Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα
Οι διαδοχικές κρίσεις και οι επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τον κρίσιμο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημιουργούν, ωστόσο, ταυτόχρονα και ένα βασικό δίλημμα που σχετίζεται με το κατά πόσο είναι κοινή επιθυμία των κρατών-μελών και των λαών τους να προχωρήσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Παρά τις θεσμικές αδυναμίες στην αρχιτεκτονική της και τα αντιτιθέμενα συμφέροντα των κρατών-μελών, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να δράσει συλλογικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στη συνέχεια της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που συγκροτήθηκε με σχετικά γρήγορα αντανακλαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά μια πρωτοφανή πράξη αλληλεγγύης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δανείστηκε από τις αγορές 750 δισ. ευρώ για να δώσει τα 400 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη ως επιχορηγήσεις για την επανεκκίνηση και την ανασυγκρότηση των οικονομιών τους.
Είναι το πρόσωπο της συμπεριληπτικής Ευρώπης που δείχνει να μαθαίνει από τα λάθη και τις παραλείψεις της. Το είδαμε στο εγχείρημα για την κοινή αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στις καταστροφικές πυρκαγιές. Πλέον, η χώρα μας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που συγκροτήθηκε, με το πάτημα ενός κουμπιού έχει στην διάθεσή της πυροσβέστες, εναέρια και επίγεια μέσα από άλλα κράτη-μέλη. Ταυτόχρονα, από τη συνεργασία μας με άλλα κράτη-μέλη έχουμε τη δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εντάσσεται επίσης και η νέα ΚΑΠ που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Συμφωνία και στην οποία έχουν μεγάλη ευελιξία τα κράτη-μέλη. Με ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους για την «πράσινη» μετάβαση για τον πρωτογενή τομέα και εντασσόμενη σε μια εποχή γεωπολιτικών αναταράξεων που θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία της ευρωπαϊκής παραγωγής και τα συστήματα τροφίμων και εγείρουν ζητήματα εφοδιασμού και επισιτιστικής ασφάλειας.
Αυτή η μακροβιότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που σκοπό έχει να παρέχει οικονομικά και ασφαλή τρόφιμα υψηλής ποιότητας, να εξασφαλίζει ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο στους αγρότες και να διαφυλάσσει τους φυσικούς πόρους, έχει στον νέο σχεδιασμό της αμιγώς εθνοκεντρικό χαρακτήρα. Δηλαδή, το βάρος του σχεδιασμού, της εφαρμογής και της παρακολούθησης της πολιτικής μετατοπίζεται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εθνικές τους διοικήσεις. Γι’ αυτό στο ΠΑΣΟΚ λέμε ότι έχει ευθύνη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δεν κατάφερε να καταρτίσει ένα αποτελεσματικό και εθνικά δίκαιο σχέδιο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο αυτών των νέων κανόνων. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσαμε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα και την σύνδεση του με την συνολική ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Είναι ζήτημα βιωσιμότητας των αγροτών, επισιτιστικής ασφάλειας της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης αλλά επιβίωσης της υπαίθρου. Ζητήσαμε να υπάρχει πρόβλεψη για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην παραγωγή, ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η απώλεια εισοδήματος των αγροτών από ζημιές. Τονίσαμε τη σημασία που έχει η δίκαιη εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας, καθώς οι ανάγκες των αγροτών μεταξύ βορείων και νοτίων χωρών της Ένωσης διαφέρουν. Εντάξαμε στο πρόγραμμά μας τη δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων βάσει της παραγωγικής ικανότητας και βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων και όχι του μεγέθους τους. Θέτοντας, επίσης, όλες τις παραμέτρους για ένα δίκαιο και αναπτυξιακό εθνικό σχέδιο εφαρμογής της ΚΑΠ. Η κυβέρνηση όμως άλλαζε υπουργούς αντί να αλλάξει προτεραιότητες με αποτέλεσμα σήμερα να χρησιμοποιεί τις αστοχίες της ΚΑΠ για να κρύψει τις δικές της ευθύνες.
Είναι φανερό λοιπόν ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών εξαρτώνται από τους πολιτικούς συσχετισμούς και το πολιτικό πρόσημο που οι ευρωεκλογές θα τους αποδώσουν. Στις εκλογές του Ιουνίου έχει ιδιαίτερη σημασία να στηριχθεί το ΠΑΣΟΚ και να ενισχυθεί η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Σε μια εποχή που το 80% της νομοθεσίας που επηρεάζει τη χώρα μας παράγεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, είναι κρίσιμο ο συσχετισμός των δυνάμεων να είναι τέτοιος, ώστε οι πολιτικές να έχουν προοδευτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό πρόσημο. Είναι κρίσιμο το ποιοι θα εκπροσωπούν τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και θα διαπραγματευθούν πολιτικές για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.
Έχοντας συναίσθηση της κρισιμότητας αυτού του ρόλου, αποφάσισα να μπω στη μάχη των ευρωεκλογών. Θέλω να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις την Παράταξη να βρεθεί στη δεύτερη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Καλούμε, λοιπόν, τους πολίτες κλείσουν τα αυτιά τους στη χειραγώγηση που επιχειρεί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ταυτίζοντας τις ευρωεκλογές με την κυβερνητική σταθερότητα. Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η πολιτική φυσιογνωμία της ομάδας των ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπούν την Ελλάδα και θα διαπραγματεύονται κρίσιμες αποφάσεις και ταυτόχρονα η Αξιωματική Αντιπολίτευση που θα έχουμε στη χώρα. Καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ για να περιοριστεί η ασυδοσία και η αλαζονεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και να δώσει νέα πνοή στον τόπο.
https://creta24.gr/stis-9-iouniou-psifizoume-gia-tin-evropi-apofasizoume-gia-tin-ellada/