Airbnb – Μειώνονται οι ιδιώτες – μεμονωμένοι ιδιοκτήτες, αυξάνονται οι επαγγελματίες
Σηµαντική µείωση σε σχέση µε το 2019 καταγράφει ο αριθµός των ιδιωτών και µεµονωµένων ιδιοκτητών που εκµεταλλεύονται το ακίνητό τους µέσω ψηφιακών πλατφορµών βραχυχρόνιας µίσθωσης.
Στον αντίποδα, αύξηση παρατηρείται στις αγγελίες από επαγγελµατίες, είτε επενδυτές είτε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, δείγµα της στροφής του κλάδου προς έναν πιο επαγγελµατικό τρόπο λειτουργίας.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η µεσολάβηση της πανδηµίας, που περιόρισε κατακόρυφα τη ζήτηση για ενοικίαση καταλυµάτων βραχυχρόνιας µίσθωσης, αλλά και η εν τω µεταξύ σηµαντική αύξηση των τιµών των ενοικίων, που διαµορφώνεται σε περίπου 30%-40% κατά µέσο όρο στα µεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, από το 2018 µέχρι σήµερα, έχει στρέψει τους περισσότερους ιδιοκτήτες προς τις µακροχρόνιες µισθώσεις.
Κάπως έτσι, στην Αθήνα σήµερα και µε βάση στοιχεία που συγκέντρωσε για λογαριασµό της «Καθημερινής» η εταιρεία ερευνών για βραχυχρόνιες µισθώσεις AIRDNA, µόλις µία στις τρεις αγγελίες αφορά ιδιοκτήτες µε ένα και µόνο ακίνητο υπό εκµετάλλευση. Συγκεκριµένα, το µερίδιο των µεµονωµένων ιδιοκτητών διαµορφώνεται σε 31%, από 42% που ήταν το 2019. Σε πανελλαδικό επίπεδο το αντίστοιχο ποσοστό διαµορφώνεται σε 40%, από 46% που ήταν το 2019.
Τη µεγαλύτερη αύξηση σηµειώνουν οι αγγελίες (από έναν διαχειριστή – ιδιοκτήτη) 6-20 καταλυµάτων. Το µερίδιο της εν λόγω κατηγορίας έχει σήµερα αυξηθεί σε 22% στην Αθήνα, από 15% το 2019 και σε 15% πανελλαδικά από 11%. Ωστόσο, σε δηµοφιλείς παραθεριστικούς προορισµούς, όπως για παράδειγµα η Μύκονος, η αύξηση είναι ακόµη µεγαλύτερη, καθώς το αντίστοιχο µερίδιο διαµορφώνεται σήµερα στο 25% του συνόλου των καταχωρίσεων, έναντι 17% που ήταν το 2019.
Παράλληλα, µια σηµαντική εξέλιξη αφορά τη µεγαλύτερη διείσδυση των εταιρειών επαγγελµατικής διαχείρισης ακινήτων, ιδίως στην Αθήνα. Εταιρείες που διαχειρίζονται πάνω από 21 ακίνητα, αποτελούν σήµερα το 21% των καταχωρίσεων, έναντι 16% το 2019. Κάποιες εξ αυτών, όπως π.χ. η Homm του ∆ηµήτρη Ρίζου, διαχειρίζεται και ιδιόκτητα ακίνητα, αλλά και ακίνητα τρίτων ιδιοκτητών. Με βάση ετήσια έρευνα της AIRDNA, που είχε παρουσιαστεί πριν από µερικούς µήνες, η Homm διαχειριζόταν συνολικά 218 ακίνητα, όντας η µεγαλύτερη εταιρεία του είδους. Αλλες εταιρείες, όπως η Mint του Νάσου Γαβαλά, διαχειρίζονται αποκλειστικά ακίνητα τρίτων.
Σε έτερη ανάλυση, η εταιρεία Transparent, στρατηγικός συνεργάτης του STAMA Greece (Σύνδεσµος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων), είχε αναφέρει σε σχετική της ανάλυση πριν από µερικές εβδοµάδες ότι η αγορά της Αθήνας έχει καταγράψει τη δεύτερη µεγαλύτερη αύξηση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορικά µε το ποσοστό των επαγγελµατιών που λειτουργούν σε αυτή. Συγκεκριµένα, η αύξηση στην Αθήνα διαµορφώνεται σε 22%, έναντι αύξησης 35% στο Παρίσι, ενώ ακολουθεί η αγορά του Μιλάνου µε αύξηση κατά 17% και εκείνη των Καννών µε 15%.
Οπως έχουν δείξει όλες οι µελέτες για τη βραχυχρόνια µίσθωση µέχρι σήµερα, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό της επαγγελµατικής διαχείρισης σε µια αγορά, τόσο περιορίζεται η εποχικότητά της, καθώς τα ακίνητα λειτουργούν περισσότερο διάστηµα (ακόµη και 12µηνο) και τόσο αυξάνονται οι πληρότητες των καταλυµάτων. Επιπλέον, η στροφή περισσότερων ιδιοκτητών στην αναζήτηση συνεργασίας µε επαγγελµατίες του είδους, καταδεικνύει και τον υψηλότερο ανταγωνισµό που επικρατεί στην αγορά, αλλά και την ωρίµανση του τοµέα των βραχυχρόνιων µισθώσεων.
πηγή: apokoronaslife