ΑΠΘ: Μέχρι την Τετάρτη η ανάδειξη νέου πρύτανη
Λίγες μέρες απομένουν μέχρι να λήξει η πολύμηνη «Οδύσσεια» της εκλογής νέου Πρύτανη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, μέχρι την επόμενη Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, αναμένεται να έχει αναδειχθεί ο επόμενος πρύτανης του Αριστοτελείου.
Υπενθυμίζεται πως καθήκοντα μεταβατικού πρύτανη τελεί ο δρ Απόστολος Αποστολίδης. Οι υποψήφιοι είναι τρεις και η διαδικασία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων τους μεταξύ των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, έχει ολοκληρωθεί.
Διεκδικητές της θέσης του Πρύτανη είναι ο δρ Κυριάκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, ο δρ Ευστράτιος Στυλιανίδης, πρώην αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και ο δρ Χαράλαμπος Φείδας, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.
Η διαδικασία
Οι υποψήφιοι προσκλήθηκαν από τον νυν Πρύτανη, Απόστολο Αποστολίδη, για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης καθώς και στη Σύγκλητο του ΑΕΙ.
Οι προτάσεις των υποψηφίων δημοσιεύθηκαν και οι ίδιοι κλήθηκαν σε ανοιχτή ακρόαση και αξιολόγηση από την ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα σε διάστημα 20 ημερών από την υποβολή των αιτήσεών τους. Στην προκειμένη περίπτωση, οι προτάσεις είχαν κατατεθεί στις 20 Δεκεμβρίου 2023.
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης των υποψηφίων, με απόφαση του Σ.Δ., που λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία οκτώ ενδεκάτων (8/11), εκλέγεται ο πρύτανης μεταξύ των υποψηφίων. Εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, με απαιτούμενη πλειοψηφία επτά ενδεκάτων (7/11). Αν δεν επιτευχθεί ούτε τότε, επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία την επόμενη εργάσιμη ημέρα, όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών. Εφόσον, ούτε και αυτή τη φορά δεν υπερισχύσει κάποιος υποψήφιος, επαναλαμβάνεται η διαδικασία μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους υποψηφίων. Αν υπάρξει ισοψηφία στη δεύτερη θέση, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Στην περίπτωση ίδιου αποτελέσματος, γίνεται κλήρωση μεταξύ όσων ισοψήφησαν. Αν υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος εκ των εσωτερικών μελών για το αξίωμα του Πρύτανη, για την εκλογή του απαιτείται κατ’ ελάχιστον πλειοψηφία οκτώ ενδεκάτων (8/11). Χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου από τα μέλη του Σ.Δ., ο υποψήφιος δεν εκλέγεται Πρύτανης και επαναλαμβάνεται η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Πρύτανη από την αρχή. Για να εκλεγεί Πρύτανης, τότε, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.
Η αστυνομική παρέμβαση στο ΑΠΘ και η διευκρίνηση του πρύτανη Αποστολίδη
Με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η αστυνομική παρέμβαση στο ΑΠΘ εξαιτίας της βίαιης κατάληψης του χώρου της πρυτανείας και της ανάρτησης πανό έγινε ύστερα από κλήση του μεταβατικού Πρύτανη, Απόστολου Αποστολίδη, ο ίδιος προέβη στην εξής δήλωση:
«Με ιδιαίτερη έκπληξη ανέγνωσα δημοσιεύματα, με τίτλο ”Μετά από αίτημα του προσωρινού πρύτανη η αστυνομική εισβολή στο ΑΠΘ”. Δηλώνω ρητά ότι ουδέποτε υπέβαλα τέτοιο αίτημα».
Διευκρινίζεται πως παρά την επικρατούσα άποψη ότι αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει μόνο εάν έχει προηγηθεί σχετική κλήση από τον Πρύτανη, δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 «Ακαδημαϊκές ελευθερίες» του Νόμου 4957/2022 για τα ΑΕΙ: «Εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».
πηγή: creta24