Xania

Χανιά: Χιλιάδες προσκυνητές κατέκλυσαν το προσκύνημα του Οσίου Νικηφόρου στην γενέτειρα του στο Συρικάρι

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στο Συρικάρι Κισσάμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπλολης Κισάμου και Σελίνου για τον εορτασμό του Οσίου Νικηφόρου

Με την συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών απ΄ όλη την Κρήτη ως και την λοιπή Ελλάδα, (οι οποίοι ταξίδεψαν στην Κρήτη δια την εορτή του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού), εορτάστηκε η ιερά μνήμη του εις την γενέθλιο γη του Οσίου Νικηφόρου, το Συρικάρι Κισάμου, και το ομώνυμο ιερό προσκύνημα Του.

Τα θυρανοίξια του Ι. Προσκυνηματικού Ναού του Οσίου Νικηφόρου είχε τελέσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, τον Οκτώβριο του 2018, τα δε ιερά εγκαίνια του ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων κ. Δημήτριος, τον Σεπτέμβριο του 2022, με την συμμετοχή πλειάδας Αρχιερέων εκ της Εκκλησίας της Κρήτης και της Εκκλησίας της Ελλάδος ως και χιλιάδων προσκυνητών.

Του πανηγυρικού εόρτιου Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος στην εμπνευσμένη ομιλία του, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο Όσιος Νικηφόρος ο λεπρός μας δίδει σήμερα μήνυμα αναζήτησης, σύμπλευσης και συμπόρευσης του λόγου και του Λόγου. Του ανθρώπινου δηλαδή λόγου με τον Θείο Λόγο. Ουσιαστικά μας θέτει στο πρόβλημα του 21ου αιώνα. Όπου η λογική καλπάζει, οδεύει από επιτεύγματα σε επιτεύγματα, που πολλά εξ΄ αυτών υπηρετούν τις ανθρώπινες ανάγκες, αλλά δε μοιάζει να διαμορφώνουν μια ανθρώπινη ιδεολογία, τις συνέπειες των οποίων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.

Έρχεται λοιπόν σήμερα ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός να μας πει: Αναζητήστε περάν του ανθρωπινού λόγου τον Θείο λόγο. …Γιατί βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ; Γιατί όλοι μας αναζητούμε τον Θείο λόγο. Αναζητούμε την αόρατη λύτρωση και προσπαθούμε εκ της γης να κοινωνήσουμε με τον ουρανό. …Ευρισκόμαστε εδώ για πνευματικούς λόγους και παίρνουμε πνευματική δύναμη».

Του Όρθρου της εορτής χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητρ. Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, το δε κήρυγμα διακόνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος ο οποίος, εις τον μεστό του λόγο, ανέφερε μεταξύ άλλων: « Ως είναι ήδη γνωστό και καταγεγραμμένο μόνος του ο Άγιος Νικηφόρος παρουσιάζεται και συστήνεται και οδηγεί εξ΄ εώας και βορά και θαλάσσης τα τέκνα της Εκκλησίας εδώ, στο Συρικάρι Κισάμου• σε τούτο το ιερό προσκύνημα του που και μόνο που στέκει εδώ είναι ένα θαύμα της αγάπης του Αγίου. …

Πολλά και πλούσια τα μηνύματα που η αγάπη του Οσίου Νικηφόρου προσφέρει σε όλους μας. Ό Όσιος μας, αδελφοί μου, σήκωσε σε όλη του την ζωή ένα μεγάλο σταυρό.

Τον σταυρό της ασθένειας του, τον σταυρό της λέπρας που είχε και εξακτινώσεις και άλλων μικρών σταυρών. Αυτός ο μεγάλος σταυρός της ασθενείας του τον έκανε να μην είναι αρεστός, να μην τον θέλουν οι πολλοί, να αναζητά μέρη να αναπαυτεί και μέσα σε ένα σαρκίο αλλοιωμένο και ταπεινωμένο από την λέπρα κρύφτηκε ένας μεγάλος θησαυρός μιας μεγάλης καρδιάς που έγινε οικουμενική. Μιας αγκαλιάς που άνοιξε για να χωρέσει όλο τον κόσμο, ώστε αυτός ο ασθενής, ο καταπονημένος και καταφρονημένος, να γίνεται αιτία χαράς, δυνάμεως και παρηγορίας για όλο τον κόσμο. … Να αγαπήσουμε τον σταυρό μας, αδελφοί, ο καθένας μας τον δικό του προσωπικό σταυρό. Να δούμε το χέρι του Θεού που πολλές φορές κρύβεται σε μικρά καθημερινά πράγματα..».

Ο Σεβ . Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος, με λόγους θερμούς και καρδιακούς, χαιρέτισε, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους αγίους Αρχιερείς, οι οποίοι ως είπε: «Ιδιαίτερα ευλαβούνται και τιμούν τον Όσιο Νικηφόρο». Ακολούθως, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τα πλήθη των προσκυνητών απ΄ όλη την Κρήτη και την λοιπή Ελλάδα, σημειώνοντας: «Εδώ, σε τούτο τον τόπο, την γενέθλιο γη του Οσίου Νικηφόρου, χτυπά η καρδιά του Οσίου, καθώς το ιερό ετούτο προσκύνημα, η δημιουργία του, είναι καρπός και έργο της αγάπης του Οσίου Νικηφόρου.

Με σεβασμό, τιμή και αγάπη καλωσορίζουμε την αγάπη πάντων ημών στο σπίτι του Οσίου μας, ο Οποίος σήμερα ευλογεί και χαριτώνει όλους μας», κατέληξε ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος ευχαριστώντας Πρωτοσυγκέλλους, Κληρικούς, Μοναστικές Αδελφότητες απ΄ όλη την Κρήτη που προσήλθαν.

Τους βουλευτές Χανίων κ. Β. Διγαλάκη, και Μ. Βολουδάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Ν. Καλογερή, τον Δήμαρχο Κισάμου κ. Γ. Μυλωνάκη, Περιφερειακούς, Δημοτικούς Συμβούλους, εκπροσώπους Φορέων και Αρχών.

Τον πρωτοψάλτη, Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου, κ. Κωνσταντίνο Στεφανάκη δια την τερπνή ψαλμωδία, ποιώντας ιδιαίτερη μνεία και αναφορά «σε πρόσωπα ξεχωριστά και ιδιαίτερα», ως ανέφερε, «συνοδοιπόρους και αρωγούς του ιερού προσκυνήματος, μεγάλους χορηγούς και δωρητές κ.κ. Ιάκωβο Χονδράκη, Εμμανουήλ Σβουράκη, Γεώργιο Λυμπεράκη και Ιωάννη Γελασάκη, χωρίς την αρωγή των οποίων το κτιριακό συγκρότημα του ιερού προσκυνήματος δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί».

Τον δε κ. Χονδράκη ευχαρίστησε, επιπροσθέτως, καθώς ανέλαβε εξ΄ ολοκλήρου την οργάνωση και προσφορά της πλούσιας φιλοξενίας που παρασχέθηκε στους εκλεκτούς προσκεκλημένους στην κεντρική αίθουσα του συγκροτήματος. Ευχαρίστησε, τέλος, του διακονητές του ι. προσκυνήματος, με αναφορά εις τον υπεύθυνο Παν. Αρχ. π. Χρύσανθο, αδελφό της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς. Χιλιάδες τα ονόματα που μνημονεύθηκαν το εόρτιο διήμερο, τόσο κατά τις Ι. Παρακλήσεις, όσο και κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2023 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

πηγή: flashnews

post/596452/chania-chiliades-proskynites-kateklysan-to-proskynima-tou-osiou-nikiforou-stin-geneteira-tou-sto-syrikari/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button