Xania

ΔΕΥΑΧ: Σε πλήρη εξέλιξη το έργο αποχέτευσης Χωραφάκια – Σταυρός Ακρωτηρίου

Ναπολέων Σαραντίδης


Ναπολέων
Σαραντίδης

Σε εξέλιξη είναι το έργο κατασκευής αποχετευτικού δικτύου το οποίο θα συνδέσει τα Χωραφάκια και τον Σταυρό Ακρωτήριου με τον βιολογικό καθαρισμό Χανίων στον Κουμπελή.

Το έργο «Αποχέτευση ακαθάρτων Δ.Ε. Ακρωτηρίου, περιοχή Χωραφάκια Σταυρός»  περιλαμβάνει την εγκατάσταση αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων σε ολόκληρο το βορειοδυτικό τμήμα του Ακρωτηρίου καθώς και τεσσάρων υπογειοποιημένων αντλιοστασίων, έχει συνολικό προυπολογισμό 11,5 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης και ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΧ.

Η τοποθέτηση των αγωγών είχε ξεκινήσει και έχει ήδη υλοποιηθεί σε αρκετή απόσταση από τα περίπου 50 χιλιόμετρα που θα είναι το συνολικό μήκος του δικτύου.

Παράλληλα ξεκίνησε και η κατασκευή των τεσσάρων αντλιοστασίων που – λόγω υψομετρικών διαφορών – είναι αναγκαία για την παροχή των ακαθάρτων προς τον βιολογικό καθαρισμό.  Το ένα θα είναι στην περιοχή του Τερσανά και τα άλλα τρία στην περιοχή του Σταυρού.

Τα αντλιοστάσια κατασκευάζονται στα σημεία που φαίνονται στον χάρτη:

Όμως ειδικά για το ένα αντλιοστάσιο (Α44) στον Σταυρό για το οποίο έχουν ξεκινήσει εργασίες εγκατάστασης από κατοίκους εκφράστηκαν αντιδράσεις καθώς θα ευρίσκεται κοντά στην δεύτερη παραλία του Σταυρού και στην περιοχή όπου φαίνεται το αρχαίο λατομείο δίπλα στην θάλασσα.

Η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Χρυσούλα Χατζηδάκη επεσήμανε στο Flashnews.gr πως για την υλοποίηση του έργου έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες μελέτες, οι οποίες και έχουν εγκριθεί και ειδικά οι γεωτεχνικές που αφορούν στο υπέδαφος καθώς τα αντλιοστάσια και το συγκεκριμένο θα είναι υπόγεια και δεν θα υπάρχει οπτική ή οποιαδήποτε άλλη όχληση.

Επιπλέον έγινε και αρχαιολογική έρευνα και έχουν δοθεί οι εγκρίσεις και της αρχαιολογίας αλλά και άλλων υπηρεσιών όπως το δασαρχείο.

Τα υπόγεια αντλιοστάσια – που αφορούν σε στεγανούς χώρους κατασκευασμένους με αυστηρές προδιαγραφές – έχει αποδειχθεί στην πράξη – όπως στην παλιά πόλη των Χανίων –  πως δεν δημιουργούν το παραμικρό πρόβλημα, ανέφερε η κα Χατζηδάκη επισημαίνοντας και τα εξής:

«Με το έργο αναβαθμίζεται η περιοχή του βορειοδυτικού μέρους του Ακρωτηρίου που είναι ραγδαία  αναπτυσσόμενη αφενός με τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων και αφετέρου με την υπό  ανάπτυξη Οικοδομικών Συνεταιρισμών ενώ εξασφαλίζεται η προστασία των υπόγειων υδάτων, της παραλιακής ζώνης και της θάλασσας σε μια περιοχή με παραλίες βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία (Καλαθάς-Σταυρός) που προσελκύουν κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, επισκέπτες και  τουρίστες.»

Να σημειωθεί πως στο Ακρωτήρι είναι ήδη εγκατεστημένα 5 αντλιοστάσια στις θέσεις: «Πυθάρι», «Αρώνι», «Πλακούρες», «Άγιος Ονούφριος» και «Καλαθάς».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/584134/devach-se-pliri-exelixi-to-ergo-apochetefsis-chorafakia-stavros-akrotiriou/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button