Ρατσιστική βία στην Ελλάδα: Ανησυχία για τα περιστατικά από ένστολους και δημοσίους υπαλλήλους
Συνολικά 74 περιστατικά ρατσιστικής βίας καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2022, αλλά οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί και αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.
Αυτό επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης που δημοσιεύει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Η ύπαρξη τέτοιων φαινομένων στο ενδοσχολικό περιβάλλον προβληματίζει, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν περιστατικά από ένστολους, δημοσίους υπαλλήλους ή στα σύνορα, επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη.
Ανησυχητικά είναι και τα «μικρά» περιστατικά ρατσισμού, στην καθημερινότητα των πολιτών, τα οποία «δημιουργούν κλίμα για την ανάπτυξη των πιο μεγάλων περιστατικών», επεσήμανε η ίδια.
Συνολικά, το 2022 καταγράφηκαν δύο περισσότερα περιστατικά ρατσιστικής βίας σε σύγκριση με το 2021. Όμως, οι ομιλητές υπογράμμισαν πως αυτοί οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί, καθώς τα θύματα νιώθουν ανασφάλεια προκειμένου να καταγγείλουν τα περιστατικά στις αρχές, είτε επειδή φοβούνται την επαναθυματοποίησή τους, είτε γιατί εκτιμούν πως δεν θα δικαιωθούν.
Τα περιστατικά είναι μειωμένα σε σύγκριση με πριν από 11 χρόνια, όταν το Δίκτυο άρχισε να δημοσιεύει την ετήσια έκθεση, κάτι στο οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σημείωσαν οι ομιλητές. Όμως, υπογράμμισαν, είναι αναγκαίο να λάβει η πολιτεία μέτρα, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας.
Ρατσιστική βία: Τα θύματα και το προφίλ των δραστών
Σε 38 περιστατικά ρατσιστικής βίας που καταγράφηκαν πέρυσι στοχοποιήθηκαν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Σε 33 περιπτώσεις τα θύματα ήταν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή/και χρώματος.
Ακόμη, ένας άνθρωπος έπεσε θύμα ρατσιστικής βίας λόγω εθνοτικής καταγωγής (Ρομά) και σε δύο περιπτώσεις στοχοποιήθηκαν χώροι θρησκείας.
Κάποια από τα θύματα δέχθηκαν επίθεση για περισσότερους από έναν λόγο, για παράδειγμα ότι ήταν πρόσφυγες και ΛΟΑΤΚΙ+. Επίσης, τα 22 από τα θύματα δήλωσαν πως έχουν δεχθεί ξανά ρατσιστική βία, σε 39 περιστατικά οι θύτες ήταν περισσότεροι από ένας, ενώ σε 29 ο δράστης ήταν μόνος του.
Σωματική βία ασκήθηκε σε 33 ανθρώπους, σε 25 περιπτώσεις λεκτική βία και σε 4 ασέλγεια. Σε δύο περιπτώσεις προκλήθηκε φθορά ξένης περιουσίας, ενώ καταγράφηκαν 10 περιπτώσεις παρενοχλήσεων άλλου τύπου.
Αναφορικά με τις ηλικίες των θυμάτων, οι 26 ήταν 18-25 ετών και οι 14 ήταν 26-30 χρονών. Οι οχτώ ήταν ανήλικοι (13-17 χρονών), άλλα οχτώ θύματα ήταν 41-50 ετών, πέντε 31-40 χρονών, τρεις πάνω από 51 ετών και σε δύο περιπτώσεις τα θύματα ήταν ενήλικοι και ανήλικοι.
Σε ό,τι αφορά τους δράστες των επιθέσεων ρατσιστικής βίας, οι 15 ήταν ένστολοι, οι 7 δημόσιοι υπάλληλοι και οι δύο εργοδότες. Τα περιστατικά με εμπλοκή ένστολων ανήλθαν στο 20,2% πέρυσι, από 27,7% μία χρονιά νωρίτερα.
Στις 14 περιπτώσεις οι δράστες ήταν ηλικίας 18-30 ετών, σε 11 περιστατικά ήταν 41-50 χρονών, ενώ οχτώ ήταν ανήλικοι. Ακόμη, οχτώ δράστες ήταν άνω των 50 ετών, επτά ανήκαν σε μεικτές ηλικιακές ομάδες και έξι ήταν 31-40 χρονών.
Οι 59 από τους δράστες ήταν Έλληνες, σε πέντε περιπτώσεις αλλοδαποί και Έλληνες και σε δύο αλλοδαποί. Από τα στοιχεία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, σε 62 περιστατικά οι δράστες ήταν άνδρες, σε έξι γυναίκες και σε τέσσερα οι ομάδες ήταν μικτές.
Στην Αττική και σε δημόσιους χώρους τα περισσότερα περιστατικά
Τα περισσότερα περιστατικά ρατσιστικής βίας συνέβησαν στην Αττική την προηγούμενη χρονιά.
Αρκετά μεγάλη διασπορά εμφανίζουν τα περιστατικά στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς καταγράφηκαν περιπτώσεις σε Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Χίο, Κω, Έβρο Καβάλα, Σαμο, Πάτρα, Ρόδο, Σίφνο, Ναύπλιο, Μαγνησία και Πτολεμαΐδα.
Τα 31 από τα περιστατικά συνέβησαν σε δημόσιους χώρους, 11 σε δημόσιες υπηρεσίες, 8 σε καταστήματα, 6 σε σπίτια, 6 στο διαδίκτυο, 3 σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, 2 σε ΚΥΤ, 2 σε ιερούς χώρους, και από ένα σε τράπεζα, θαλάσσια σύνορα και εργασιακό χώρο.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ
https://www.lifo.gr/now/greece/ratsistiki-bia-stin-ellada-anisyhia-gia-ta-peristatika-apo-enstoloys-kai-dimosioys