Θ. Νίνος στο Creta για τους Υδάτινους πόρους εν όψει τουριστικής περιόδου: «Θα πορευτούμε με τις μισές ποσότητες νερού που είχαμε πέρυσι στον Ταμιευτήρα του Αποσελέμη»
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού (22/3), η χρονική στιγμή που το θέμα της Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων στο Νησί, με δεδομένες πλέον τις συνέπειες της έντονης ξηρασίας και των ελλιπών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν την φετινή χρονιά στην Κρήτη, βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού διαλόγου μοιάζει μάλλον με «τραγική ειρωνεία.»
Φράγμα Αποσελέμη: Μειωμένο κατά το ήμισυ το διαθέσιμο αποθεματικό του νερού
Ο Θοδωρής Νίνος, πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ,του φορέα δηλαδή διαχείρισης μεγάλων υδραυλικών έργων υποδομής σε όλο το Νησί, όταν κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης CRETA και ερωτηθείς για τον σχεδιασμό που θα τεθεί σε εφαρμογή ώστε να κατορθωθεί να εξασφαλιστεί η επάρκεια του νερού εν όψει και της θερινής σεζόν και των αυξημένων αναγκών που θα υπάρχουν και λόγω του τουρισμού -που για φέτος αναμένεται μάλιστα ανοδικός- ήταν ξεκάθαρος. «Διανύουμε ένα ακόμη δεύτερο έτος το οποίο είναι ιδιαίτερα ξηρό, περάσαμε τον θερμότερο χειμώνα όλων των εποχών κατά συνέπεια η ένταση του προβλήματος αυξάνεται. Είναι ξεκάθαρο ότι θα πορευτούμε ειδικά για το φετινό καλοκαίρι με τις μισές ποσότητες νερού σε σχέση με αυτές που είχαμε πέρυσι στον ταμιευτήρα του Φράγματος Αποσελέμη. Αυτό είναι απόλυτο ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί», τόνισε ο ίδιος .
Λειψυδρία: Ο Δήμος Χερσονήσου αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα
Ο κ. Νίνος αναφορικά με τα εργαλεία διαχείρισης της επείγουσας κατάστασης με τις σοβαρές ελλείψεις στην υδάτινή ενέργεια και το πως θα πορευτούμε τους επόμενους δύσκολους μήνες εξηγεί: «Έχει γίνει προετοιμασία τα προηγούμενα δύο χρόνια και από τις Δευα όσον αφορά την ενεργοποίηση παλαιότερων γεωτρήσεων, έχει γίνει αντικατάσταση δικτύων όπου παρουσιαζότανε συνεχώς βλάβες με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη λήψεως νερού από τον Αποσελέμη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Χερσόνησο λόγω της τεχνικής φύσεων διαμόρφωσης των δικτύων τους και εκεί θα δώσουμε και λίγο μεγαλύτερο βάρος για να μπορέσουμε να καλύψουμε ανάγκες της περιοχής.»
Μέτρα εξοικονόμησης Υδάτινων Πόρων
«Αυτό που προτείναμε στις τρεις Δευα είναι να γίνει μία κατανομή των διαθέσιμων ποσοτήτων των περίπου δηλαδή 7,5 εκατομμυρίων κυβικών νερού με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν στην εκάστοτε περιοχή», ανέφερε ο κ. Νίνος ενώ με δεδομένο ότι το κομμάτι της άρδευσης είναι εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό για την Κρήτη ο Πρόεδρος του ΟΑΚ επισημαίνει: «Το επόμενο διάστημα πρόκειται με πολύ συγκεκριμένα μέτρα και τρόπους να εξασφαλίσουμε πολύτιμους πόρους νερού που αφορούν την άρδευση»
πηγή: creta24