Ο ρόλος της οικονομικής κρίσης στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και το κόμμα Κασιδιάρη-Ο Β.Τζούκας στο ΣΚΑΪ Κρήτης
Μπορεί η δίκη της Χρυσής Αυγής να ολοκληρώθηκε το 2020, με την καταδίκη στελεχών της για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο η κινητικότητα που υπήρξε σε πολιτικό επίπεδο, λίγο πριν τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, προκειμένου να μπει δικαστικό μπλόκο στην κάθοδο κόμματος με κρυφή ή φανερή ηγεσία το φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη, αποδεικνύει πως είναι ακόμη πιθανή η είσοδος στο κοινοβούλιο, με την ψήφο μερίδας Ελλήνων πολιτών, ενός κόμματος – συνέχεια της Χρυσής Αυγής.
Την κοινωνιολογική διάσταση της «υπόθεσης Κασιδιάρη» ανέλυσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στο ΕΛΜΕΠΑ, Βαγγέλης Τζούκας. «Βλέπουμε ένα τμήμα της νεολαίας, και αν θέλετε κατά τη γνώμη μου αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο για το μέλλον, να σαγηνεύεται από αυτές τις εξαιρετικά ακραίες και αποτρόπαιες ιδέες του ναζισμού που κάποιοι, ενδεχομένως αφελώς, θεωρούσαν ότι είχαν ηττηθεί οριστικά στα ερείπια του φλεγόμενου Βερολίνου του 1945. Και που; Σε μια χώρα η οποία έχει υποστεί τα πάνδεινα από τη ναζιστική κατοχή κατά τη διάρκεια του ΒΠΠ.»
Ο κ. Τζούκας κάνοντας μια αναδρομή στην ελληνική ιστορία, τόνισε πως η ακροδεξιά στο παρελθόν δεν είχε ποτέ τα χαρακτηριστικά του νεοναζισμού. «Εάν δε μεσολαβούσε η κρίση που διέλυσε στην πραγματικότητα το εισόδημα των περισσότερων εργαζομένων και μας οδήγησε σε πρωτοφανείς καταστάσεις, μαζί και το πολιτικό σύστημα, πολύ δύσκολα η Χρυσή Αυγή κατά τη γνώμη μου θα ξέφευγε από τα περιθωριακά πολιτικά κι εκλογικά όρια επιρροής της. Παρ’όλα αυτά, αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε, είναι το γεγονός ότι η κοινωνική επιρροή των απόψεων της Χρυσής Αυγής, η απήχηση αυτού του τύπου των απόψεων, είναι πολύ μεγάλη. Η απόσταση για να φτάσει κάποιος να αρχίσει να σκέφτεται λίγο διαφορετικά, είναι μικρή. Να του φταίνε οι πολιτικοί, να του φταίει το κοινοβούλιο, οι ξένοι, οι μετανάστες, να του φταίνε όλοι και να επενδύει ψυχοσυναισθηματικά σε ακραίες πολιτικές ιδεολογίες. Τις τελευταίες δεκαετίες γενικότερα στην Ευρώπη υπάρχει μια επιστροφή της ακροδεξιάς. Στην Ελλάδα τα απόνερα αυτής της φοβερής οικονομικής κρίσης δημιούργησαν ένα τέτοιο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο ένα τμήμα του πληθυσμού που κατά τη γνώμη μου ήταν πάντα ευεπίφορο σε τέτοιου τύπου θεωρήσεις παραβατικότητος, στράφηκε προς ένα κομματικό μηχανισμό, ο οποίος κατά τη γνώμη του θα τιμωρήσει τους υπαίτιους της τρέχουσας κατάστασης.»
Ως προς το ρόλο της παιδείας στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας, ο κ. Τζούκας ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι μαθητές δεν μπορούν να προσανατολιστούν στο χώρο και το χρόνο. «Τα παιδιά έχουν πλήρη άγνοια, και το λέω με πόνο ως διδάσκων, του τι διακυβεύτηκε στην Ελλάδα και τον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια. Από την άγνοια, οδηγείσαι εύκολα στην παραπληροφόρηση, στη διαστρέβλωση και την υιοθέτηση ψευδοϊστορικών απόψεων για το ναζισμό, για το ΒΠΠ. Οπότε από την άποψη αυτή, προφανώς και παίζει ρόλο και η παιδεία. Ενδεχομένως ένα τμήμα των οπαδών κι ακολούθων αυτών των κομμάτων, να μη θεωρεί ότι ενστερνίζεται ναζιστική ιδεολογία, αλλά στην πραγματικότητα το τέλος της διαδρομής είναι νομοτελειακά αυτό».
https://creta24.gr/o-rolos-tis-oikonomikis-krisis-stin-anodo-tis-akrodexias-stin-ellada-to-komma-kasidiari-o-v-tzoykas-skai-kritis/