Xania

Ψηφίσματα Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων & Κοινότητας Χανίων για το νερό ως κοινωνικό αγαθό

Φωτογραφία από Ryan McGuire από το Pixabay

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στις 10/3/2023, με την υπ΄ αριθμ. 90 Ομόφωνη Απόφασή του, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα, στο οποίο επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Το Δ.Σ. του Σωματείου των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ν. Χανίων μετά από συνεδρίασή του, εκφράζει ομόφωνα την αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του πιο σημαντικού κοινωνικού αγαθού, του νερού.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου δημιουργίας της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. το οποίο αφαιρεί τη διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από τους αρμόδιους Δήμους και ΔΕΥΑ, ανοίγοντας τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση με πολύ ανησυχητικές επιπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Οι ΔΕΥΑ και οι Δήμοι δεν λειτουργούν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, δεν αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις ανταγωνισμού, ενώ το νερό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προϊόν ή «δημόσιο μονοπώλιο» όπως αναφέρθηκε στη Βουλή. Το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών σε ασφαλές καθαρό πόσιμο νερό και στην αποχέτευση είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να διαφυλάσσεται.

Η σταδιακή υποβάθμιση των ΔΕΥΑ μέσω της υποστελέχωσης τους και της κατακόρυφης αύξησης του κόστους της ενέργειας και συνεπώς του λειτουργικού τους κόστους δεν αντιμετωπίζεται σε κεντρικό επίπεδο χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την ισοπέδωσή τους.

Η ένταξη της εποπτείας των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από τη Ρυθμιστική Αρχή δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους του νερού, αφού η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. θα καθορίζει την κοστολόγηση και τιμολόγηση του, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση των πολιτών σε στο βασικό αυτό αγαθό. Πρέπει να δοθεί μάχη για να αποτραπεί η μετατροπή του νερού σε χρηματιστηριακό προϊόν. Είναι πρόσφατο το παράδειγμα ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και των συνεπειών που επέφερε στον Ελληνικό λαό. Παράλληλα, θα αφαιρεθεί από τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ η διαχείριση η οποία επί του παρόντος γίνεται με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον (ως κοινωφελής και ανταποδοτικές επιχειρήσεις) και μοναδικό κριτήριο θα αποτελεί το κέρδος του κάθε ιδιώτη.

Σας δηλώνουμε την πρόθεση μας να συμμετάσχουμε και να προβούμε σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες και ενημέρωση των Δημοτών του Δ. Χανίων για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού, με έναρξη την τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 9
Μαρτίου και ώρα 11:00 πμ και σας καλούμε να συμμετάσχετε στον αγώνα μας με απαίτηση την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου για τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. και την αποτροπή του ελέγχου του νερού από ιδιώτες.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Παράλληλα, το Συμβούλιο της Κοινότητας Χανίων στην από 13-03-2023 συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα (αρ. Αποφ.:15/2023) την έκδοση ψηφίσματος, το οποίο αναφέρει:

«Το Συμβούλιο της Κοινότητας Χανίων συμφωνεί απόλυτα και προσυπογράφει την με αρ. πρωτ. 871/8-3-2023 ανακοίνωση (παραπάνω) του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. των Ο.Τ.Α του Νομού Χανίων και ζητά από το Δήμο Χανίων να προχωρήσει στην ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους από την ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου και να συμπορευτεί ενεργά με όλους όσους αγωνίζονται για την απόσυρση του».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2023 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

πηγή: flashnews

post/621448/psifismata-dimotikou-symvouliou-chanion-koinotitas-chanion-gia-to-nero-os-koinoniko-agatho/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button