Lifestyle

Σταματήστε το phubbing: 10 κανόνες «καλής συμπεριφοράς» με το κινητό τηλέφωνο

Υπάρχουν καλοί τρόποι και πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου; Η απάντηση είναι βέβαια καταφατική. 

Το phubbing- το να σνομπάρεις κάποιον που βρίσκεται δίπλα σου επειδή ασχολείσαι με το κινητό τηλέφωνό σου- προφανώς κάνει κακό στις σχέσεις. Αν και είναι αυτονόητο, υπάρχουν και πολλές έρευνες που το πιστοποιούν. 

Τι είναι όμως αγενές και τι όχι σε ό,τι αφορά στη χρήση του κινητού; Ο Guardian απευθύνθηκε σε ειδικούς για τους καλούς τρόπους και το πρωτόκολλο και κατέληξε σε 10 κανόνες για τη συσκευή που πλέον έχει γίνει προέκταση του χεριού μας. 

Κινητό τηλέφωνο και σεξ 

Αυτό περιλαμβάνει το να απαντήσεις σε τηλεφώνημα, να διαβάσεις μήνυμα ή να ελέγξεις μια ειδοποίηση. Μπορεί να είναι ακούσια αντίδραση. Οι ειδικοί προτείνουν να αφήνεις το κινητό σε άλλο δωμάτιο. Γιατί αν δονηθείς, μπαίνεις στον πειρασμό να κοιτάξεις την οθόνη. 

Όταν σκρολάρεις δίπλα στο κατοικίδιό σου 

Αν το κατοικίδιο πρέπει να βγει βόλτα και εσύ κοιτάζεις το TikTok, το πράγμα είναι ξεκάθαρο: το ζώο έχει προτεραιότητα. Σε περίπτωση που έχουν καλυφθεί οι βασικές ανάγκες του κατοικίδιου και απλά το χαϊδεύεις κοιτάζοντας το κινητό, συγχωρείσαι. 

Ξυπνάς και κοιτάς το κινητό και όχι τον σύντροφό σου 

Είναι από τα πιο συχνά παράπονα. Το σωστό είναι να καλημερίζεις τον άνθρωπο πριν πιάσεις το κινητό τηλέφωνο, λένε οι ειδικοί. Πάρτε ένα κανονικό ξυπνητήρι ή βάλτε το κινητό στην άλλη πλευρά του δωματίου. 

Κλήσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς 

Μία κλήση ενώ είσαι σε μέσο μαζικής μεταφοράς- όχι αυτή που θα απαντήσεις τι ώρα φτάνεις- είναι απαγορευτική. 

Κινητό τηλέφωνο στο τραπέζι 

Οι ειδικοί είναι σαφείς: το κινητό τηλέφωνο δεν έχει θέση στο τραπέζι 

Όταν περπατάς κοιτώντας την οθόνη

Είσαι μόνος, οπότε δεν σνομπάρεις κανέναν. Κι όμως, δεν είναι σωστό, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Γιατί δεν κάνεις στην άκρη, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσεις πάνω σε κάποιον, να τελειώσεις αυτό που κάνεις και μετά να συνεχίσεις να περπατάς;», προτείνουν. 

Κοιτάζεις την οθόνη κατά τη διάρκεια συζήτησης 

Το κινητό είναι στο χέρι μας, οπότε μπορεί να είναι ακούσιο, λέει ένας από τους ειδικούς. Δεν μπορούμε να τους κρίνουμε για αυτό, αν απλά κατεβάζουν τα μάτια στην οθόνη. Είναι η ανθρώπινη φύση, συμπληρώνουν.  

Σκρολάρεις βλέποντας τηλεόραση 

Αν το κάνουν και οι δύο σύντροφοι, είναι ΟΚ, αλλά όχι κάθε βράδυ. Ακόμη κι όταν το ζευγάρι απλά βλέπει τηλεόραση, είναι χρόνος για τους δυο τους. Το να κοιτά ο ένας από τους δύο το κινητό, είναι αγενές. 

Με το κινητό στο μπάνιο 

Δεν είναι έγκλημα με την προϋπόθεση ότι δεν αποκαλύπτεις στον συνομιλητή από πού απαντάς στο μήνυμά του. Γίνεται «έγκλημα» αν κάποιος περιμένει να μπει στο μπάνιο. 

Κοιτάς το κινητό σε γάμο ή κηδεία 

Οι ειδικοί δεν το συζητούν, είναι απαγορευτικό να κοιτάς το κινητό τηλέφωνο σε κηδεία. Σε έναν γάμο, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Αν πιάσεις το κινητό για να βγάλεις μια φωτογραφία, μπορεί να δεις ένα μήνυμα και να μπεις στον πειρασμό να το ανοίξεις. Όμως, δεν είναι αποδεκτή αυτή η συμπεριφορά. Κάποιος πλήρωσε πολλά χρήματα για να είσαι εκεί και αν σε δει να ασχολείσαι με το κινητό σου, αυτό είναι αγενές, επισημαίνουν οι ειδικοί. 

https://www.lifo.gr/tropos-zois/stamatiste-phubbing-10-kanones-kalis-symperiforas-me-kinito-tilefono

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button