Xania

Το σοβαρό πρόβλημα με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου – Η ανακοίνωση της

Η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία στην αναφέρεται στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, ένα πρόγραμμα όπως αναφέρει το πρωτόξεκινησε και το λειτουργούσε μόνη της τα τελευταία 34 χρόνια και τώρα περνάει στα χέρια των δήμων. Μάλιστα όπως ισχυρίζεται η Μητρόπολη για πάρα πολλά χρόνια έτρεχε μόνη της το πρόγραμμα χωρίς καμία ιδιαίτερη αρωγή ή οικονομική στήριξη.

Ωστόσο στην ανακοίνωση η Ιερά Μητρόπολη αναφέρει ότι με την αλλαγή της νομοθεσίας ανακύπτει σοβαρό πρόβλημα καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Μητρόπολης δεν μπορεί να περάσει στον οικείο δήμου. Η Μητρόπολη όπως ισχυρίζεται το λειτουργούσε μόνη της τους τελευταίους δυο μήνες αναλαμβάνοντας όλο το οικονομικό κόστος

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου:

Κατόπιν των νέων δεδομένων εις ό,τι αφορά την λειτουργία των δύο Προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου ως και αλλεπάλληλων, επί του θέματος, δηλώσεων θεσμικών προσώπων (νυν και πρώην), κάποιοι εκ των οποίων ως φαίνεται έχουν… επιλεκτική μνήμη, και καθώς «η αλήθεια είναι εκείνη που ελευθερώνει τον άνθρωπο», η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου οφείλει να καταθέσει την αλήθεια των πραγμάτων, δια λόγους δικαίου, ηθικής τάξης και προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, καθώς η Ι. Μητρόπολις είναι εκείνη που επί 34 έτη λειτουργεί τα Προγράμματα και είναι η μόνη που γνωρίζει την όλη αλήθεια. Οι Δήμαρχοι (πρώην και νυν) έρχονται και παρέρχονται.

Τα Προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου υπήρξαν τα 2 πρώτα, ανά το Πανελλήνιο, «πιλοτικά» Προγράμματα βοήθειας στο σπίτι. Ξεκίνησαν το 1989, όραμα-ιδέα του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, (μακαριστού) Μανώλη Σκουλάκη, την οποία μοιράστηκε με τον τότε Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίο, ο οποίος και ασμένως την υλοποίησε.

Από το 1989 έως και σήμερα (2023), επί 34 συναπτά έτη συνεχόμενα και αδιάλειπτα, τα 2 αυτά Προγράμματα της Ι. Μητροπόλεως προσέφεραν υπηρεσίες κορυφαίας ποιότητας σε χιλιάδες ωφελουμένους που περιέθαλψαν και φρόντισαν. Αναρίθμητες οι μαρτυρίες ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης ωφελουμένων και συγγενών. Η ποιότητα των υπηρεσιών αυτών εξασφαλίστηκε τόσο από την φροντίδα-μέριμνα της Ι. Μητροπόλεως και την παροχή κάθε είδους διευκόλυνσης (νέα αυτοκίνητα, κάλυψη βενζίνης, παροχή παραφαρμακευτικού υλικού και αναλώσιμων, τρόφιμα κ.α. από το Αννουσάκειου Ίδρυμα Της, ), ως και ό,τι άλλο κατά καιρούς απαιτούσαν οι περιστάσεις, όσο και από την υπευθυνότητα – συνέπεια και ευαισθησία των κατά καιρούς εργαζομένων σε αυτά, τους οποίους η Ι. Μητρόπολις και ευχαριστεί.

Το έτος 2009 υπήρξε αλλαγή του Νόμου και τα Προγράμματα υπήχθησαν στην Ι. Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου ως Ν.Π.Δ.Δ. Το έτος 2010, νέα Νομοθεσία, απεντάσσει τα Προγράμματα από χρηματοδότηση. Αποτέλεσμα; Η αδυναμία συνέχισης λειτουργίας τους, καθώς το μηνιαίο κόστος λειτουργίας είναι 15.500,00€ (μισθοί προσωπικού, έξοδα κίνησης, βενζίνη, κλπ.).

Ενώπιον του ορατού κινδύνου παύσεως λειτουργίας των Προγραμμάτων, με τις όποιες συνέπειες στους 380 και πλέον ωφελούμενους ως και το προσωπικό, και με την αδυναμία κάλυψης του κόστους από πλευράς της Ι. Μητροπόλεως, η Ι. Μητρόπολις απευθύνθηκε (εγγράφως και κατ΄ επανάληψη) σε όλους τους τότε Δήμους των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου, ενημερώνοντας τα νέα δεδομένα και ζητώντας όπως συμβάλλουν στην συνέχιση λειτουργίας των Προγραμμάτων, καθώς οι Δήμοι έχουν θεσμική αλλά και ηθική ευθύνη να συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των Προγραμμάτων.

Στο κατ΄ επανάληψη κάλεσμα αυτό της Ι. Μητροπόλεως προς τους Δήμους, ουδείς εκ των Δήμων ανταποκρίθηκε θετικά, με το επιχείρημα ότι «δεν επιτρέπει ο Νόμος χρηματοδότηση στην Μητρόπολη». (βρίθει το αρχείο της Μητροπόλεως από έγγραφα της περιόδου). Την περίοδο αυτή η Ι. Μητρόπολις συνέχιζε να λειτουργεί τα Προγράμματα, με αποκλειστικά δική Της χρηματοδότηση.

Ενώπιον του διλλήματος τα Προγράμματα ή να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλήθος των εμπερίστατων συνανθρώπων του τόπου «κατοίκων των Δήμων Κισάμου και Σελίνου», (380 πρόσωπα και ανδρόγυνα), όπως υπογράμμιζαν τα ανωτέρω έγγραφα της Ι. Μητροπόλεως προς τους Δήμους, ή να πάψουν την λειτουργίας τους, (με ότι αυτό θα σήμαινε), η Ι. Μητρόπολις καθώς είχε εξαντληθεί οικονομικά και οι Δήμοι δήλωναν αδυναμία στήριξης, επικαλούμενοι «νομικά κωλύματα», προέβει σε κίνηση αναγκαστικού δανεισμού, ύψους 200.000,00€ (Τράπεζα Χανίων) για να σώσει την λειτουργία των Προγραμμάτων. Αποκλειστική αιτία του δανεισμού: η ομαλή συνέχιση των Προγραμμάτων, καθώς το κόστος των 15.500,00€ που μηνιαίως απαιτούσαν τα Προγράμματα δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί από πουθενά, αφού οι Δήμοι δήλωναν «νομικά κωλύματα».

Από το 2010 έως και το 2013 η Ι. Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου σήκωσε εξ΄ ολοκλήρου το οικονομικό βάρος λειτουργίας των Προγραμμάτων, με τους Δήμους απόντες και τον Δήμο Κισάμου, κατόπιν πολλών πιέσεων, να δίδει ένα ποσό (περί τις 30.000,000€), δηλ. κάλυψη μισθών 2 μηνών!

Το 2013 ο τότε Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με Νομοθετική ρύθμιση, επαναφέρει τα Προγράμματα αυτά σε κανονική ροή χρηματοδότησης. Καθ΄ όλη την διάρκεια των ετών αυτών, από το 2010 που απεντάχθηκαν έως και το 2013 που επανεντάχθηκαν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, έχοντας την αγωνία της ομαλής λειτουργίας των Προγραμμάτων και γνωρίζοντας πως η Ι. Μητρόπολις δεν θα άντεχε μια νέα δανειακή σύμβαση, επικοινωνούσε συνεχώς με θεσμικούς Φορείς της Ελληνικής Πολιτείας χωρίς ανταπόκριση.

Παρά τις κατ΄ επανάληψη εκκλήσεις του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου από την εκλογή του (2005) έως και σήμερα (2023) (18 έτη), προς τους κατά περιόδους Δημάρχους και των 2 Επαρχιών όπως στηρίξουν τόσο την λειτουργία των Προγραμμάτων, όσο και το σύνολο έργο του Αννουσάκειου Ιδρύματος, το οποίο προσφέρει κορυφαίες υπηρεσίες πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας σε χιλιάδες ευάλωτους συνανθρώπους όλων των Δήμων καθημερινά, ουδείς εκ των Δήμων και των 2 Επαρχιών ανταποκρίθηκε, επικαλούμενοι «νομικά κωλύματα», παρεκτός του Δήμου Κισάμου (το 2022), ο οποίος παρείχε σε τρόφιμα, αξίας 10.000,00€. Την στιγμή κατά την οποία ο ετήσιος Απολογισμός του Αννουσάκειου Ιδρύματος, αγγίζει το 1.000.000,00€ !!!

Με πρόσφατη Τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, στο σχέδιο Νόμου «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα κλπ.» (άρθρο 2), το προσωπικό των Προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι», όπου λειτουργούν μεταφέρεται «στον οικείο δήμο», με απόφαση δε του Υπουργού Εσωτερικών, από 1.1.2023, με «ειδική πίστωση», θα καλύπτονται οι δαπάνες των Προγραμμάτων. «…στους δικαιούχους Δήμους ή μέσω των Δήμων στα Νομικά τους πρόσωπα που υλοποιούν το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Η Τροπολογία αυτή δεν συμπεριλαμβάνει την Ι. Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, καθώς πρόκειται περί ΝΠΔΔ, το οποίο σαφώς και δεν ανήκει στα Νομικά πρόσωπα κανενός Δήμου. Συνεπώς, από 1.1.2023, η Ι. Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου, σύμφωνα με την Τροπολογία αυτή, δεν νομιμοποιείται να λειτουργεί τα εν λόγω Προγράμματα και θα έπρεπε να είχε αναστείλει την λειτουργία τους επικαλούμενη «νομικά κωλύματα».

Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023 τα Προγράμματα αυτά λειτούργησαν κανονικά, με την Ι.Μητρόπολη να επωμίζεται το κόστος λειτουργίας των Προγραμμάτων (31.000,00€) και τους Δήμους να δηλώνουν «νομικό κώλυμα», χρηματοδότησης των !

27 Φεβρουαρίου 2023, με νέα Τροπολογία, το Υπουργείο Εσωτερικών δίδει στους Δήμους την δυνατότητα (από 1.3.2023) να προχωρήσουν στις διαδικασίες προσλήψεως των εργαζομένων στα Προγράμματα. Κατόπιν της νέας αυτής Τροπολογίας και της δημοσιεύσεως της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (27.2.2023), σύμφωνα με τον Νομικό Σύμβουλο της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, η Ι. Μητρόπολις δεν νομιμοποιείται να συνεχίζει την λειτουργία των Προγραμμάτων, παρεκτός οι Δήμοι και τα Νομικά πρόσωπα που υπάγονται στους Δήμους.

Παρά το Νομικό κενό λειτουργίας των Προγραμμάτων στο μεταβατικό αυτό στάδιο έως της εντάξεως του στα ΝΠΔΔ των Δήμων και τα «νομικά κωλύματα» αδυναμίας συνέχισης λειτουργίας των Προγραμμάτων από πλευράς της Ι. Μητροπόλεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος, αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη έναντι του Νόμου, αποφάσισε την συνέχιση λειτουργίας των Προγραμμάτων, καθώς, κατά την κρίση του, του Νόμου προέχει η φροντίδα και η περίθαλψη των 380 ευάλωτων συνανθρώπων μας που τα Προγράμματα αυτά φροντίζουν ως επίσης και οι 8 εργαζόμενοι τους.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους καθ΄ ίλιν αρμοδίους του Υπουργείου Εσωτερικών στην προσπάθεια διευθέτησης και νομικής ρύθμισης.

Απορίας άξιον το γεγονός ότι τινές εκ των πρώην θεσμικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζουν, μάλλον όψιμα, την αγωνία τους δια την ομαλή λειτουργία των Προγραμμάτων όταν κατά την περίοδο της δικής τους θητείας «νομικά κωλύματα» δεν τους επέτρεπαν να στηρίξουν ούτε τα Προγράμματα, ούτε και τις δράσεις του Αννουσάκειου Ιδρύματος, παρά τις κατ΄ επανάληψη εκκλήσεις της Μητροπόλεως.

Η Ι. Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου στην ιστορική πορεία Της (παλαιότερη και πρόσφατη) έμπρακτα έχει αποδείξει και καθημερινά αποδεικνύει την αγωνία, φροντίδα και μέριμνα Της για κάθε αναγκεμένο και εμπερίστατο συνάνθρωπο, με δομές, δράσεις και πρωτοβουλίες δυσεύρετες ανά το Πανελλήνιο, για τούτο και όσοι, τελευταίως, «κουνούν» το δάκτυλο τους, θα ήταν ωφέλιμο για τους ίδιους και για τον τόπο να κάνουν, καλλίτερα, την αυτοκριτική τους.

Η Ι. Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου καλεί όλους Φορείς και Πρόσωπα του τόπου (πρώην, νυν και υποψηφίους πάσης φύσεως) να σκύψουν με σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα στα προβλήματα των ανθρώπων και του τόπου και όχι να αναζητούν ευκαιρίες αυτοπροβολής, απαξιώνοντας τους άλλους.

Η Ι. Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου δηλώνει τέλος, ότι θα συνεχίζει να μεριμνά, να φροντίζει και να ανταποκρίνεται στις πάσης φύσεως δυσκολίες, ανάγκες και προβλήματα όσων ανθρώπων της κρούουν την θύρα, χωρίς να επικαλείται… «νομικά κωλύματα», με την ευχή και οι λοιποί Αρμόδιοι να μάθουν πράττουν το ίδιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/618643/to-sovaro-provlima-me-to-programma-voitheia-sto-spiti-tis-ieras-mitropolis-kisamou-i-anakoinosi-tis/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button