Xania

Επιτελικό σχέδιο για το μεταναστευτικό ζητούν φορείς της Κρήτης

του Σωτήρη Μεταξά

Σε μείζον θέμα πολιτικής διαχείρισης εξελίσσεται το μεταναστευτικό για την Κρήτη καθώς οι συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές προκαλούν έντονη ανησυχία τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Φορείς της Κρήτης συντάσσουν φάκελο με συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις που θα τεθούν υπόψιν του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί το νησί το πιθανότερο στο τέλος του τρέχοντος μηνός ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Τα τελευταία 24ωρα, και σε συνέχεια της διευρυμένης σύσκεψης για το μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, υπάρχει μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ φορέων της Κρήτης προκειμένου να «συγκεκριμενοποιηθούν» οι ανάγκες και τα προβλήματα αλλά και να διαμορφωθεί ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Λιμενικού, ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ και εθελοντικών οργανώσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση φορείς του νησιού ζητούν από την πολιτεία ένα επιτελικό σχέδιο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών ενώ σε κεντρικό κάδρο βρίσκεται το θέμα της προσωρινής φιλοξενίας και του κόστους διαβίωσης των ανθρώπων αυτών που φτάνουν παράνομα μέσα από τα νότια παράλια της Κρήτης.

Προς το παρόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κρατάει χαμηλά τους τόνους, επικοινωνεί ότι η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη αλλά παρακολουθεί στενά τις αυξημένες ροές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα από τα λιβυκά παράλια προς τη νότια Κρήτη και τις ακτές της Γαύδου.

Η Κρήτη μοιάζει να βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην «καρδιά» του μεταναστευτικού «διαδρόμου» της κεντρικής Μεσογείου και για αυτό το λόγω «κλείδωσε» η επίσκεψη Καιρίδη, μετά τη σχετική πρόσκληση που του είχαν απευθύνει φορείς της Κρήτης.

Τρία είναι τα ανοιχτά «μέτωπα» που θα τεθούν επί τάπητος.

Σημείο πρώτο είναι η διαχείριση αυτών των ανθρώπων από τη στιγμή που θα φτάσουν μέχρι και τη στιγμή που θα αναχωρήσουν από την Κρήτη. Σήμερα, οι δομές διαχείρισης βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά καθώς δεν υπάρχει πλαίσιο, ούτε φιλοξενίας, ούτε μεταφοράς, ούτε καν σίτισης αυτών των ανθρώπων.

Σημείο δεύτερο είναι το επιχειρησιακό. Το γεγονός δηλαδή ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του λιμενικού δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό αλλά και τα επιχειρησιακά μέσα να ανταποκριθούν.

Σημείο τρίτο είναι η διαχείριση της κρίσης από την πολιτεία. Έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση κατά την οποία οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένα περιστατικά.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι μετανάστες που έχουν φτάσει στην Κρήτη τους πρώτους 2,5 μήνες του 2024 είναι πολλοί περισσότεροι από το σύνολο της περυσινής χρονιάς.

Επίσης, από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η λεγόμενη «οδός της κεντρικής Μεσογείου» κατέγραψε για πρώτη φορά τους υψηλότερους δείκτες μεταναστευτικών ροών.

Σε αυτή τη διαδρομή, η Κρήτη γίνεται πολλές φορές πύλη εισόδου παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί προορισμό των μεταναστών.

Η αλλαγή στρατηγικής είναι πλέον μονόδρομος καθώς το φαινόμενο καταγράφει μία πολύ ανησυχητική δυναμική.

https://creta24.gr/epiteliko-schedio-gia-to-metanasteftiko-zitoun-foreis-tis-kritis/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button