Β. Κικίλιας: Θα έχουμε μια εξαιρετική τουριστική σεζόν – Επόμενος στόχος ο 12μηνος τουρισμός
Φέτος θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, οι επιδόσεις του οποίου αναμένεται να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες του 2022, αλλά και του 2019 που ήταν χρονιά- ρεκόρ, υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στο Capital.gr ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως μετά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που έγινε πράξη την χρονιά που πέρασε, ο επόμενος στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελεί ταξιδιωτικό προορισμό και για τους 12 μήνες του έτους.
Όσον αφορά το κρίσιμο σκέλος των εσόδων, εκτιμά πως θα είναι 10% πάνω από τα αντίστοιχα του 2022, όταν στο τουριστικό καλάθι είχαν μπει 17,6 δισ. ευρώ. Τα μηνύματα από τις αεροπορικές εταιρίες και τους tour operators είναι πολύ αισιόδοξα και η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις προτίμησης των ταξιδιωτών από Γαλλία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Σκανδιναβία. Ο υπουργός Τουρισμού απαντά επίσης για τις μεγάλες ελλείψεις εργαζομένων στην τουριστική αγορά.
Συνέντευξη στη Βίκυ Κουρλιμπίνη
– Οι τουριστικοί προορισμοί έχουν αρχίσει να γεμίζουν, ενώ και η εικόνα των εσόδων από το πρώτο δίμηνο είναι πολύ καλή. Πάμε φέτος για ένα νέο ρεκόρ στον τουρισμό;
Όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο από τις κρατήσεις όσο και από την επιβατική κίνηση και τα έσοδα των πρώτων μηνών, καταδεικνύουν ότι το 2023 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, οι επιδόσεις του οποίου αναμένεται να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες του 2022, αλλά και του 2019 που ήταν χρονιά- ρεκόρ.
Οι πολλαπλές κρίσεις που προέκυψαν λίγο πριν την έναρξη της προηγούμενης τουριστικής περιόδου (πόλεμος στην Ουκρανία, ελληνοτουρκικά, ενεργειακό, πληθωρισμός, ακρίβεια κλπ) κατέστησαν την ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά, με σκληρή δουλειά, σωστό σχεδιασμό και γρήγορα αντανακλαστικά, καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε στις αντιξοότητες και να φέρουμε αφενός έσοδα που ενίσχυσαν σημαντικά την εθνική οικονομία και στήριξαν τη μέση ελληνική οικογένεια, και αφετέρου επενδύσεις από διεθνείς κολοσσούς που έδωσαν νέα πνοή στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας.
– Μπορούμε ενδεχομένως να φτάσουμε ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος των εισπράξεων πριν την πανδημία;
Τον Δεκέμβριο του 2021, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προέβλεψε στον προϋπολογισμό ταξιδιωτικά έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ. Παρά τις δυσκολίες που σας προανέφερα, όχι μόνο καταφέραμε να πιάσουμε τον αρχικό στόχο αλλά και να τον ξεπεράσουμε κατά 2,6 δισ. Φέτος, συνεχίσαμε την προσπάθεια για περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου, νέα ανοίγματα και σε άλλες χώρες, συμφωνίες με ισχυρούς παίκτες της αγοράς, προβολή εναλλακτικών προορισμών, προώθηση του city break κ.α. Εκτιμούμε ότι με τη στρατηγική που ακολουθήσαμε τα ταξιδιωτικά έσοδα του 2023 θα είναι 10% πάνω από τα αντίστοιχα του 2022. Από εκεί και πέρα, όποια παραπάνω αύξηση ενδεχομένως πετύχουμε θα είναι καλοδεχούμενη.
-Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από tour operators και αεροπορικές εταιρείες;
Τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα και για αυτό ακριβώς μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση για αύξηση τουλάχιστον κατά 10%. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις πτήσεις αλλά και τις αεροπορικές θέσεις, και έχουν προσθέσει νέους προορισμούς, ενώ σύμφωνα με τους tour operators η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις προτίμησης των ταξιδιωτών από Γαλλία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Σκανδιναβία.
– Μπορεί η Ελλάδα να έχει τουρισμό όλο το χρόνο και τι πρέπει ακόμη να γίνει για να έχουμε ποιοτικότερο τουρισμό;
Μετά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που κάναμε πράξη το 2022, τώρα ο επόμενος στόχος μας είναι ακριβώς αυτός: Η Ελλάδα να αποτελεί ταξιδιωτικό προορισμό και για τους 12 μήνες του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο ακολουθούμε συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα στρατηγικών παρεμβάσεων (12μηνες καμπάνιες του ΕΟΤ, προβολή χειμερινών και εναλλακτικών προορισμών, συμφωνίες για πτήσεις off season κ.α.). Ο στόχος του 12μηνου τουρισμού ήδη έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται: Όπως διαπιστώσατε, η Αθήνα δεν σταμάτησε να υποδέχεται επισκέπτες ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα, οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ επεκτάθηκαν και σταμάτησαν μόνο για δύο μήνες, ενώ η κρουαζιέρα ολοκληρώθηκε στις αρχές Γενάρη και τον Φεβρουάριο επανεκκίνησε. Αν έχουμε τουρίστες όλο τον χρόνο, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και έσοδα όλο τον χρόνο.
– Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τις αγορές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Αυστραλίας;
Πρόκειται για τρεις πολύ μεγάλες και σημαντικές αγορές καθώς οι ταξιδιώτες αυτοί θεωρούνται big spenders και ο μέσος χρόνος διαμονής τους είναι μεγάλος. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος διασφαλίσαμε απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ αλλά και τον Καναδά. Στην Αυστραλία ανοίξαμε γραφείο του ΕΟΤ στη Μελβούρνη- πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση που θα τονώσει σημαντικά τις τουριστικές ροές από τη νησιωτική ήπειρο- ενώ αναφορικά με την Κίνα προχωράμε σε συμφωνίες για πτήσεις ακόμα και off season αφού χαρακτηριστικό των Κινέζων τουριστών είναι ότι ταξιδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
-Οι ελλείψεις εργαζομένων στον τουρισμό φτάνουν τις 80 χιλιάδες. Πως μπορούν να καλυφθούν αυτά τα κενά;
Καταρχάς, το θέμα των ελλείψεων, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς την μακρά περίοδο της πανδημίας, λόγω των συνεχιζόμενων lockdown, πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό άλλαξαν επαγγελματικό προορισμό για να βιοποριστούν και δεν επέστρεψαν στον τουριστικό κλάδο. Έχω απευθύνει έκκληση στους επιχειρηματίες για καλές αμοιβές και ποιοτικές συνθήκες εργασίας.
Από την πλευρά του το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο, το υπουργείο Εργασίας, κήρυξε υποχρεωτική για το σύνολο του κλάδου τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας που προβλέπει αυξήσεις 10,5% στην επόμενη διετία. Υπάρχουν, όμως, και ειδικότητες (όπως στη λάντζα, στους φούρνους κλπ) για τις οποίες δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους Έλληνες. Για αυτές μόνο τις ειδικότητες, υπήρξε πρόνοια από τα υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης για 9.200 εργαζόμενους από άλλες χώρες. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις θεωρούμε ότι θα αμβλύνουν το πρόβλημα και το 2024 θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση.
-Με τις πληρότητες στα ύψη και τις τιμές των ξενοδοχείων ανεβασμένες, θα υπάρχει πρόβλεψη για τον εσωτερικό τουρισμό;
Κυρία Κουρλιμπίνη, καμία άλλη κυβέρνηση και κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ενίσχυσε σε τέτοιο βαθμό τους Έλληνες πολίτες για να μπορέσουν να κάνουν διακοπές. Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διάθεση 105 εκ. ευρώ για τον εγχώριο τουρισμό, μέσω του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους” που καταρτίσαμε με την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, των προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας και τα “Samos Pass” και “North Evia Pass”, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μπόρεσαν να ενισχύσουν το εισόδημα τους και να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι αλλά και ολιγοήμερες αποδράσεις καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Και το σημαντικότερο: Το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” αν και στην αρχική εφαρμογή του είχε έκτακτο χαρακτήρα, καταφέραμε να το επεκτείνουμε έως και το 2025.
-Με βάση τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων, η Νέα Δημοκρατία απέχει από το όριο της αυτοδυναμίας. Εάν επαληθευτούν τα στοιχεία των ερευνών, με ποιο κόμμα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε για το σχηματισμό κυβέρνησης; Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει “όχι σε πρωθυπουργό Μητσοτάκη”. Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης με τη Χαριλάου Τρικούπη ή είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης;
Η σταθερότητα μιας κυβέρνησης εξαρτάται από τη συνέπεια και το πρόγραμμα της, και σε κάθε περίπτωση αυτό επιτυγχάνεται πολύ καλύτερα μέσω της αυτοδυναμίας. Στην παρούσα φάση για εμάς δεν υπάρχει κάτι άλλο από μια καθαρή νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η οποία και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας.
-Ακούμε όλο και πιο συχνά τον πρωθυπουργό να βάλλει εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκαλούμενη και “κυβέρνηση των ηττημένων”. Στη δική σας οπτική, τι θα σήμαινε για τη χώρα ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης και πόσο πιθανό θεωρείτε ένα τέτοιο σενάριο, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας το έχει αποκλείσει…
Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση και όχι θνησιγενείς συγκυριακές συνεργασίες που θα ανακόψουν την ανοδική της πορεία και θα την πάνε πίσω. Βλέπετε τι γίνεται στη γειτονική Βουλγαρία όπου εδώ και δύο χρόνια δεν έχει κυβέρνηση με απλή αναλογική, αλλά και στη Γερμανία, η οποία με κυβερνητικό συνασπισμό τριών κομμάτων δε συμφωνεί ούτε για τον προϋπολογισμό της.
Βεβαίως, οι εκλογές είναι η ύψιστη στιγμή της Δημοκρατίας και σε κάθε περίπτωση θα σεβαστούμε τη βούληση του σοφού ελληνικού λαού. Είναι νομίζω, όμως, σαφές ότι στην κοινωνία υπάρχει μια δυναμική ενίσχυση της κεντροδεξιάς παράταξης.
https://creta24.gr/v-kikilias-tha-echoyme-mia-exairetiki-toyristiki-sezon-epomenos-stochos-o-12minos-toyrismos/