Τουρισμός

Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων: Η Νέα Χώρα μετατρέπεται βίαια σε αστικό τουριστικό θέρετρο

Επιστολή προς τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και προς όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, απέστειλε η Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Χώρας.

«Έντρομοι και έντονα διαμαρτυρόμενοι ρωτάμε τον Δήμαρχο αλλά και κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, χωράει – αντέχει η Νέα Χώρα να “φορτωθεί στην πλάτη της” τη νέα οικοδομική δραστηριότητα που άλλοι Δήμοι φρενάρουν και να επιβαρυνθεί την προστιθέμενη κυκλοφορική επιβάρυνση;», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους κάτοικοι της Νέας Χώρας, οι οποίοι δηλώνουν ότι «βρίσκονται σήμερα σε ασφυκτικό κλοιό από τα απόνερα μιας βίαιης και μαζικής φαραωνικής “ανάπλασης”, που περιλαμβάνει αφενός νεόδμητα συγκροτήματα πολυτελών ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο (απόφαση Δ.Σ. της 10-1-2023 χαρακτηρισμού του παραλιακού μετώπου προς χρήση τουρισμού – αναψυχής) και αφετέρου νέες πολυώροφες πολυκατοικίες για χρήση κατοικιών».

«Απογοητευμένοι από την έως κωλυσιεργία και αναποτελεσματικότητα, σχετικά με την επίλυση των μεγάλων και μικρών προβλημάτων της Νέας Χώρας δημοσιοποιούμε τις ανησυχίες μας και τα δίκαια αιτήματά μας ζητώντας την άμεση επίλυσή τους», επισημαίνει η Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Χώρας.

Η επιστολή της Ανοικτής Συνέλευσης Κατοίκων Νέας Χώρας

Με μεγάλη ανησυχία, παρακολουθούμε να μεταμορφώνεται βίαια η αγαπημένη μας συνοικία σε ένα «αστικό τουριστικό θέρετρο» και σε συνοικία ενδιαφέροντος για ανέγερση υψηλών πολυκατοικιών, παραγκωνίζοντας και μη υπολογίζοντας εμάς τους κατοίκους.

Είδαμε και δημόσια καταγγείλαμε να «εξαφανίζονται» αλμυρίκια και να φυτρώνουν τραπεζοκαθίσματα, παρακολουθούμε να παραβιάζεται κάθε νομιμότητα σχετικά με την ανάπτυξη των ομπρελοκαθισμάτων στην παραλία τα καλοκαίρια, αγωνιούμε καθημερινά για την εύρεση πάρκινγκ.

Οι κάτοικοι της Νέας Χώρας βρίσκονται σήμερα σε ασφυκτικό κλοιό από τα απόνερα μιας βίαιης και μαζικής φαραωνικής «ανάπλασης», που περιλαμβάνει αφενός νεόδμητα συγκροτήματα πολυτελών ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο (απόφαση Δ.Σ. της 10-1-2023 χαρακτηρισμού του παραλιακού μετώπου προς χρήση τουρισμού – αναψυχής) και αφετέρου νέες πολυώροφες πολυκατοικίες για χρήση κατοικιών.

Μια υπερδόμηση που λόγω του υψηλού συντελεστή δόμησης (2) της περιοχής, των μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) σε τετραγωνικά μέτρα και ύψος και των τουριστικών πολυώροφων ξενοδοχείων που εγκλωβίζουν τις κατοικίες που βρίσκονται πίσω τους, μόνο καταστροφικές συνέπειες έχει.

Για αυτούς τους λόγους Δήμοι στην υπόλοιπη Ελλάδα παίρνουν δυναμικές πρωτοβουλίες, όπως ο Δήμος Αλίμου που προσέφυγε στο ΣτΕ για ανεγειρόμενη πολυώροφη πολυκατοικία στα όριά του, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης , έβαλε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου σε μια ιστορική απόφαση τα μέλη του ΔΣ αποφάσισαν ομόφωνα στις 20-3-2024, τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του Ν. 4067/2012 (ΝΟΚ) και οδηγούν στην υπερδόμηση και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας των δήμων τους.

Όμως στα Χανιά, από ποια δημόσια Αρχή και με ποιο τρόπο θα προστατευθούν οι παλαιότεροι και νεότεροι πολίτες που ζουν στη Νέα Χώρα; Οι δημοτικές αρχές και οι αντίστοιχες νομαρχιακές κατά το παρελθόν, που στο όνομα μιας κατά την άποψη μας στρεβλής ανάπτυξης, άφησαν να υποβαθμιστεί η συνοικία, οφείλουν άμεσα να παρέμβουν και να λύσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Έντρομοι και έντονα διαμαρτυρόμενοι ρωτάμε τον Δήμαρχο αλλά και κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, χωράει – αντέχει η Νέα Χώρα να «φορτωθεί στην πλάτη της» τη νέα οικοδομική δραστηριότητα που άλλοι Δήμοι φρενάρουν και να επιβαρυνθεί την προστιθέμενη κυκλοφορική επιβάρυνση;

Με ποια υποδομή πάρκινγκ, σε ποιους δρόμους πρόσβασης θα διοχετευθεί όλος ο όγκος των νέων Ι.Χ. και τουριστικών λεωφορείων;

Ρωτάμε κ. Δήμαρχε: που θα παρκάρουν οι μόνιμοι κάτοικοι στους επίμαχους μήνες της τουριστικής σεζόν; Ήδη στη χειμερινή περίοδο υπάρχει καθημερινά κορεσμός σε πολλούς δρόμους από τον μεγάλο όγκο παρκαρισμένων αυτοκινήτων εργαζόμενων στο κέντρο της πόλης ή ιδιοκτητών καταστημάτων – γραφείων – επιχειρήσεων κ.λπ.., που τώρα με τις διευθετήσεις στο εμπορικό κέντρο επιδεινώθηκαν.

Επιτακτική γίνεται η ανάγκη για εξασφάλιση μόνιμων θέσεων πάρκινγκ για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής που αποδεδειγμένα δεν έχουν ιδιωτική θέση.

Με αγανάκτηση ενημερωνόμαστε ότι η Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει ότι δίπλα από το Κολυμβητήριο θα γίνει νέα μαρίνα σκαφών.

Μα επιτέλους, μπορεί η Νέα Χώρα να τα αντέξει όλα αυτά;

Επιπλέον, αναστάτωση και δυσλειτουργία στην καθημερινότητα της περιοχής προκαλούν τα εργοτάξια που λειτουργούν στο παραλιακό μέτωπο αλλά και στην γύρω περιοχή. Οι κάτοικοι εδώ και μήνες διαμαρτύρονται δημόσια για τον θόρυβο και τη σκόνη που απλώνεται παντού, σε σπίτια, αυλές, μπαλκόνια, δρόμους και παρενοχλεί ανθρώπους, νοικοκυριά και γειτονικά σχολεία.

Απογοητευμένοι από την έως κωλυσιεργία και αναποτελεσματικότητα, σχετικά με την επίλυση των μεγάλων και μικρών προβλημάτων της Νέας Χώρας δημοσιοποιούμε τις ανησυχίες μας και τα δίκαια αιτήματά μας ζητώντας την άμεση επίλυσή τους.

Οι αρχές είναι υποχρεωμένες ηθικά και νομικά να σέβονται τους χιλιάδες μόνιμους κατοίκους της περιοχής και να φροντίζουν για το ευ ζην τους, να σέβονται το περιβάλλον αλλά και την ήπια ανάπτυξη και ευημερία της ευρύτερης αστικής περιοχής μέσα στο χρόνο, υπολογίζοντας και σχεδιάζοντας σε συνεργασία και συνέργεια με την τοπική κοινότητα και τους ανθρώπους της, για ένα εύρωστο τώρα αλλά και για ένα βιώσιμο μέλλον.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε άμεση ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους φορείς και επιφυλασσόμαστε για κάθε δικαίωμα που έχουμε, να υπερασπιστούμε την όποια υποβάθμιση της συνοικίας μας. Ειδικότερα, ζητάμε:

– Μόνιμες θέσεις πάρκινγκ με χρήση κάρτας για τους κατοίκους, όπως γίνεται και σε περιοχές των Χανίων.

– Ορισμός ανώτατου ύψους κτηρίων σε όλη τη Νέα Χώρα στα 19 έως 20 μέτρα (το πολύ 5ώροφα κτήρια), στα οικοδομικά τετράγωνα με χαρακτηρισμό «Γενικής Κατοικίας».

– Δενδροφύτευση στη συνοικία και ενίσχυση με πράσινο, δεδομένου ότι τώρα είναι από ελάχιστο έως ανύπαρκτο, με εξαίρεση το Πάρκο Πολυχρονίδη και τα ελάχιστα αλμυρίκια που έχουν διασωθεί στο Λιμανάκι καθώς επίσης να αξιοποιηθούν μικροί χώροι για παιδιά και για περίπατο.

– Κατασκευή πεζοδρομίων ή βελτίωση υπαρχόντων, διότι υπάρχουν δρόμοι που δεν διαθέτουν καθόλου ή αυτά είναι κατεστραμμένα ή χρειάζονται επιδιόρθωση, με δυσμενείς συνέπειες σε πεζούς, κατοίκους και επισκέπτες, ηλικιωμένους – παιδιά – μητέρες με καροτσάκι.

– Διαγράμμιση οδοστρώματος και ράμπες χαμηλής ταχύτητας οχημάτων έξω από όλα τα σχολεία, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής με αντίστοιχα προειδοποιητικά σήματα.

– Επανεξέταση της απόφασης της νέας μαρίνας στο παραλιακό μέτωπο (απόφ. Δ.Σ. 23-12-2022), η οποία λόγω των υποδομών που προϋποθέτει για την από ξηρά πρόσβαση μεγάλων οχημάτων τροφοδοσίας, αφενός θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κυκλοφορία, αφετέρου θα υποβαθμίσει σε βάθος χρόνου την ποιότητα και καθαρότητα της θάλασσας της διπλανής παραλίας και του Ενετικού Λιμανιού με καταστροφικές συνέπειες για όλη την πόλη των Χανίων.

Ζητάμε να μελετηθεί ειδικότερα το θέμα του κυκλοφοριακού στη Νέα Χώρα για να διασφαλιστεί η ομαλή κυκλοφορία, όχι μόνο στις κύριες οδούς Σελίνου και Κισάμου, αλλά παντού.

– Τήρηση των ωραρίων κοινής ησυχίας σε σχέση με τις οικοδομικές εργασίες. Περιορισμός του τρομακτικού θορύβου, των γεωτρήσεων με τα αντίστοιχα επιβεβλημένα από τον νόμο παραπετάσματα. Ασφαλτόστρωση τμημάτων των εργοταξίων, ώστε να περιοριστεί η απίστευτη σκόνη εδώ και τόσους μήνες. Καθημερινό πλύσιμο των γύρω δρόμων από υδροφόρες του εκάστοτε εργολάβου ή του Δήμου και μη παρακώλυση της διέλευσης πεζών από τα πεζοδρόμια.

– Ευθυγράμμιση του Δήμου Χανίων με την ΚΕΔΕ και άλλους Δήμους της χώρας για τα θέματα έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των μπόνους του ΝΟΚ, έως την οριστική λήψη απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Φωτογραφία αρχείου: Παύλος Μπουζάκης

Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων: Η Νέα Χώρα μετατρέπεται βίαια σε αστικό τουριστικό θέρετρο

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button