Xania

Διγαλάκης: Ήμουν και θα παραμείνω δίπλα στην Κίσαμο γιατί πιστεύω στους ανθρώπους και τη δυναμική της

Στην αναπτυξιακή δυναμική της Κισάμου και στον καθοριστικό ρόλο των ανθρώπων της αναφέρθηκε χθες από το Καστέλι ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης.

Ο κ. Διγαλάκης πραγματοποίησε πολιτική ομιλία στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κισάμου.

Όταν αποφάσισα να ανοίξω πολιτικό γραφείο στην Κίσαμο, κάποιοι πίστεψαν ότι επρόκειτο για προεκλογικό γραφείο. Διαψεύστηκαν! Είμαι στο Καστέλι και θα συνεχίσω να είμαι στο Καστέλι γιατί πιστεύω στους ανθρώπους, πιστεύω στις δυνατότητες και στη δυναμική του τόπου”, υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης και πρόσθεσε ότι “είμαι περήφανος που εκπροσωπώ το Νομό Χανίων, που εκπροσωπώ την Κίσαμο και ζητώ να συνεχίσουμε μαζί, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη”.

Ο κ. Διγαλάκης παρουσίασε τον απολογισμό του, τόσο ως υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, όσο και ως βουλευτής Χανίων, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής της Κισάμου. “Ζούμε σε μία περιοχή που η οικονομία της βασίζεται στον τουρισμό και στην  αγροκτηνοτροφία. Η πανδημία απέδειξε ότι αυτοί οι δύο πυλώνες οικονομίας και ανάπτυξης θα πρέπει να συμπορεύονται, γιατί αλλιώς δεν εξασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα, την οποία ο τόπος έχει ανάγκη”.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Διγαλάκης στο νέο κτιριακό συγκρότημα που θα στεγάσει το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου, τονίζοντας ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα ειπώθηκαν ψέματα και υπήρξε έντονη παραπληροφόρηση, με στόχο, μεταξύ άλλων, την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. 

Ο κ. Διγαλάκης παρουσίασε τις κατόψεις και τα προοπτικά σχέδια του νέου σχολικού συγκροτήματος, σημειώνοντας ότι σε επικοινωνία που είχε στις αρχές της εβδομάδας με την ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές) Α.Ε., ενημερώθηκε ότι οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας των τευχών δημοπράτησης και μέσα στον επόμενο μήνα θα παραδοθούν στην Περιφέρεια Κρήτης.  

Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Κρήτη, τον περασμένο Ιανουάριο, θα δείτε ότι υπάρχουν 10 εκατ. ευρώ για το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου. Κάποιοι παραπληροφορούν, ισχυριζόμενοι ότι ένα μέρος αυτών των χρημάτων έχει ήδη δαπανηθεί για την προσωρινή λύση των προκατασκευασμένων αιθουσών. Είναι ψέματα. Τα 10 εκατ. ευρώ είναι για το νέο κτήριο. Ό,τι έχει δαπανηθεί μέχρι τώρα ήταν από άλλα κονδύλια, δεν αφορούν το εξασφαλισμένο κονδύλι για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος”, υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης. 

Παράλληλα, τόνισε ότι η δόμηση του νέου σχολικού συγκροτήματος ανέρχεται σε 6.115 τ.μ., όταν το παλαιό, που κατεδαφίστηκε, είχε εμβαδόν 4.400 τ.μ.

Ο κ. Διγαλάκης υπενθύμισε ότι τον Αύγουστο του 2019 επισκέφθηκε ως Υφυπουργός Παιδείας την Κίσαμο και το παλιό σχολικό συγκρότημα, όπου οι εικόνες τις οποίες αντίκρυσε ήταν αποκαρδιωτικές, καθώς “τα κτήρια του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Κισάμου ήταν σε τραγική κατάσταση, δεν είχαν συντηρηθεί ποτέ, έβλεπες κολώνες γυμνές, σίδερα σάπια, οπλισμός δεν υπήρχε ή ήταν πολύ λίγος στις κολώνες, έβλεπες στέγαστρα να κρέμονται και από κάτω να περνούν παιδιά”.

Αυτό που έκανε ο σεισμός του Νοεμβρίου 2019 ήταν ότι επιτάχυνε τις εξελίξεις, γιατί τα κτήρια αυτά δεν έπρεπε να φιλοξενούν μαθητές πολύ καιρό πριν. Και όμως υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι δεν θα έπρεπε να κατεδαφιστούν αυτά τα κτήρια. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, βρίσκονταν ακόμα και μέσα στα κτήρια όταν λειτουργούσαν και δεχόντουσαν οι μαθητές τους να κάνουν μάθημα σε αυτά”, ανέφερε ο κ. Διγαλάκης.

Ο υποψήφιος Βουλευτής Χανίων της ΝΔ παρουσίασε την έκθεση αυτοψίας που διενήργησε μετά τον σεισμό κλιμάκιο της ΚΤΥΠ, συνοδευόμενο από αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό, σύμφωνα με την οποία το κτήριο δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί έως ότου αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν, ενώ γινόταν σαφής αναφορά ότι σε περίπτωση νέου ισχυρού σεισμού υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

Ακολούθως, ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι σε σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, στις αρχές Δεκεμβρίου 2019, η ΚΤΥΠ εισηγήθηκε την κατεδάφιση των κτηρίων και την κατασκευή νέων και η απόφαση αυτή ελήφθη και με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Κισάμου, που κράτησε “μια γενναία στάση”. Παρουσίασε, δε, όλα τα βήματα που έπρεπε να γίνουν και τα οποία ήταν τα εξής:

– Μεταβίβαση του οικοπέδου από την ΚΤΥΠ Α.Ε., στην οποία ανήκε, στον Δήμο Κισάμου.

– Αίτηση ανέγερσης νέου σχολικού συγκροτήματος από τον Δήμο Κισάμου προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

– Έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος, που προβλέπει την έκταση του σχολικού συγκροτήματος, τον αριθμό των σχολικών αιθουσών, των εργαστηρίων κ.λπ.

– Έκδοση άδειας κατεδάφισης.

– Διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για το έργο της κατεδάφισης.

– Εργασίες κατεδάφισης.

– Εκπόνηση των αναγκαίων μελετών του νέου σχολικού συγκροτήματος. “Είναι αλήθεια ότι η ΚΤΥΠ, που έχει αναλάβει την εκπόνηση των μελετών, καθυστέρησε. Οι μελέτες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023”, είπε ο κ. Διγαλάκης.

“Όλα αυτά τα βήματα ήταν μια διαρκής προσπάθεια από τον Δήμο Κισάμου. Εγώ ήμουν παρών, διαρκώς δίπλα στον Δήμο για να προσπαθώ να επισπεύδω τις διαδικασίες, να λύνω τα προβλήματα που δημιουργούνταν για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα”, κατέληξε ο κ. Διγαλάκης.

https://creta24.gr/digalakis-imoyn-tha-parameino-dipla-stin-kisamo-pisteyo-stoys-anthropoys-ti-dynamiki-tis/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button