Xania

Χανιά: Διπλή δίκη για το ρυμουλκό «Andreas» με τους 12 τόνους χασίς και τα 258 χιλ. ναρκωτικά χάπια!

Πριν από πέντε χρόνια, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2017, νότια της Κρήτης πραγματοποιείται μια κινηματογραφική επιχείρηση των λιμενικών αρχών, όπου κομάντο του κλιμακίου ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος Χανίων και βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. έκαναν ρεσάλτο στο ρυμουλκό “Ανδρέας” στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας, κοντά στη νήσο Χρυσή.

Μάλιστα όπως είχε ανακοινώσει το ίδιο το Λιμενικό Σώμα, στο πλαίσιο εφαρμογής των κανόνων εμπλοκής για την ακινητοποίηση του ρυμουλκού, κρίθηκε απαραίτητη η εκτέλεση προειδοποιητικών βολών, διότι το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν υπάκουε στις δοθείσες εντολές.

Το σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όπου μετά από έρευνες βρέθηκαν 6 τόνοι και 177 κιλά χασίς σε μορφή «σοκολάτας».

Τα έξη μέλη του πληρώματος Συριακής καταγωγής συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά  μαζί με έναν Κύπριο πρώην πλοιοκτήτη και μετέπειτα ναυτικό πράκτορα του ρυμουλκού.

Το Δικαστήριο καταδίκασε και τους επτά σε ισόβια κάθειρξη, αλλά τον Οκτώβριο του 2021 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, έκρινε αθώο τον Κύπριο και για τους 6  Σύρους μέλη του πληρώματος μετέτρεψε την ποινή από ισόβια σε 12 χρόνια φυλάκισης λόγω προτέρου σύννομου βίου.

Η αποκάλυψη και άλλων τόνων χασίς και χιλιάδων χαπιών

Όμως της δεύτερης δίκης, είχε προηγηθεί μια τρομερή αποκάλυψη των λιμενικών. Ενώ το ρυμουλκό παρέμενε στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, πληροφορίες οδήγησαν τους λιμενικούς σε ποιο εξονυχιστική έρευνα.

Στις 14 Ιανουαρίου 2017 σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στο τοίχωμα του ρυμουλκού εντοπίστηκαν 6,5 τόνοι χασίς σε μορφή «σοκολάτας» και 258.000 δισκία CAPTAGON, γνωστά και ως  «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών»!

Έτσι η συνολική ποσότητα ανήλθε σε 12 τόνους και 738 κιλά κατεργασμένου χασίς ενώ μαζί με τα 258 χιλιάδες χάπια, η συνολική αξία εκτιμήθηκε στα 150.000.000 ευρώ!!!

Εξ αιτίας της αποκάλυψης των νέων ναρκωτικών, από το λιμενικό συντάχθηκε νέα δικογραφία με τους ίδιους κατηγορούμενους, αλλά στο μεταξύ άλλαξε η νομοθεσία και οι αξιόποινες πράξεις που συντελούνται εν πλω δεν εκδικάζονται στον Πειραιά, αλλά στα κατά τόπο αρμόδια δικαστήρια.

Η εκδίκαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στα Χανιά με τους συνηγόρους υπεράσπισης να υποβάλλουν ένσταση θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν οι  κατηγορούμενοι να δικάζονται για την ίδια πράξη που είχαν δικαστεί και στον Πειραιά.

Όμως το Δικαστήριο έκρινε ότι η δίκη μπορούσε να γίνει καθώς είχαν καταδικαστεί μόνο για τη διακίνηση των τόνων χασίς και όχι των χιλιάδων ναρκωτικών χαπιών που είχαν εντοπιστεί σε δεύτερο χρόνο από τους λιμενικούς.

Τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων αθώωσε κατά πλειοψηφία τον Κύπριο πρώην πλοιοκτήτη (το Εφετείο στον Πειραιά τον αθώωσε ομόφωνα) και έκρινε ενόχους τους 6 Σύρους – μέλη του πληρώματος του ρυμουλκού,  αλλά αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς τους επέβαλλε κάθειρξη 10 ετών.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνήγορός τους αναμένεται να ζητήσει την συγχώνευση των ποινών των δύο δικαστηρίων.

(Με πληροφορίες από zougla.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/587245/chania-dipli-diki-gia-to-rymoulko-andreas-me-tous-12-tonous-chasis-kai-ta-258-chil-narkotika-chapia/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button