θέμα κάποια οικονομική συναλλαγή μαζί τους, και τους ζήτησαν να ενεργοποιήσουν σύνδεση με τραπεζικό τους λογαριασμό.

Επειδή σε καμία περίπτωση οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων δεν ζητούν αλλά ούτε αποστέλλουν πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα όπως κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό (μέσω link), εφιστούμε την προσοχή των πολιτών ή επιχειρηματιών να μην δημοσιοποιούν τέτοια δεδομένα-στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες δεν πρέπει να ενεργοποιούν οποιαδήποτε σύνδεση (link) που τους αποστέλλεται ζητώντας προσωπικά δεδομένα όπως τραπεζικά στοιχεία-λογαριασμούς».

https://creta24.gr/chania-baraz-peristatikon-apatis-san-logistes-kai-ypalliloi-tis-perifereias-systinontai-oi-apateones/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button