Xania

H Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων για τα προβλήματα στη μεταφορά ψυχικά ασθενών πολιτών

H Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων σε επιστολή της προς τον Υφυπουργό Υγείας  κ. Δημήτριο Βαρτζόπουλο αναφέρεται στα μεγάλα προβλήματα στη μεταφορά ψυχικά ασθενών πολιτών από αστυνομικούς και στις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων ζητώντας λύσεις έτσι ώστε η αστυνομία  να αποσυμφορηθεί από θέματα, που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της.

Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων:

«Απαράδεκτη, εξακολουθεί να είναι η κατάσταση, όσον αφορά τη συνδρομή των συναδέλφων μας στις ακούσιες νοσηλείες, ατόμων με ψυχικές ασθένειες.

Tο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων παρουσιάζει ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην κάνει δεκτά προς εξέταση και θεραπεία, άτομα με ψυχικές ασθένειες και επομένως εμμένουν ανεκτέλεστες οι σχετικές Εισαγγελικές παραγγελίες, οι οποίες εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να απευθύνονται στον Διοικητή των Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Εξαιτίας αυτού, οι ασθενείς μεταφέρονταν πριν λίγες ημέρες, στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, το οποίο όμως, όπως ενημερωθήκαμε από συναδέλφους μας επαρχιακού Αστυνομικού Τμήματος, προκειμένου εκτελέσουν Εισαγγελική παραγγελία, ο ασθενής δεν παρελήφθη, καθώς και εκεί, οι υπεύθυνοι του αρμόδιου Τμήματος, προέβαλαν τους ίδιους λόγους μη παραλαβής του ασθενούς, δηλαδή ελλείψεις στο προσωπικό και χώρου κράτησης ψυχασθενών και δη από άλλους νομούς. Συνέπεια των παραπάνω, μεσημβρινές ώρες της 27/01/2024, αστυνομικοί του Α.Τ.Χανίων και του ΤΑΕ Χανίων, αφήνοντας χωρίς εποχούμενη περιπολία την περιοχή αρμοδιότητας Χανίων, μετέβησαν στο Ηράκλειο συνοδεύοντας ασθενοφόρο με ψυχασθενή, αναζητώντας εφημερεύον νοσοκομείο και σε αυτό το Νομό, απ’  όπου και επέστρεψαν, πρώτες πρωινές ώρες της 28/01/2024 στην έδρα τους , έχοντας εκτελέσει εργασία πολύ πέραν του ωραρίου τους και έχοντας διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα εκτός της έδρας τους.

Η νέα Νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 59 του Ν. 4931/22, δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα, εφαρμογής και καλούμαστε οι Αστυνομικοί, να καλύψουμε όλα τα κενά που παρουσιάζονται στις διάφορες υπηρεσίες και δομές. Τα προβλήματα όλων «πέφτουν» στις «πλάτες» μας. Όλα τα περιστατικά ακούσιας νοσηλείας, «βαπτίζονται» εξαιρετικές περιπτώσεις και οι συνάδελφοι πρέπει να σπεύσουν για συνδρομή. Μολονότι το υπάρχον προσωπικό είναι λιγοστό, κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθουμε στη δύσκολη καθημερινότητα, για τη διαφύλαξη του πολυτιμότερου αγαθού του συνόλου των πολιτών, αυτού της ασφάλειας. Δεν υπάρχει δυνατότητα να «βγαίνουμε» εκτός ορίων Δ.Α. Χανίων, κάνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα, για να συνδράμουμε στη διακομιδή ατόμων ψυχικά ασθενών, που έχουν νοσηλευτεί πολλάκις.

Όταν υπάρχει ανά 8ωρο, ένα (1) περιπολικό, τις περισσότερες φορές επανδρωμένο με ένα (1) άτομο, ποιός θα εκτελέσει την εποχούμενη περιπολία στην περιοχή αρμοδιότητας της Υπηρεσίας του, όταν αναγκάζεται να βγει εκτός Νομού, για τη μεταφορά ενός ψυχασθενή ;;

Αν συμβεί κάποιο ατύχημα κατά τη διαδρομή, καλύπτεται από κάποια ειδική Εντολή-Διαταγή ;;

Το ερώτημα που τίθεται απ’ το σύνολο των συναδέλφων μας είναι για ποίο λόγο οι Εισαγγελικές παραγγελίες συνεχίζουν να απευθύνονται προς εκτέλεση, από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες και όχι προς το ΕΚΑΒ; Αυτό συνεπάγεται , την υποχρέωση της  Αστυνομίας να συντονίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, που εμπλέκονται σε μια μεταφορά ψυχασθενούς, ενώ παράλληλα οι συνάδελφοί μας αναγκάζονται  να λαμβάνουν καταθέσεις από οικείους ή να αναζητούν άτομα, που γνωρίζουν κάτι για τους ψυχασθενείς αυτούς. Όταν υπάρχουν συγγενείς, αυτό είναι εν μέρει εφικτό, αν και γίνεται κατ’ εξακολούθηση, καθώς σε πολύ κοντινά διαστήματα τα άτομα αυτά δε λαμβάνουν τη θεραπεία τους και υποτροπιάζουν. Όταν όμως δεν υπάρχει συγγενικό περιβάλλον, η κατάσταση δυσχεραίνεται, αφού ουδείς επιθυμεί να καταθέσει σε βάρος κάποιου ψυχικά ασθενούς, καθόσον όπως γνωρίζουν καλά, σε λίγες μέρες αυτός θα λάβει εξιτήριο απ’ την Ψυχιατρική κλινική, αφού δεν υπάρχουν δομές τέτοιες, που να κρατήσουν έγκλειστα τα άτομα αυτά. Γνωρίζουν επίσης ότι οι ψυχικά ασθενείς δεν λαμβάνουν τη θεραπευτική αγωγή τους και υποτροπιάζουν, με μεγάλη συχνότητα, πράγμα που τους προκαλεί φόβο και ανησυχία για τη σωματική τους ακεραιότητα και των οικογενειών τους και όχι άδικα.

Κατανοούμε πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Υγειονομικό προσωπικό, με όλες τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικές υποδομές και μέσα, όσο όμως παραμένει η ανάγκη περιοδικής νοσηλείας περίπου 300 ατόμων στο Νομό μας, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα καλύψουμε τέτοιου είδους κενά ούτε θα επιλύσουμε προβλήματα στον τομέα της υγείας. Η Πολιτεία οφείλει να σκύψει το βλέμμα της προς αυτήν την κατεύθυνση, ούτως ώστε να εφαρμοσθεί η ισχύουσα Νομοθεσία και η Αστυνομία να αποσυμφορηθεί  από θέματα, που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της και μόνο προβλήματα δημιουργούν στην εύρυθμη λειτουργία της. Παράλληλα η Πολιτεία οφείλει άμεσα να αποκαταστήσει την απουσία ψυχιάτρων από την Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείο Χανίων, ούτως ώστε να μη δυσχεραίνεται το έργο των συναδέλφων μας την παρούσα χρονική στιγμή».

πηγή: creta24

h-enosi-astynomikon-ypallilon-chanion-gia-ta-provlimata-sti-metafora-psychika-asthenon-politon/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button