Από το σκάνδαλο Πάτση στα μακαρόνια του Άδωνη
Στην υπόθεση των υποκλοπών επέστρεψε πάλι ο Αλέξης Τσίπρας και η αξιωματική αντιπολίτευση με την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό, μέσω της οποίας ουσιαστικά τον κατηγορεί ότι θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές «με ανοιχτό το ενδεχόμενο το παράνομο λογισμικό predator να συνεχίζει να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους». Παρότι το θέμα των υποκλοπών δεν έδειξε να συγκινεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, ειδικά αν αξιοποιηθεί και η δυσαρέσκεια συγκεκριμένων επιχειρηματιών που φαίνεται ότι αποσύρουν την στήριξη τους προς την κυβέρνηση.
Αφορμή για την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις υποκλοπές αποτέλεσαν τα νέα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πιθανές παρακολουθήσεις πρώην υπουργών και αναρωτιούνται για τον ρόλο συνεργατών του πρωθυπουργού που παραιτήθηκαν. Παρότι όσα αναφέρονται σε πρώην υπουργούς που παρακολουθούνταν δεν έχουν τεκμηριωθεί ως τώρα, όπως π.χ οι υποκλοπές σε Ανδρουλάκη και Κουκάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τις παρακολουθήσεις αυτές δεδομένες όπως προκύπτει και από την σχετική ανακοίνωση του, η οποία αναφέρεται σε «σάπιο καθεστώς Μητσοτάκη» που «δεν παρακολουθεί μόνο πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά και τους ίδιους τους υπουργούς του».
Κοινοβουλευτική πηγή που μίλησε στην LiFO αναφέρει ότι το ασυμβίβαστο Πάτση ήταν γνωστό και σε βουλευτές της Ν.Δ. αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο χρόνια.
Σε συνέντευξή του την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «δύο εφημερίδες γράψανε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν υπό παρακολούθηση γιατί υπήρχε αντιπαράθεση για το ποιες εταιρείες θα ευνοηθούν από ένα πρότζεκτ». Και αναρωτήθηκε αν ο κ. Χρυσοχοΐδης, το «θύμα» όπως τον αποκάλεσε, θα πάει στον Εισαγγελέα ή στη Β΄ Αθηνών για να εκλεγεί.
Την Τρίτη η LiFO επικοινώνησε με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να τον ρωτήσει για το θέμα των υποκλοπών, αλλά εκείνος απάντησε ότι δεν έχει να πει τίποτα για αυτό και πως απορεί ακόμα και για την σύνδεσή που γίνεται με το όνομά του. Στην ερώτησή μας αν η σχέση του με το κυβερνών κόμμα είναι εντάξει και αν θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, απάντησε θετικά, λέγοντας ότι η υποψηφιότητα του έχει ανακοινωθεί εδώ και επτά μήνες από τον πρωθυπουργό. Όσο για τα δημοσιεύματα που τον φωτογραφίζουν, ισχυρίστηκε ότι δεν τα ξέρει, δεν ασχολείται καθόλου και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις παρακολουθήσεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν επιθυμεί, όπως είναι αναμενόμενο, να δώσει συνέχεια στο θέμα αυτό και απέναντι στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντάει σταθερά στην γραμμή ότι πρόκειται για εικασίες χωρίς στοιχεία και αναπαραγωγή μύθων, επιμένοντας ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί κανένα κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης.
Το σκάνδαλο Πάτση προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ενδεχομένως και στην εκλογική του βάση. Αυτό μένει να φανεί σε επόμενες δημοσκοπήσεις, καθώς οι θετικές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη μετρήσεις που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες μέρες δεν είχαν καταγράψει την απήχηση της συγκεκριμένης υπόθεσης που έπληξε τη Νέα Δημοκρατία. Κοινοβουλευτική πηγή που μίλησε στην LiFO αναφέρει ότι το ασυμβίβαστο Πάτση ήταν γνωστό και σε βουλευτές της Ν.Δ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο χρόνια. Άλλωστε και τα δύο κόμματα εκπροσωπούνται στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής, στην οποία προεδρεύει ο κ. Θανάσης Μπούρας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είναι μέλος της και ο Σπύρος Λάππας του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν πάντως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών είναι οι ανατιμήσεις και η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Την όξυνση των ανισοτήτων, τις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων κατέγραψε και μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα. Εκεί φαίνεται ότι οι αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά έχουν ως συνέπεια την τεράστια απώλεια αγοραστικής δύναμης στους πολύ χαμηλούς μισθούς, η οποία φτάνει έως και το 40%.
Μπορεί στην Ελλάδα ο πληθωρισμός να έπεσε τον Οκτώβριο στο 9,8% από 12,1% και στην Ευρωζώνη να ανέβηκε στο 10,7%, αλλά αυτό συνέβη λόγω των τιμών της ενέργειας που στην Ελλάδα δεν αυξήθηκαν κι άλλο, παρότι οι ανατιμήσεις στα αγαθά συνέχισαν την ανοδική τους πορεία.
Στην χώρα μας, πέρα από τις ανατιμήσεις που προκαλούν οι αυξήσεις στην ενέργεια και σε ένα βαθμό δικαιολογούνται, υπάρχει σε έντονο βαθμό και το αδικαιολόγητο φαινόμενο της αισχροκέρδειας, καθώς οι έλεγχοι του κρατικού μηχανισμού είναι πολύ αδύναμοι, όπως και η προστασία των καταναλωτών. Την εβδομάδα αυτή είχαμε το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» για το οποίο ο επικοινωνιακός θόρυβος της κυβέρνησης ήταν πολύ μεγαλύτερος από το αποτέλεσμα και την συνεισφορά του.
Η κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου από την Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ ανέφερε ότι διατηρούν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, ελπίζοντας να διαψευστούν. Για την αισχροκέρδεια επιβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι ελάχιστοι. «Το κίνημα καταναλωτών είναι αδύναμο στην Ελλάδα και οι κυβερνήσεις μας αγνοούν» είπε στην LiFO, εκφράζοντας την αγωνία της για τα χρέη που συσσωρεύονται από τους λογαριασμούς ρεύματος που δεν μπορούν να πληρωθούν. «Αν κρίνουμε από τον αριθμό των κλήσεων που δεχόμαστε, διαπιστώνουμε ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ εκείνοι που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα» μας είπε.
«Δημιουργείται μία νέα γενιά χρεών από οφειλές προηγούμενων λογαριασμών που συσσωρεύονται, με τους πολίτες να μην μπορούν να πληρώσουν και να χάνουν τις ρυθμίσεις. Αυτά τα χρέη θα έχουν σε λίγο ως αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να μην έχουν ρεύμα γιατί θα τους το κόψουν».
Σε πρόσφατη συνάντησή του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης της είπε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώστε το ενεργειακό κόστος να παραμένει σε ανεκτό επίπεδο, αναφέροντας πως αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες πολλών πολιτών να ανταπεξέλθουν. Τα μέτρα που ως τώρα ανακοινώνονται από την κυβέρνηση ωστόσο, ελάχιστα ανακουφίζουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Γερμανία όπου υπάρχουν ισχυρά σωματεία, οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού και σε πολλές περιπτώσεις το πετυχαίνουν. Στην Ελλάδα οι πολίτες έχουν σχεδόν ξεχάσει ποιοι είναι οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και αυτό από μόνο του λέει πολλά.
πηγή: lifo