Xania

Aναβιώνει στα δικαστήρια η σκοτεινή ιστορία της κακοποίησης του Γιάννη από τον Πλατανιά

Σήμερα αναμένεται να αναβιώσει στο Μικτό Κακουργιοδικείο Ρεθύμνου, η υπόθεση του 20χρονου σήμερα Γιάννη, ενός παιδιού που μεγάλωσε μέσα στη βία, στο έγκλημα, στον βιασμό, στην εγκατάλειψη και στις απειλές, στο χωριό Γλώσσα του Δήμου Πλατανιά.

Πρόκειται για μια υπόθεση που θα έπρεπε να έχει βρει το δρόμο της Δικαιοσύνης πριν από τουλάχιστον 10 χρόνια, αφού υπήρχαν επαλειμμένες καταγγελίες στις αρχές, για τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν από νηπιακή ηλικία ο Γιάννης, ο οποίος σύμφωνα με την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, πάσχει από ελαφρά νοητική στέρηση, έχει όμως πλήρη επίγνωση σχετικά με τα όσα έχει υποστεί.

Αποτροπιασμό προκαλεί το γεγονός, ότι αντίστοιχες καταγγελίες υπήρξαν το 2011, 2013, 2014 και 2017 χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ήταν όμως την τελευταία φορά, που μια καταγγελία, έφτασε σε μία κοινωνική λειτουργό και μια ψυχολόγο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πλατανιά και δεν… «μπήκε στο συρτάρι».

Στις 28 Ιουνίου, αποστέλλεται στην εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, το πόρισμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πλατανιά, μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του παιδιού.

Στο πόρισμα, γίνεται εκτενής αναφορά τόσο στην στάση του πατέρα του παιδιού, όσο και του ίδιου, αφού ήταν προφανές ότι φοβόταν να μιλήσει.

Η κοινωνική λειτουργός, περιγράφει την προσωπική συνομιλία που είχε με το παιδί, αποχωρώντας από το σπίτι: «Διστακτικός και πολύ φοβισμένος αρχικά μας εξομολογήθηκε, ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά προ 3-4 ετών (όντας τότε ανήλικος, περίπου 14 ετών), από άτομο που κατονόμασε, στην αγροτική κατοικία του τελευταίου».

Αφού περιγράφεται πώς το παιδί πείσθηκε από τον φερόμενο ως δράστη να τον ακολουθήσει, έρχεται η εφιαλτική περιγραφή του θύματος: «Το γύμνωσε και το κακοποίησε σεξουαλικά για περίπου 20 λεπτά. Το παιδί μάταια προσπάθησε να αμυνθεί, φώναζε, έκλαιγε και εκλιπαρούσε να το αφήσει

Στο νοσοκομείο εξήγησε στους γιατρούς τι ακριβώς συνέβη, παρόλα αυτά δεν νοσηλεύτηκε, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά», σημειώνουν στο πόρισμά τους οι κοινωνικοί λειτουργοί.

Ο Γιάννης είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Χανίων στις 26 Φεβρουαρίου του 2017, αλλά ο συνοδός έσπευσε να τον πάρει πριν να εξεταστεί από τους γιατρούς.

Η κατάθεση του 19χρονου αγοριού που πάσχει από νοητική στέρηση, γέννησε ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για τον αριθμό των εμπλεκόμενων στην υπόθεση, αφού όπως κατέθεσε έπεσε θύμα βιασμού από ιερείς, δασκάλους, Χανιώτες και Αλβανούς, εν γνώσει του πατέρα του που έχει τότε προφυλακιστεί μαζί τον 66χρονο φίλο του.
Το παιδί αναφέρθηκε στην Ανακρίτρια σε όλες τις πτυχές της τραγωδίας που βίωνε επί χρόνια, ανήμπορο να αντισταθεί και να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο πατέρας του Γιάννη κατηγορείται για τα αδικήματα:

1) της συνέργειας σε βιασμό με σωματική βλάβη του ανήλικου και μετέπειτα ενήλικου, κατ’ εξακολούθηση τουλάχιστον 20 φορές

2) συνέργεια στην τέλεση γενετήσιων πράξεων με ανήλικο που δε συμπλήρωσε το 15° έτος της ηλικίας του, συμπλήρωσε δε όμως το 14° έτος της ηλικίας του, κατ’ εξακολούθηση

3) έκθεση προσώπου που ο δράστης το είχε υπό την προστασία του και που είχε υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει, κατ’ εξακολούθηση

4) βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη αδύναμων προσώπων και δη ανήλικου και μετ’ έπειτα ενήλικου, το οποίο βρισκόταν στην επιμέλεια και προστασία του δράστη, βάσει νόμου και πραγματικής κατάστασης αντιστοίχως, αλλά και συνοικούσε με τον δράστη, συνιστάμενη στη μεθοδευμένη πρόκληση, αφενός μεν, έντονου σωματικού πόνου και σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία, αφετέρου δε, ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, μέσω και της παρατεταμένης απομόνωσης του θύματος, κατ’ εξακολούθηση

5) παράνομη παρακράτηση κατ’ εξακολούθηση

6) παράνομη βία εις βάρος ανηλίκου και μετ’ έπειτα ενηλίκου, που, δεν μπορούσε όμως να υπερασπίσει τον εαυτό του, το οποίο βρίσκονταν υπό την επιμέλεια και προστασία του δράστη, βάσει νόμου και πραγματικής κατάσταση αντιστοίχως, αλλά και συνοικούσε με τον δράστη, κατ’ εξακολούθηση και

7) απειλή εναντίον του υιού του και ως άνω αναφερόμενου συμπαραστατούμενου, μαζί με τον… καταγόμενο επίσης από το χωριό * του Δήμου.

Προφυλακιστέοι οι δύο ιερείς που φέρονται να εμπλέκονται στον βιασμό του 19χρονου Γιάννη

Στις 17 Δεκεμβρίου 2021, προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την πολύωρη απολογία και με ομόφωνη απόφαση της Ανακρίτριας και της Εισαγγελέα, οι δύο ιερείς που φέρονται να εμπλέκονται στον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του 19χρονου Γιάννη από το χωριό Γλώσσα στο Δήμο Πλατανιά.

Οι δύο ιερείς –ένας εκ των οποίων θείος του νεαρού που πάσχει από νοητική στέρηση και λειτουργεί στην ενορία των Βουκολιών- δήλωσαν αθώοι, ενώ η Μητρόπολη Κισσάμου – Σελίνου έσπευσε να ανακοινώσει την παύση τους, μέχρι την πλήρη δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης.

Προσωρινά ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ευρώ αφέθηκε ο αδερφός του δεύτερου ιερέα.

Οι δύο ιερείς αρνούνται κατηγορηματικά τις κατηγορίες και κατονομάζουν άλλα πρόσωπα ως υπεύθυνα για την κακοποίηση και βιασμό του 19χρονου, ενώ την ίδια ώρα έχουν καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του παιδιού αλλά και μομφή κατά των προανακριτικών αρχών.

Ο Γιάννης τώρα πια φιλοξενείται σε δομή και έχει σημειώσει εντυπωσιακή βελτίωση, συμμετέχει στα κοινά και δεν θέλει να επιστρέψει στον εφιάλτη που ανήμπορος ζούσε επί χρόνια.

Όμως, ο θείος και δικαστικός συμπαραστάτης του, ανακοίνωσε ότι παραιτείται, καταγγέλλοντας απειλές σε βάρος της ζωής του και της οικογένειάς του.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, δικαστικός συμπαραστάτης του παιδιού να αναλάβει η δομή που το φιλοξενεί, ενώ στο δικαστήριο θα εκπροσωπηθεί από τον νομικό σύμβουλο του Ιδρύματος.

Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι από τη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση, χρησιμοποιήθηκαν απίστευτα μέσα, προκειμένου να αποτραπεί η κατάθεση του Γιάννη, στο Εισαγγελέα:

Την επίμαχη ημέρα, ο Γιάννης εξαφανίστηκε, με τον δικηγόρο του θείου του Γιάννη Ντερμανάκη, να καταγγέλλει το γεγονός και να καλεί τις αρχές να παρέμβουν, πριν να είναι αργά.

Τελικά, το παιδί εντόπισαν γείτονες και αστυνομικοί κλειδωμένο στην τουαλέτα του σπιτιού συγγενικού του προσώπου.

πηγή: creta24

anavionei-sta-dikastiria-skoteini-istoria-tis-kakopoiisis-gianni-ton-platania/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button