Τουρισμός

Εντυπωσιακές οι επιδόσεις της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων – Η θέση της Ελλάδας

«Για κάθε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα αντιστοιχούν πλέον δύο καταλύματα τύπου Airbnb», ανέφερε πρόσφατα φορέας της τουριστικής αγοράς στο insider.gr σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσει την διεύρυνση της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα. Διεύρυνση που παρατηρείται ωστόσο στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν καταφέρει να ανακτήσουν τα προ πανδημικά της μεγέθη ήδη από το 2022 κι έκτοτε κινούνται αποκλειστικά ανοδικά προσελκύοντας όλο και περισσότερους τουρίστες.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2023, καταγράφηκαν 678,6 εκατ. διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχείας διαμονής μέσω κρατήσεων σε μια εκ των τεσσάρων δημοφιλών πλατφορμών. Mια αύξηση δηλαδή της τάξης του 13,8% σε σχέση με το 2022. Πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά με διψήφια αύξηση σε ετήσια βάση, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μικρότερος σε σχέση με το 2021 και το 2022 όπου η αύξηση των σχετικών διανυκτερεύσεων υπολογίζεται σε 33,9% και 63,9% αντίστοιχα.

Οι ελληνικές επιδόσεις στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας παρέμεινε βασικός πυλώνας ανάπτυξης της συγκεκριμένης δραστηριότητας καταγράφοντας το προηγούμενο έτος πάνω από 36 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Ισχυρότεροι μήνες αποδείχτηκαν όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων να φτάνει συγκεντρωτικά τα 17 εκατ. ενώ σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκαν και ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος με περισσότερες από 4 εκατ. και 5 εκατ. διανυκτερεύσεις αντίστοιχα.

Όσο για την ευνοημένη περιφέρεια, δεν ήταν άλλη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία συνολικά κρατά τα τουριστικά σκήπτρα της χώρας. Στην περίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων το Νότιο Αιγαίο τον Αύγουστο μόνο συγκέντρωσε 4,6 εκατ. διανυκτερεύσεις, ακολουθούμενο από τα Ιόνια Νησιά (4,3 εκατ. διανυκτερεύσεις), την Κρήτη (3,9 εκατ. διανυκτερεύσεις) την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (3 εκατ. διανυκτευρεύσεις) και την Αττική 2,9 εκατ.

Να θυμίσουμε ωστόσο ότι το Νότιο Αιγαίο σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση επισκεπτών εισφέροντας το 27% των συνολικών τουριστικών εισπράξεων της χώρας.

Η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή σκακιέρα

Οι εν λόγω επιδόσεις διασφάλισαν στη χώρα την 6η θέση στην πρώτη δεκάδα των κρατών – μελών με τις καλύτερες επιδόσεις.

Τις πρώτες πέντε θέσεις κατέλαβαν η Γαλλία όπου οι διανυκτερεύσεις σε Airbnb ξεπέρασαν τα 152 εκατ. το 2023, η Ισπανία, όπου οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τα 132 εκατ., η Κύπρος με τις διανυκτερεύσεις να κινούνται λίγο πάνω από τα 100 εκατ. και τις Γερμανία και Πορτογαλία όπου οι διανυκτερεύσεις κινήθηκαν πάνω από 40 εκατ. και 37 εκατ. αντίστοιχα.

Ενδεικτικό της δυναμικής αυτής ήταν το γεγονός ότι μόνο τον Αύγουστο παρατηρήθηκαν πάνω από 100 εκατ. Διανυκτερεύσεις επισκεπτών με τις επιδόσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο να συνεχίζουν να αυξάνουν και το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.

Συγκεκριμένα το δ’ τρίμηνο του 2023 καταγράφηκε ρεκόρ διανυκτερεύσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τον Οκτώβριο παρατηρήθηκαν 55,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις – αύξηση 21,9 % σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022 – τον Νοέμβριο 31,8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις – αύξηση 20 % σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2022 και τον Δεκέμβριο 45,3 εκατ. Διανυκτερεύσεις – άνδοος 25,8 % σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2022.

 

https://creta24.gr/entyposiakes-oi-epidoseis-tis-agoras-vrachychronion-misthoseon-i-thesi-tis-elladas/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button