Lifestyle

Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι


ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΡΩΜΕ
πιο υγιεινά ή πιο ανθυγιεινά από τις άλλες εποχές του χρόνου; Σίγουρα δεν έχουμε ανάγκη για μεγάλη θερμιδική πρόσληψη, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές. Επιπλέον, όταν κάνει πολλή ζέστη, τα γεύματα πρέπει εξ ορισμού να είναι μικρά και ελαφριά, ώστε να μην προκαλούν δυσφορία, βαρυστομαχιά και άλλα προβλήματα, ακόμα και καρδιολογικής φύσεως.

Επίσης, η ποικιλία φρούτων και λαχανικών το καλοκαίρι αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να επιλέγουμε πιο υγιεινά γεύματα. Ζούμε σε μια χώρα που διαθέτει αναρίθμητα κηπευτικά, το μόνο πρόβλημα είναι πως η τιμή τους έχει ανέβει αρκετά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα απολαύσουμε όλοι στην ποσότητα που θα θέλαμε. Αν, ωστόσο, ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο, επιλέγοντας να ψωνίζουμε σε λαϊκές αγορές ή σε καταστήματα αλυσίδων σούπερ-μάρκετ που έχουν πιο οικονομικές τιμές, ο δρόμος είναι ανοιχτός για το απόλυτο D-tox στη διατροφή μας με τον πιο απολαυστικό τρόπο και για να χάσουμε τα περιττά κιλά του χειμώνα, χωρίς να στερηθούμε τις πιο cool και γευστικές συνταγές. 

Οι συμβουλές για υγιεινή διατροφή, τι τρώμε, τι πίνουμε και τι αποφεύγουμε, αποτελούν το μυστικό για καλή υγεία, ευεξία και καλλίγραμμη σιλουέτα. Τα υγιεινά τρόφιμα, η κατάρριψη μύθων και στερεοτύπων στη διατροφή και η σωστή χρήση των βιταμινούχων συμπληρωμάτων ανάλογα με τις ανάγκες μας αποτελούν εκείνα τα κομμάτια του παζλ που μας εξασφαλίζουν θρεπτικά συστατικά και την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να μπορούμε να αδράξουμε τη μέρα, κάθε μέρα!

Πολύχρωμοι σύμμαχοι στο πιάτο: Τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι για όλα τα γούστα, φτωχά σε θερμίδες (τα περισσότερα) και… φουλ σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Σύμφωνα με τη θεωρία Orac της αντιοξειδωτικής δύναμης των τροφίμων, τα κηπευτικά με το εντονότερο χρώμα έχουν τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες όπως η ρεσβερατρόλη των σταφυλιών και οι ανθοκυανιδίνες των κόκκινων φρούτων του δάσους. π.χ. μούρα, βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα, cranberries και, φυσικά, κεράσια που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή και αποτελούν ταυτόχρονα «βόμβα» βιταμίνης C και ασβεστίου. Πολύ θρεπτικά είναι τα ροδάκινα (θεωρούνται αντικαρκινικά), τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα και το πεπόνι που έχει λιγότερες θερμίδες από το καρπούζι, καθώς περιέχει λιγότερη ζάχαρη.

Πάντως, η ζάχαρη των φρούτων αποτελεί καύσιμο για τον οργανισμό και ειδικότερα για τον εγκέφαλο, οπότε δεν χρειάζεται να τη δαιμονοποιούμε. Μόνο τα άτομα με διαβήτη πρέπει να μην υπερκαταναλώνουν φρούτα πλούσια σε ζάχαρη. Οι βιταμίνες Α, Β, C και τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται σε αυτά, φρέσκα και αποξηραμένα, αποτελούν διαβατήριο για την καλή υγεία. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά με άπαχο γάλα ή άπαχο γιαούρτι φτιάχνουν δροσερά smoothies που μας τονώνουν και μας ξεδιψούν. Καλό είναι να θυμόμαστε ωστόσο ότι τα υγρά τρόφιμα (χυμοί, smoothies, κρύες σούπες, milkshakes), παρότι δίνουν θερμίδες, δεν λογίζονται ως τέτοια από τον εγκέφαλό μας και δεν εξασφαλίζουν κορεσμό διαρκείας. Γι’ αυτό, εκτός από τα ζουμερά φρούτα και τους χυμούς τους, και τις πράσινες ή πολύχρωμες σαλάτες, χρειαζόμαστε και λίγη πρωτεΐνη (χωρίς περιττό λίπος) για να χορτάσουμε.

Φάτε (μάτια) ψάρια: Το βασικό super food του ελληνικού καλοκαιριού δεν είναι μόνο αυτό που νομίζετε (σπόροι τσία, goji berries) αλλά και τα ψάρια. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να φουλάρουμε τον οργανισμό μας με πολύτιμα Ω3 λιπαρά οξέα τρώγοντας ψάρια και μαθαίνοντας στα παιδιά μας να αγαπάνε το ψάρι. Πρώτη σε περιεκτικότητα Ω3 λιπαρών οξέων είναι η ταπεινή σαρδέλα που απολαμβάνουμε ψητή ή στον φούρνο. Μια και κάνουμε το καλό, απολαμβάνουμε τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή (πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό) ψητά ή φουρνιστά, όχι τηγανητά! 

Λαδερά, ναι μεν αλλά: Τα παραδοσιακά λαδερά (ντολμαδάκια, γεμιστά, μπριάμ) είναι πιο απολαυστικά κρύα το καλοκαίρι και για να γίνουν πιο ελαφριά δεν τα πνίγουμε στο λάδι, ούτε βουτάμε ψωμί στη σάλτσα. Μπορούμε να τα απολαύσουμε στεγνά στο πιάτο μας με λίγη πράσινη σαλάτα, ώστε να μη στερηθούμε τις αγαπημένες μας συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς.

Eat (pray, love) Facebook Twitter
Τα παραδοσιακά λαδερά (ντολμαδάκια, γεμιστά, μπριάμ) είναι πιο απολαυστικά κρύα το καλοκαίρι και για να γίνουν πιο ελαφριά δεν τα πνίγουμε στο λάδι, ούτε βουτάμε ψωμί στη σάλτσα.

Παγωτό: Καλοκαίρι χωρίς παγωτό δεν νοείται! Και το παγωτό δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από ένα βουνό toppings. Ένα ξυλάκι ή μια μπάλα παγωτό δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, εξάλλου το παγωτό αποτελεί πηγή ασβεστίου. Για τους γκουρού της διατροφής, υπάρχουν και οι γρανίτες και τα semi-freddo από φυσική πούλπα φρούτων που έχουν 0% περιεκτικότητα σε λιπαρά και περιέχουν μόνο ζάχαρη. Μια και μιλάμε για παγωτά, τα οποία υπάρχουν και σε light εκδοχή, να τονίσουμε ότι μια πληθώρα low-cal προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων περιέχει το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη, του οποίου το προφίλ ασφαλείας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναθεωρήσει και χαρακτηρίσει ως δυνητικώς καρκινογόνο.  

Πολυβιταμίνες για έξτρα ενέργεια: Τα συμπληρώματα διατροφής καλύπτουν τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες μικρών και μεγάλων, ειδικά των ανθρώπων που αθλούνται πολύ, των παιδιών και των ηλικιωμένοων. Η μεγάλη γκάμα προϊόντων παρέχει επάρκεια σε βιταμίνες A, B, C, D, E, ιχνοστοιχεία και μέταλλα (κυρίως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο), Ω3 λιπαρά οξέα, προβιοτικά που χρειαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε το μικροβίωμα του εντέρου μετά την παρατεταμένη λήψη αντιβιοτικών και μελατονίνη για ήρεμο ύπνο. 

https://www.lifo.gr/tropos-zois/health-fitness/pos-na-trome-ygeina-kalokairi

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button