Xania

Χανιά: Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωράνε την Τρίτη οι εργαζόμενοι του ΟΑΚ

Σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 10.00 έως την 13.00 προχωράνε αύριο οι εργαζόμενοι του ΟΑΚ με αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν:

Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Σωματείου Εργαζομένων του Ο.Α.Κ. Α.Ε., συνεδρίασε σήμερα 17-3-2023, με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής» και τη νέα πραγματικότητα που επιφέρει στον τομέα της διαχείρισης του ύδατος στη χώρα μας.
Μετά από αναλυτική συζήτηση αποφασίσθηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο και τιθέμεθα ενάντια στην υπαγωγή των Φορέων Παροχής Ύδατος στον έλεγχο και την εποπτεία της νέας ρυθμιστικής αρχής (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, πρώην Ρ.Α.Ε.

Η υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δεν συνάδει με την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα υπηρεσιών ύδατος της χώρας μας, αφού στον τομέα αυτό δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πεδίο. Το νερό, σύμφωνα με την Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία δεν είναι Εμπόρευμα, αλλά Δημόσιο Κοινωνικό Αγαθό και θεμελιώδες Δικαίωμα των Πολιτών και συνεπώς δεν υπάρχει αγορά, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ενέργειας, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει μια Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.

Η Οδηγία Πλαίσιο 2000/60 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (23/10/2000) – «Θέσπιση Πλαισίου Κοινοτικής Δράσης στον Τομέα Πολιτικής των Υδάτων», που θεωρείται το Ευαγγέλιο για την διαχείριση των υδάτων δεν θέτει πουθενά την υποχρέωση για την ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, η νέα Ρυθμιστική Αρχή ενισχύεται, χωρίς προφανή λόγο, θεσμικά σε βάρος τόσο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Υδάτων όσο και ιδίως σε βάρος των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, άρα και του Ο.Α.Κ. Α.Ε. Ουσιαστικά, η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. υποκαθιστά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως προς την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, που αφορούν στη διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας μας, ενώ υπεισέρχεται σε ζητήματα που συνδέονται με κρίσιμες αρμοδιότητες των φορέων, θεσμικά κατοχυρωμένες, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός και ο έλεγχος της τιμολογιακής τους πολιτικής.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Ο.Α.Κ. Α.Ε. ζητά την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, με το οποίο προωθείται η ιδιωτικοποίηση του νερού και η μετατροπή του σε εμπόρευμα.
Θεωρεί ότι αντί της θέσπισης Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων θα μπορούσε να ενισχυθεί και να αναβαθμισθεί η υφιστάμενη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της και να συμβάλει στην ορθολογική – περιβαλλοντική διαχείριση των υδάτων στη χώρα μας.
Συντασσόμεθα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τους Δήμους της χώρας, την ΚΕΔΕ, την ΕΔΕΥΑ, την ΠΟΕ ΔΕΥΑ, τις διοικήσεις των ΔΕΥΑ ανά την επικράτεια, τους Συλλόγους Εργαζομένων και

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21-3-2023 ΚΑΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΑΠΟ 10.00 ΕΩΣ 13.00 ΚΑΙ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/622402/chania-se-triori-stasi-ergasias-prochorane-tin-triti-oi-ergazomenoi-tou-oak/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button