Kρήτη: Αναγνώριση της ποικιλίας ελιάς με εφαρμογή στο κινητό
Οι ελαιοπαραγωγοί ή οι γεωπόνοι, θα μπορούν πλέον απλά με μια εφαρμογή στο κινητό τους να κάνουν μια γρήγορη και με ακρίβεια αναγνώριση των ποικιλιών της ελιάς μέσω μιας απλής φωτογραφίας, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Γιώργος Κουμπούρης, ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Περισσότερες από 1200 ποικιλίες ελιάς είναι σήμερα γνωστές παγκοσμίως και καθεμία από αυτές έχει διαφορετική παραγωγικότητα, ποιότητα προϊόντων, αντοχή σε έντομα και ασθένειες και απαιτήσεις σε εδαφοκλιματικές συνθήκες, πρόσθεσε.
Αυτός είναι και ένας από τους στόχους των ερευνητών στο Εργαστήριο Ελαιοκομίας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στα Χανιά, οι οποίοι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σαπιένζα στην Ιταλία ανέπτυξαν ένα πρότυπο μοντέλο βαθιάς μάθησης για την αυτοματοποιημένη αναγνώριση των ποικιλιών της ελιάς, μέσω οπτικής παρατήρησης του κουκουτσιού της. Σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, το Gen4Olive είναι μία δράση καινοτομίας, χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ που στοχεύει στην αύξηση της κινητοποίησης των Γενετικών Πόρων της ελιάς και στην προώθηση δραστηριοτήτων βελτίωσης.
Δυστυχώς το 95% των ποικιλιών ελιάς της Μεσογείου παραμένουν ανεκμετάλλευτες και αχρησιμοποίητες, ενώ συντηρούνται μόνο στις Τράπεζες Γενετικού Υλικού. Αυτές οι ποικιλίες πιθανώς να παραμείνουν αδρανείς αν δεν αξιοποιηθούν μέσω στοχευμένων ενεργειών που θα βοηθήσουν να γίνουν ενεργές, να κάνουν γνωστές τις ιδιότητες τους και να διατεθούν στους τελικούς χρήστες. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζονται εύκολα, γρήγορα και με ακρίβεια, κατέληξε ο κ. Κουμπούρης.
πηγή: creta24