Ελλάδα

Γεωργιάδης στο συνέδριο Economist: Προτεραιότητα το Εθνικό Μητρώο για τον Καρκίνο

Την αναγκαιότητα λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου για τον καρκίνο τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist με θέμα «Η Αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην Καταπολέμηση του Καρκίνου – Τα επιτεύγματα, τα εμπόδια και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

«Το εθνικό μητρώο για τον καρκίνο το είχα εξαγγείλει ως Υπουργός Υγείας το 2013. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Εντυπωσιάστηκα, ερχόμενος το 2024 αντιλαμβανόμενος ότι δεν είχε γίνει ακόμα. Για αυτό και ξεκινήσαμε αμέσως και ήταν μια από τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψα το 2024. Για να γίνει, χρειάζεται η συνεργασία των γιατρών και νομίζω ότι οι προτάσεις που κάνει η Ογκολογική εταιρεία για κάποιου είδους κίνητρα, θα υιοθετηθούν. Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει το μητρώο, όχι να βγει η υπουργική απόφαση που βγήκε. Μας ενδιαφέρει να γίνει στα αλήθεια, διότι το μητρώο θα είναι τεράστιο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας, αλλά και της ιατρικής κοινότητας και πρέπει να το φτιάξουμε», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι η θητεία του θα συνδεθεί με το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο. «Είναι κάτι που το θεωρώ απολύτως απαραίτητο και το ξέρετε ότι όταν λέω κάτι, το εννοώ. Δεν μου αρέσει να καθυστερώ. Σήμερα γίνονται τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία πολεμάμε να τα κάνουμε στην Ελλάδα από το 1992. Όταν έφτασα ξανά στο Υπουργείο Υγείας είπα, θέλω να γίνουν αμέσως. Και γίνονται πρακτικά. Δύο μήνες είμαι Υπουργός. Αμέσως. Διότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και ειδικά στην υγεία ο χρόνος είναι ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι κάτι θεωρητικό».

Σε ό,τι αφορά στην Πρόληψη, ο κ. Γεωργιάδης εξήρε το Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που περιλαμβάνει προσυμπτωματικό έλεγχο για διάφορους τύπους καρκίνου και άλλα συχνά στη χώρα μας νοσήματα. «Σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους πόρους για να μπορούμε να κάνουμε screening όλου του πληθυσμού και για τον καρκίνο του μαστού με το Πρόγραμμα Φώφης Γεννηματά και με το πρόγραμμα που ξεκίνησε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και θέλω να συμπεριλάβουμε και τον καρκίνο του προστάτη, που άλλαξαν τώρα οι οδηγίες και μπορούμε να τον βάλουμε και τον προστάτη», τόνισε.

Ερωτηθείς πώς η εμπειρία της πανδημίας επηρεάσε την έρευνα και τη θεραπεία για τον καρκίνο, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «άλλαξε τις ζωές μας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Άλλαξε πιστεύω σε επίπεδο ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό τελείως την εικόνα που είχαμε για την παροχή υπηρεσιών υγείας. Όλο το πρόγραμμα HERA το οποίο δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα την οποία συνειδητοποιήσαμε εμείς οι Ευρωπαίοι και δεν μας άρεσε καθόλου. Ότι όλες οι γραμμές παραγωγής των φαρμάκων και κυρίως των πρώτων υλών αυτών ήταν πολύ μακριά από το ευρωπαϊκό έδαφος και κινδυνεύσαμε ξαφνικά να μείνουμε χωρίς φάρμακα. Πιστεύω ότι αυτό ήταν ένα σοκ για τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα άρχισε η συζήτηση για το πως θα κινητροδοτήσουμε τη μεταφορά γραμμών παραγωγής κυρίως πρώτων υλών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν ξεκινήσει τέτοια προγράμματα με γενναία επιδότηση από τις ευρωπαϊκές αρχές».

https://creta24.gr/georgiadis-sto-synedrio-economist-proteraiotita-to-ethniko-mitroo-gia-ton-karkino/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button