Ελλάδα

Στα σκαριά η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν -Η τρίτη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Βρισκόμαστε κοντά στην επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, ύστερα από την αποκάλυψη του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στις 4 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Χρησιμοποιώντας το χαϊδευτικό όνομα που έχουν δώσει στον Αμερικανό πρόεδρο οι ομογενείς μας, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που έχει με την Ελλάδα, ο κ. Τσούνης είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «στις 4 Απριλίου θα βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο “Μπάιντενόπουλο”». Μιλώντας στο Φόρουμ East Macedonia & Thrace, πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αγαπάει την Ελλάδα και τους Έλληνες πάρα πολύ και στεκόμαστε πάντα δίπλα σας».

Στα σκαριά η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο

Επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι οι δύο χώρες είναι σε συζητήσεις και «δεν έχουμε λάβει ακόμη επιβεβαίωση για καμία ημερομηνία». Την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης απέφυγε να δώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για το ΤΕΚΑ. Αυτό διότι παρότι τα διπλωματικά γραφεία των δύο ηγετών είναι σε ανοιχτή γραμμή εδώ και δύο μήνες για να οριστεί το ραντεβού, το γεμάτο πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν λόγω και της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ δεν έχει επιτρέψει μέχρι τώρα να σταλεί η επίσημη πρόσκληση που θα «κλειδώσει» από την πλευρά του Λευκού Οίκου την συνάντηση. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι αυτό αποτελεί πλέον θέμα λίγων ημερών ή και ωρών για να γίνει. «Το σίγουρο είναι ότι θα είμαι εδώ για το συνέδριο της ΝΔ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η συνάντηση δεν θα μετατεθεί πέραν της 5ης Απριλίου.

Η αρχική ημερομηνία για το ταξίδι στην αμερικανική πρωτεύουσα ήταν η 27η Μαρτίου, αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Καναδά, ωστόσο οι υποχρεώσεις του κ. Μπάιντεν έφεραν την αναβολή και αναζήτηση νέας ημέρας. Την ημέρα που θα βρεθεί ο κ. Μητσοτάκης στο Οβάλ Γραφείο, εφόσον όλα εξελιχθούν με βάση τα όσα είπε ο κ. Τσούνης, θα γίνει και η ετήσια δεξίωση για τον εορτασμό της εθνικής μας εορτής στον Λευκό Οίκο, παρουσία των ομογενειακών οργανώσεων. Η ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών περιλαμβάνει τις εξελίξεις στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών. Άλλωστε, οι μεταξύ τους σχέσεις τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο καλύτερο σημείο και αυτό επιβεβαιώνει η τρίτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στο Κάιρο την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης -Ο στόχος της επίσκεψης

Την Κυριακή, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Βελγίου, που έχει την προεδρία της Ε.Ε., Αλεξάντερ Ντε Κρο για να συναντήσουν τον πρόεδρο της χώρας, Φατάχ Αλ Σίσι. Στόχος είναι να σταματήσουν τα καράβια με μετανάστες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής να φεύγουν για την Ευρώπη δημιουργώντας έναν νέο μεταναστευτικό διάδρομο, επιδεινώνοντας την κατάσταση στο μεταναστευτικό.

Πίεση στη Γαύδο με το μεταναστευτικό

Ήδη η Γαύδος υποδέχεται τις τελευταίες ημέρες πολλαπλάσιους μετανάστες από ότι τους προηγούμενου μήνες, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί λύση. Η Κομισιόν, σύμφωνα με τους FT, είναι έτοιμη να προσφέρει στο Κάιρο 7,4 δισ. ευρώ προκειμένου να διαχειριστεί εντός των συνόρων του τους μετανάστες που φτάνουν από την Γάζα και το Σουδάν όπου συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις. Η συμφωνία για το μεταναστευτικό θα ενταχθεί στην Στρατηγική Συνεργασία Ε.Ε. – Αιγύπτου που διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές τους τελευταίους μήνες. Πρώτος ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει στο Συμβούλιο την ανάγκη στενής συνεργασίας με την Αίγυπτο ως μία χώρα κλειδί στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε, η Ελλάδα ξεκίνησε την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο και η οποία εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική για την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός θα έχει και διμερείς επαφές με τον κ. Σίσι, όπου αναμένεται να συζητήσουν την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που εκτείνονται από την ενέργεια μέχρι τους εργάτες γης.

https://creta24.gr/sta-skaria-i-synantisi-mitsotaki-bainten-i-triti-episkepsi-ston-lefko-oiko/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button