Xania

Μειωμένη κατά το ήμισυ η διαθεσιμότητα του κρητικού αρνιού στη φετινή πασχαλινή αγορά

Μειωμένα κατά 40-50% σε σχέση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα είναι φέτος τα διαθέσιμα κρητικά αμνοερίφια στην πασχαλινή αγορά, δεδομένου ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι το προηγούμενο διάστημα έσφαξαν μεγάλο αριθμό ζώων, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Αυτό δήλωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης. «Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα και τα σφαγεία» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Έχουμε παραγωγούς που δυστυχώς θα λάβουν από το 2023 και μέχρι το 2027 μειωμένη ενιαία ενίσχυση κατά 52 – 57%. Η τεχνική λύση θα κοπεί. Μιλάμε για 80% κάτω στις επιδοτήσεις. Ο ίδιος ο Υπουργός κι οι τεχνικοί σύμβουλοι μας το είπαν σε σχετική συνάντηση στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Ότι δηλαδή σε δύο χρόνια η τεχνική λύση θα σταματήσει. Έχετε εικόνα για το τι θα γίνει; Εσείς ως καταναλωτές δε θα ξέρετε τι θα σας φέρνουν στο τραπέζι να τρώτε, γιατί πραγματική παραγωγή δε θα υπάρχει».

Σε ότι αφορά στην αύξηση της τιμής στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο κ. Παπαδάκης σημείωσε πως αν και φέτος η τιμή πώλησης του γάλακτος είναι αυξημένη σε σχέση με άλλες χρονιές, η κατά πολύ αυξημένη τελική τιμή στην οποία αγοράζει τα προϊόντα ο καταναλωτής δεν οφείλεται στην καλή αμοιβή των παραγωγών, αλλά σε αισχροκέρδεια. «Το 1,30 και το 1,40 ευρώ το κιλό το γάλα, δεν είναι ικανοποιητική τιμή για τον κτηνοτρόφο. Για φανταστείτε τι χρειάζεται για να παράξεις. Αυτήν τη στιγμή αγοράζουμε τα 40 κιλά μίγμα 24 ευρώ. Αγοράζουμε 52 – 55 λεπτά το κιλό το τριφύλλι. Όταν λοιπόν το γάλα το πληρωθώ εγώ κάτω από 1,30 πάει να πει ότι δε με συμφέρει να είμαι ακόμη σε αυτό το επάγγελμα. Και βλέπουμε και τις ανύπαρκτες τιμές στο αμνοερίφιο που σφάζεται από 4,50 μέχρι 5,50 ευρώ από τον παραγωγό και πωλείται 12 με 14 ευρώ τις γιορτινές μέρες. Αυτό είναι αισχροκέρδεια όχι από τον παραγωγό, αλλά από τους μεσάζοντες. Είναι ο μεσάζοντας που βγάζει τα λεφτά».

Αναφορικά με το κόστος παραγωγής, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου πρόσθεσε την αύξηση τιμής στα καύσιμα, αλλά και του μεροκάματου των εργατών, το οποίο πλέον κυμαίνεται στα 55-60 ευρώ, αντί των 35-40 ευρώ που κυμαινόταν μέχρι πρότινος.

πηγή: creta24

meiomeni-to-imisy-diathesimotita-kritikoy-arnioy-sti-fetini-paschalini-agora/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button