Xania

Παρελθόν οι τεράστιες λίστες αναμονής για δίπλωμα οδήγησης στα Χανιά – Η λύση που δόθηκε

Φωτογραφία από Ирина από το Pixabay

Μυρτώ Πιπεράκη


Μυρτώ
Πιπεράκη

Η απόκτηση διπλώματος οδήγησης τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Οι τεράστιες λίστες με τα ονόματα υποψηφίων οδηγών που περιμέναν με ανυπομονησία τη στιγμή που θα πάρουν το δίπλωμα και θα βγουν στους δρόμους αποτελούσαν μια αποκαρδιωτική πραγματικότητα. Υποψήφιοι οδηγοί μπορεί να έκανα ακόμα και πάνω από ένα χρόνο για να αποκτήσουν το δίπλωμα οδήγησης. Ωστόσο φαίνεται ότι η κατάσταση αυτή τον τελευταίο καιρό αρχίζει να αλλάζει.

Με πιο γρήγορους ρυθμούς θα μπορούν πλέον οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν το δίπλωμα οδήγησης όπως αναφέρει στο Flashnews.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων-Μοτοσυκλετών Νομού Χανίων, Νεκτάριος Παπαθεοφάνους.

Ο κ. Παπαθεοφάνους αναφέρθηκε στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο υποψήφιος οδηγός για να πάρει το δίπλωμα οδήγησης τονίζοντας ότι «Την περίοδο του κορονοϊού υπήρχε έντονο πρόβλημα και μεγάλες καθυστερήσεις. Αυτή τη στιγμή στα Χανιά για να πάρει ένας υποψήφιος οδηγός το δίπλωμα οδήγησης για αυτοκίνητο χρειάζεται περίπου τέσσερις μήνες . Συγκεκριμένα μόλις καταθέσουμε τα χαρτιά σε δυο βδομάδες θα είναι έτοιμη η καρτέλα του υποψήφιου. Σε ένα με ενάμισι μήνα θα έχει δώσει εξετάσεις για σήματα και στη συνέχεια σε ένα με ενάμισι μήνα το πολύ θα δίνει εξετάσεις για πορεία. Ευελπιστούμε όσο περνάει ο καιρός οι διαδικασίες να γίνονται ακόμα πιο γρήγορα».

Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στα Χανιά έχουν προστεθεί εξεταστές γεγονός που έχει συμβάλλει σημαντικά ώστε να προχωρούν οι διαδικασίες με πιο γοργούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «στα Χανιά προστεθήκαν τρεις νέοι εξεταστές οι οποίοι πέρασαν την απαραίτητη επιμόρφωση και από το καλοκαίρι συμμετέχουν στις εξετάσεις. Οι τρεις αυτοί νέοι εξεταστές έδωσαν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα και έτσι οι διαδικασίες κυλάνε πολύ πιο γρήγορα στο νομό. Ωστόσο υπάρχει μια καθυστέρηση στην έκδοση διπλώματος για μεγάλα οχήματα και έχουμε ζητήσει πλέον να γίνονται εξετάσεις και τα πρωινά της Παρασκευής.

Σε κάθε περίπτωση τηρείται η σειρά προτεραιότητας των υποψηφίων οδηγών. Σε καμία περίπτωση δεν παρακάμπτονται σειρές και δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει κάποιος τη σειρά του άλλου, ωστόσο είναι και αυτονόητο ότι αν καταθέσουν πολλά άτομα μαζί θα πάνε οι εξετάσεις σε βάθος χρόνου.

Πιστεύω ότι αν συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς οι διαδικασίες, θα επιστρέψουμε στις παλιές εποχές που μόλις ο υποψήφιος τελείωνε με το θεωρητικό κομμάτι ξεκινούσαμε το πρακτικό».

Παρόλα αυτά ο κ. Παπαθεοφάνους ανέφερε ότι οι οδηγοί δεν αντιμετωπίζουν πλέον μεγάλες καθυστερήσεις στο να αποκτήσουν το δίπλωμα οδήγησης όσο στο να το παραλάβουν στα χέρια τους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «για να πάρει κάποιος το δίπλωμα στο χέρι επειδή υπήρχε θέμα με τις καθυστερήσεις έχει υιοθετηθεί η προσωρινή άδεια οδήγησης, που ισχύει για 6 μήνες. Υπάρχει έντονο θέμα με ελλείψεις προσωπικού. Τα διπλώματα όλα βγαίνουν στην Αθήνα από τη ΓΑΔΑ. Εξαιτίας του μεγάλου όγκου των διπλωμάτων που έχουν συσσωρευτεί και πρέπει να εκδοθούν, κυρίως από την περίοδο της πανδημίας, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα για να εκδοθούν. Από εκεί και πέρα μεσολαβούν περίπου 6 μήνες μέχρι οι Περιφέρειες που είναι υποστελεχωμένες να παραδώσουν τα διπλώματα στους οδηγούς. Συγκεκριμένα στο νομό Χανίων ένας οδηγός χρειάζεται έξι μήνες για να έχει το δίπλωμα στα χέρια του».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Παπαθεοφάνους θέλοντας να καθησυχάσει τους οδηγούς που βρίσκονται στην αναμονή για να φτάσει το πολυπόθητο δίπλωμα οδήγησης στα χέρια τους τόνισε ότι «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι το δίπλωμα ισχύει από την στιγμή που ο υποψήφιος οδηγός περάσει τις εξετάσεις ακόμα και ας μην έχει το “χαρτί” μαζί του».

Τέλος ο κ. Παπαθεοφάνους αναφέρθηκε στο κόστος που ανέρχεται το δίπλωμα οδήγησης στο νομό Χανίων και τους παράγοντες που το επηρεάζουν. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το κόστος του διπλώματος καθορίζεται ανά περιφέρεια της χώρας με βάση την προσφορά και τη ζήτηση σε κάθε περιοχή. Πάντως θεωρώ ότι στα Χανιά είναι σε αρκετά χαμηλό επίπεδο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/603089/parelthon-oi-terasties-listes-anamonis-gia-diploma-odigisis-sta-chania-i-lysi-pou-dothike/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button