Xania

Παγκρήτια κινητοποίηση των υγειονομικών στα Χανιά για το ΕΣΥ

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν ενώσεις γιατρών ΕΣΥ, ιατρικοί και φαρμακευτικοί σύλλογοι καθώς και άλλοι φορείς για ένα αξιοπρεπές, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας

Με συλλαλητήριο μπροστά από την Δημοτική αγορά των Χανίων υγειονομικοί από ολόκληρη την Κρήτη με την συμπαράσταση και άλλων φορέων εκφράζουν την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση όπως υποστηρίζουν του ΕΣΥ και αγωνίζονται για στελέχωση των νοσοκομείων, για αυξήσεις στις αποδοχές τους, για κίνητρα στελέχωσης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας κ.α.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σε σχετικές ανακοινώσεις αναφέρονται και τα εξής:

«Αγωνιζόμαστε για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Απαιτείται άμεση στελέχωση των Νοσοκομείων του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

Απαιτείται αύξηση των αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ, αφού οι αμοιβές τους υπολείπονται δραματικά έναντι της πλειοψηφίας των Ευρωπαϊκών χωρών, ακόμα και όταν η σύγκριση αφορά χώρες όπως η Ρουμανία, η Μάλτα και η Κύπρος.

Απαιτείται να εκδοθεί άμεσα η Κ.Υ.Α για το επίδομα αγόνου και να δοθούν κίνητρα για την στελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, σε άγονες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας.

Κίνητρα οικονομικά-μισθολογικά, διοικητικά και επιστημονικά και για τις άγονες ειδικότητες και τμήματα στην επαρχία.

Απαιτείται άμεση ενίσχυση της δημόσιας Π.Φ.Υ με στελέχωση των Κέντρων Υγείας.

Εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ (αφορά κλινικούς, κλινικοεργαστηριακούς, εργαστηριακούς ιατρούς).

Κατάργηση clawback, rebate.Απειλείται η βιωσιμότητα των εργαστηρίων που εκτελούν σε πόλεις όπως η δική μας πάνω από το 90% των εξετάσεων που απαιτούνται στην Π.Φ.Υ.

Διεκδικούμε Αύξηση των συντάξεων των Υγειονομικών(αφού ληφθεί υπόψη η αναληφθείσα υποχρέωση της πολιτείας για την αναπλήρωση των κοινωνικών πόρων του ΤΣΑΥ.)

Την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές επαγγελματίες μητέρες Υγειονομικούς.

Την ικανοποίηση σειράς θεσμικών αιτημάτων που αποσκοπούν στην εργασιακή στήριξη, προστασία και ελάφρυνση των συνθηκών άσκησης του λειτουργήματος των Υγειονομικών, με πρωτεύον αίτημα την άρση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για φέτος.

Ζητάμε αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για το φάρμακο που παραμένει καθηλωμένος σε επίπεδα άνω δεκαετίας. Ο υφιστάμενος προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της φαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού της χώρας.

Ζητάμε ισχυρά μέτρα αντιμετώπισης των ελλείψεων φαρμάκων και χρήση ψηφιακών εργαλείων για το σκοπό αυτό με τη συνδρομή φαρμακοποιών και ιατρών.

Καταθέτουμε τη συμμετοχή μας στο Εθνικό Πένθος μετά την τραγωδία των Τεμπών. Για το δικαίωμα στην ασφάλεια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με την απαίτηση να αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει, γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ζητάμε να μπει τέλος στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών που βάζει το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο και έχει βαρύτατο τίμημα για την κοινωνία με απώλειες χιλιάδων ανθρώπινων ζωών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/618859/pagkritia-kinitopoiisi-ton-ygeionomikon-sta-chania-gia-to-esy/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button