Xania

Κρήτη: «Ναι μεν… αλλά» για τους εργάτες γης από την Αίγυπτο

Σημαντική συμφωνία για την εποχιακή απασχόληση εργατών γης από την Αίγυπτο, υπεγράφη την Τρίτη στο Κάιρο.

H διακρατική συμφωνία, που γίνεται για πρώτη φορά σε διπλωματικό επίπεδο, προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως πρόκειται για 5.000 εργάτες γης, κατά το πρώτο έτος πιλοτικής εφαρμογής, με διάρκεια παραμονής έως εννέα μήνες ανά περίοδο ενός έτους και ότι η Συμφωνία στοχεύει στην κάλυψη αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα.

«Κρατώ μικρό καλάθι»

Μιλώντας στο Creta24, o Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Αγροδιατροφικής Κρήτης Μιχάλης Καμπιτάκης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, καθώς όπως σημείωσε «ακούμε εδώ και ένα χρόνο ότι κάνουν συμφωνίες με άλλες χώρες αλλά δεν βλέπουμε τίποτα».

«Κρατώ μικρό καλάθι» τόνισε ο κ. Καμπιτάκης προσθέτοντας πως ακόμη και αν έρθουν στην Κρήτη εργάτες γης από την Αίγυπτο, έρχονται… καθυστερημένα. «Αν έρθουν πού θα μείνουν; Τι θα κάνουμε; Έπρεπε να έχουν έρθει νωρίτερα, να βρουν σπίτια οι άνθρωποι, να τακτοποιηθούν».

Ωστόσο, η ελαιοκομική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και ο κ. Καμπιτάκης επεσήμανε πως ήδη βρίσκεται «στο φουλ», με την έλλειψη – όμως – των εργατικών χεριών να ταλανίζει αγρότες και παραγωγούς. «Τώρα μιλάμε για την ελιά, όχι για άλλες καλλιέργειες όπως το σταφύλι που και εκεί δημιουργήθηκε πρόβλημα. Έπρεπε να είχαν γίνει όλα 1,5 – 2 μήνες πριν».

Κλείνοντας, ο κ. Καμπιτάκης έκανε λόγο για ένα πολύ μικρό αριθμό εργατών γης, την στιγμή που – όχι μόνο η Κρήτη αλλά ολόκληρη η χώρα, έχει μεγάλες ανάγκες.

 

πηγή: creta24

kriti-nai-men-alla-toys-ergates-gis-tin-aigypto/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button