Αυξητική τάση και στην Κρήτη των ποσοστών διαβήτη ενηλίκων και παιδιών
Στην Κρήτη περίπου 10% των ατόμων πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με το ποσοστό να έχει αυξητική πορεία ενώ εξίσου ανοδική τάση εμφάνισης έχει και ο νεανικός διαβήτης τύπου 1 όπως επισημάνθηκε σήμερα στο νοσοκομείο Χανίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διαβήτη.
Όπως ανέφερε η υπεύθυνη του Διαβητολογικού Ιατρείου Ενηλίκων Νοσοκομείου Χανίων, Αργυρώ Γκόγκου: «Το Διαβητολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Χανίων έχει εγγεγραμμένους 9.500 ασθενείς και εξυπηρετεί 3.500 ασθενείς τον χρόνο με έναν γιατρό. Στην Κρήτη υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 10% ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ενηλίκων) με το ποσοστό αυτό να βαίνει αυξανόμενο. Είναι πολύ περισσότερα τα άτομα στην Ελλάδα που τα αφορά ο διαβήτης, είναι περίπου 2,7 εκατ., 12% διαγνωσμένοι και άλλο ένα 12% αδιάγνωστοι. Είναι μια παγκόσμια πανδημία. Ο στόχος είναι μέχρι το 2030 το 80% των ασθενών να είναι σωστά ρυθμισμένοι, να παίρνουν τη σωστή αγωγή και να έχουν τακτοποιήσει όλα τα ζητήματα υγείας τους και το 100% όλων των ασθενών να έχει πρόσβαση στη θεραπεία του διαβήτη».
Σύμφωνα με την κα Γκόγκου παρατηρείται αύξηση στον διαβήτη 2 στον πληθυσμό, λόγω κληρονομικότητας, παχυσαρκίας, καθιστικής ζωής και πολλών άλλων παραγόντων. Το όριο της ηλικίας κατά το οποίο πρέπει κάποιος να ελέγχεται για διαβήτη 2, έχει μειωθεί. Κάποτε ήταν πάνω από τα 40 – 45 χρόνια, τώρα συστήνεται έλεγχος κάτω από τα 40 χρόνια. Μετά από τα 35 θα πρέπει να αρχίζει ο έλεγχος.
Ένα ζήτημα είναι η υποστελέχωση των ιατρείων. Υπάρχουν 62 διαβητολογικά ιατρεία και κέντρα στην Ελλάδα και είναι αρκετά υποστελεχωμένα και κυρίως της επαρχίας. Όπως είπε η κα Γκόγκου, χρειάζεται να εκπαιδευτούν νέοι γιατροί στον τομέα του διαβήτη και να υπάρξει ενδιαφέρον των γιατρών αυτών να δουλέψουν σε δημόσιες δομές.
Δυστυχώς αυξητική τάση παρουσιάζει και ο νεανικός σακχαρώδης διαβήτης τυπου 1. Όπως ανέφερε η παιδίατρος – διαβητολόγος Θεοδοσία Αρβανιτάκη, Επιμελήτρια Α’ της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Χανίων: «Ήδη νοσηλεύονται παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη πρωτοδιάγνωστο και έχουμε μέλλον γιατί ακολουθεί ο χειμώνας και προκύψουν και άλλα περιστατικά. Πέρσι είχαμε γύρω στις 8 νέες περιπτώσεις μέσα σε ένα 6μηνο, ηλικίας από 3 ετών έως 12 ετών και λόγω των συχνών λοιμώξεων φέτος και της νοσηρότητας που υπάρχει θα έχουμε περισσότερα περιστατικά. Υπάρχει συσχέτιση των λοιμώξεων με την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1, μιλάμε για αυτοάνοσο νόσημα, στο οποίο οι διάφοροι επιγενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες πυροδοτούν μηχανισμούς που βλάπτουν το β κύτταρο του παγκρέατος, έτσι δεν παράγεται ινσουλίνη και έχουμε εκδήλωση διαβήτη. Συνήθως στα παιδιά έχουμε μια οξεία εμφάνιση της νόσου, δεν μπορούν να είναι αδιάγνωστα.
Παγκοσμίως γίνονται προσπάθειες για να μπορεί να γίνει νεογνικό screening και στον σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή έγκαιρη ανίχνευση πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων.
Όπως είπε η κα Αρβανιτάκη: «Σε ένα μήνα θα έχουμε τον βιολογικό παράγοντα, την ανοσοπαρέμβαση σε πιο πρώιμα στάδια διαβήτη. Είναι μια καινοτόμος θεραπεία που γίνεται στο εξωτερικό αλλά δε γίνεται ακόμα στα παιδιά».
Ως προς τις ενδείξεις που θα έπρεπε να ανησυχήσουν του γονείς και να τους οδηγήσουν στην εξέταση των παιδιών τους για διαβήτη, η κα Αρβανιτάκη είπε ότι αν βλέπουν το παιδί να είναι κουρασμένο, να παρουσιάζει υπνηλία, να χάνει βάρος, να πίνει πάρα πολύ νερό και να πηγαίνει συνέχεια στην τουαλέτα, καλό θα είναι να του κάνουν εξετάσεις. Αν υπάρχει άτομο με νεανικό διαβήτη στην οικογένεια να μη διστάζουν να κάνουν έλεγχο αυτοαντισωμάτων και στα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας. Επίσης, οι γονείς πρέπει να κάνουν συχνό τσεκ απ στα παιδιά τους ασχέτως κληρονομικότητας. Είναι σημαντικό, όπως είπε, να μη φτάσει ένα παιδί με κώμα στο νοσοκομείο γιατί δεν υπάρχουν και πολλές μονάδες για παιδιά. Ειδικά τα παιδιά που έχουν νοσήσει από covid καλό θα είναι να ελέγχονται πιο συχνά. Δεν πρόκειται για οδηγία που έχει δοθεί επίσημα, ωστόσο επειδή είχε συσχετιστεί ο covid ως ιός που καταστρέφει το πάγκρεας και είχαν παρατηρήσει σε κάποιες χώρες ότι είχαν εκδηλωθεί περιπτώσεις διαβήτη μέσα σε covid λοίμωξη, είναι καλό τα άτομα να ελέγχονται. Τέλος όπως είπε η κα Αρβανιτάκη δεν πρέπει να λησμονούμε την παιδική παχυσαρκία. Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν πιθανότητες να είναι οι μελλοντικοί διαβητικοί τύπου 2 στη νεαρή ενήλικη ζωή.
Στη σημερινή ημέρα αναφέρθηκαν επίσης ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας και η Μαρία Σγουρού, πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Κρήτης.
πηγή: flashnews