Ευρωπαϊκή έγκριση στην εταιρεία ιπτάμενων ταξί Lilium για ηλεκτρικά τζετ
Η γερμανική εταιρεία ιπτάμενων ταξί Lilium έλαβε ρυθμιστική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχεδιασμό και τη λειτουργία των ηλεκτρικών οχημάτων κάθετης απογείωσης και προσγείωσης που έχει σχεδιάσει, ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα.
Πιο συγκεκριμένα, η Lilium έλαβε την «Έγκριση Οργανισμού Σχεδιασμού» από τον Οργανισμό Ασφάλειας Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια άδεια ειδικών συνθηκών που παρέχει στην εταιρεία τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να κατασκευάζει τα αεροσκάφη της αντί των επίσημων κανόνων που έχουν συμφωνηθεί και εφαρμοστεί για τη βιομηχανία.
Πρόκειται για ένα βασικό ορόσημο για τη σχετική βιομηχανία, η οποία εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στη δημιουργία τέτοιων οχημάτων που θα είναι άμεσα διαθέσιμα για εμπορική χρήση. Τα ιπτάμενα… αυτοκίνητα αποτελούν ένα αγαπημένο θέμα της μυθοπλασίας, για σημαντικό χρονικό διάστημα, αναφέρει το CNBC. Από το «Chitty Chitty Bang Bang» μέχρι το «The Jetsons» και το «Blade Runner», η ποπ κουλτούρα έχει κατακλυστεί με την ιδέα των αυτοκινήτων να ανεβαίνουν στους ουρανούς εδώ και δεκαετίες.
Ειδικοί της τεχνολογίας και επιχειρηματίες έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις που στοχεύουν στην παραγωγή ιπτάμενων ταξί τα τελευταία χρόνια – με μικρή ακόμη απτή επιτυχία.
Τι είναι το Lilium Jet
Στην περίπτωση της Lilium, τα οχήματά της στρέφονται περισσότερο προς τα εσωτερικά υπεραστικά ταξίδια παρά τις πτήσεις μεταξύ χωρών. Το Lilium Jet χρησιμοποιεί πολλαπλούς μικρούς έλικες που κινούνται από ηλεκτρικούς κινητήρες για να παρέχουν ανύψωση κατά την απογείωση και την προσγείωση, καθώς και ώθηση κατά τη φάση της πτήσης.
Μόλις είναι έτοιμο για εμπορικές πτήσεις, το Lilium Jet θα μπορεί να διανύσει 300 χιλιόμετρα σε μια ώρα μετά από μία μόνο φόρτιση — το ισοδύναμο ενός ταξιδιού από το Λονδίνο στο Μάντσεστερ στην Αγγλία, δηλαδή.
Η Lilium, η οποία ιδρύθηκε το 2015 από τέσσερις φίλους από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, θέλει να ξεκινήσει εμπορικές πτήσεις έως το 2025.
Η εταιρεία αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τους μεγάλους παίκτες της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, δηλαδή τις Boeing και Airbus, καθώς και τη γερμανική start-up Volocopter, η οποία επίσης εργάζεται σε ένα αεροταξί κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.
πηγή: flashnews