Xania

Λειτουργεί εξωτερικό παιδοδιαβητολογικό ιατρείο στο Νοσοκομείο Χανίων – Υψηλό το ποσοστό παιδικού διαβήτη στην Κρήτη

Ναπολέων Σαραντίδης


Ναπολέων
Σαραντίδης

Το ότι η χώρα μας – όπως και άλλες  χώρες –  αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αύξησης του παιδικού σακχαρώδη διαβήτη, είναι κάτι που συχνά – πυκνά ανακοινώνεται σε ιατρικά συνέδρια, μαζί με αιτίες και προτάσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μόνο που στην πράξη τα αυξημένα περιστατικά επιβάλλεται να έχουν και την αναγκαία ιατρική αντιμετώπιση και μάλιστα από το δημόσιο σύστημα υγείας, τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της θεραπείας.

Για τον σκοπό αυτό το Νοσοκομείο Χανίων προχώρησε σε μια πρωτοποριακή δράση με την σύσταση εξωτερικού παιδοδιαβητολογικού ιατρείου, ενώ η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την  ίδρυση και λειτουργία του ιατρείου δημοσιεύθηκε και στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Έτσι το εξωτερικό παιδοδιαβητολογικό ιατρείο του Νοσοκομείου Χανίων είναι και το μοναδικό εγκεκριμένο που λειτουργεί στα δευτεροβάθμια νοσοκομεία της χώρας, καθώς έως τώρα ανάλογα ιατρεία υπήρχαν μόνο σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ «αποφασίζουμε την Σύσταση και Λειτουργία Εξωτερικού Παιδοδιαβητολογικού Ιατρείου στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» με επιστημονικά υπεύθυνη την ιατρό ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ Επιμελήτρια Α’ Παιδιατρικής»

(Από αριστερά, η νοσηλεύτρια κα Τσιαδή, η ιατρός κα Αρβανιτάκη και ο διοικητής του ΝΧ κ. Μπέας)

Όπως ανέφερε στο Flashnews.gr η εξειδικευμένη παιδίατρος – διαβητολόγος κα Αρβανιτάκη, «για εμένα ήταν ένα όνειρο ζωής η εξειδίκευση και η σύσταση αυτού του ιατρείου,  λόγω και προσωπικής εμπειρίας στην οικογένεια με τον διαβήτη….Ευτυχώς ο αγώνας δικαιώθηκε και έτσι στα Χανιά έχουμε πλέον το δικό μας ιατρείο το οποίο εξυπηρετεί έναν σημαντικό αριθμό παιδιών».

Όπως επεσήμανε η κα Αρβανιτάκη η λειτουργία του ιατρείου ήταν απολύτως αναγκαία, καθώς στην Κρήτη υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό παιδιών με διαβήτη, ενώ ήδη στο εξωτερικό παιδοδιαβητολογικό ιατρείο του Νοσοκομείου Χανίων έχουν προσφύγει περίπου 130 ασθενείς, κυρίως από Χανιά αλλά και από το Ρέθυμνο.

Σε ότι αφορά στις υπηρεσίες που προσφέρει το ιατρείο βασική είναι «η τακτική και στενή παρακολούθηση των μικρών ασθενών που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να μπορούν αργότερα να μην έχουν επιπλοκές και να είναι δημιουργικοί και παραγωγικοί» επισημαίνει η κα Αρβανιτάκη για να συμπληρώσει:

«Πέραν του διαβήτη είναι και ο προληπτικός έλεγχος καθώς έχουμε ανιχνεύσει προδιαβητικά σύνδρομα με διάφορες γονιδιακές μεταλλάξεις. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Επίσης βλέπουμε και το σύνδρομο της παιδικής παχυσαρκίας και τις ενδοκρινικές διαταραχές στα παιδιά».

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να τηλεφωνήσουν στα 2821022278 ή 2821342278 για να συνομιλήσουν με την νοσηλεύτρια κα Τσιαδή και να κλείσουν ραντεβού Πέμπτη 10:00 – 14:00 και Παρασκευή 9:00 – 14:00.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας, επεσήμανε πως η «η λειτουργία του εξωτερικού παιδοδιαβητολογικού ιατρείου θα συμβάλλει σημαντικά και καθοριστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην κοινότητα και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο του παιδικού διαβήτη, τόσο σε ότι αφορά στην πρόληψη, όσο και στην θεραπεία και στον τακτικό έλεγχο των μικρών ασθενών μας….»

Επιπλέον ο κ. Μπέας ευχαρίστησε «την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και την διεύθυνση προγραμματισμού της 7ης ΥΠΕ για την πολύτιμη συνεργασία….»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2023 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

πηγή: flashnews

post/601427/leitourgei-exoteriko-paidodiavitologiko-iatreio-sto-nosokomeio-chanion-ypsilo-to-pososto-paidikou-diaviti-stin-kriti/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button