Ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Tech4Disabilities: Συμπεριληπτικός σχεδιασμός μέσω της 3D εκτύπωσης» στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης
Ολοκληρώθηκε με ενθουσιώδη συμμετοχή το πρώτο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος “Tech4Disabilities: Συμπεριληπτικός Σχεδιασμός μέσω της 3D εκτύπωσης” στα Χανιά, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται το δεύτερο μέρος του προγράμματος στην Αθήνα. Το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε το διάστημα 30 Μαρτίου – 21 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης από την ΑΜΚΕ Mataroa και το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC TIE Lab), με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.
Ο κος Αντώνης Παπαδόπουλος, Συνιδρυτής του Mataroa, ανέφερε πως “με μεγάλη χαρά υλοποιούμε με τους εξαιρετικούς συνεργάτες μας από το TUC TIE Lab και την πολύτιμη υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην εκπαίδευση, εξοικείωση και χρήση της 3D εκτύπωσης για να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία και τους φροντιστές τους στην καθημερινή τους ζωή. Με το “Tech4Disabilities” χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ως ένα εργαλείο για την ισότητα και την κοινωνική ένταξη.”
Στο “Tech4Disabilities” των Χανίων συμμετείχαν ενεργά 38 άτομα, εκπαιδευτές και φροντιστές από την ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Χανίων και Κισσάμου, τα ΚΑΠΗ, φοιτητές από το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και άτομα με αναπηρία.
Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πολυτεχνείου Κρήτης δήλωσε πως “το πρόγραμμα μας έδωσε μια πολύτιμη ευκαιρία να βοηθήσουμε τους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με δύο βασικές έννοιες: τον συμπεριληπτικό σχεδιασμό και την τρισδιάστατη εκτύπωση. Μέσα από αυτό δημιουργήσαμε γόνιμες συνθήκες για πειραματισμό, τροφοδοτούμενο από τις ιδέες και τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτήν την ευνοϊκή συγκυρία να προσφέρουμε σε σημαντικές δομές της πόλης μας, δείχνοντας ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ένα περιβάλλον όπου η τεχνολογία γίνεται προσβάσιμη και χρήσιμη.”
Στα τελευταία δύο εργαστήρια, η ομάδα ενισχύθηκε από τη συμμετοχή στελεχών και ναυτών του Αμερικανικού Ναυτικού, από τη Ναυτική Βάση Σούδας, οι οποίοι γνώρισαν τους συμμετέχοντες και εξασκήθηκαν στα βήματα της 3D εκτύπωσης.
Ο κος Nicholas Tenorio, Υπεύθυνος Δημοσίων Υποθέσεων στη Ναυτική Βάση Σούδας (Nicholas Tenorio, Public Affairs Officer, Naval Support Activity Souda Bay) δήλωσε πως “αυτό το εργαστήριο ήταν μια απίστευτη ευκαιρία για μερικούς από τους ναύτες μας να μάθουν για μια νέα τεχνολογία που μπορεί να είναι χρήσιμη στην καριέρα τους και να κάνουν νέους φίλους. Ενθουσιαστήκαμε και ευχαριστηθήκαμε που μάθαμε για την 3D εκτύπωση και που είδαμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η 3D εκτύπωση να επηρεάσει θετικά τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Αυτή η εμπειρία μας βοήθησε να διευρύνουμε την προοπτική μας για το πώς η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί.”
Μέσα από τη δημιουργία βοηθητικών αντικειμένων που διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία, προσφέροντας προσαρμοσμένες λύσεις που αυξάνουν την ανεξαρτησία τους, το πρόγραμμα παρουσίασε τις τεχνολογικές πλατφόρμες που μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα υποστηρικτικά στα άτομα αυτά. Εκπαίδευσε τους συμμετέχοντες στη χρήση των 3D εκτυπωτών, δίνοντας έμφαση στην εξοικείωσή τους γενικότερα με την τεχνολογία και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτή να συνεισφέρει στη διερεύνηση καινοτόμων προσεγγίσεων.
Μέσα από έξι συναντήσεις, συνολικής διάρκειας 24 ωρών, περισσότερα από 70 εξειδικευμένα βοηθητικά αντικείμενα από διαδικτυακά αποθετήρια αλλά και custom-made κατασκευές από την ομάδα του TUC TIE Lab εκτυπώθηκαν στους 3D printers, αξιολογήθηκαν, προσαρμόστηκαν και τελικά μοιράστηκαν στους συμμετέχοντες για να χρησιμοποιηθούν στις δομές τους.
“Δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους, προερχόμενους από διαφορετικούς χώρους εργασίας, να γνωρίσουν τις βασικές αρχές του συμπεριληπτικού σχεδιασμού. Μέσα από το πρόγραμμα, ταξιδέψαμε στον μαγικό κόσμο της 3D εκτύπωσης και κυρίως αντλήσαμε δύναμη για τη δική μας καθημερινότητα”, δήλωσε η κα Μπαϊλάκη Αργυρώ, Νοσηλεύτρια στα ΚΑΠΗ Χανίων.
Η κα Παρασκευή Ορφανουδάκη, Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων τόνισε πως “κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος όταν η γνώση προσφέρεται τόσο απλόχερα και μετουσιώνεται άμεσα σε καθημερινή πράξη. Το σεμινάριο αποτέλεσε ένα κίνητρο για τους εργαζόμενους και τους έφηβους ωφελούμενούς μας να σκεφθούν διαφορετικά, “έξω από το κουτί”, και να ανακαλύψουν πώς μπορούν να κάνουν τη δική τους καθημερινότητα αλλά και των γύρω τους πιο εύκολη χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Όσο διστακτικά και επιφυλακτικά ξεκινήσαμε να συζητάμε για το τί μπορεί να προσφέρει το 3D Printing στη ζωή των ατόμων με αναπηρία, τόσο ενθουσιώδεις και έτοιμοι για δράση ολοκληρώσαμε αυτό το σεμινάριο, γεμάτοι ερεθίσματα που μας άλλαξαν τον τρόπο σκέψης. Τα καλύτερα έπονται και πλέον 3D!”
Στην Αθήνα, το “Tech4Disabilities” θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο από την ομάδα του Mataroa και του TUC TIE Lab, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο για το Σύνδρομο Asperger και το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.
Περισσότερες πληροφορίες στο mataroa.org/tech4disabilities και info@mataroa.org
Το Ματαρόα, www.mataroa.org, είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Καλαμάτα. Στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της επιχειρηματικής κουλτούρας και της εκπαιδευτικής ταυτότητας της ελληνικής περιφέρειας, με έμφαση στην τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Από το 2015, έχει σχεδιάσει και έχει υλοποιήσει πλήθος προγραμμάτων, με έμφαση σε προγράμματα τεχνολογικής εκπαίδευσης, τα οποία αφορούν την νέα γενιά και εστιάζουν στην ενδυνάμωση της παρουσίας των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας. Έχει αναπτύξει ισχυρές συνεργασίες με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, το Google.org και το φημισμένο πολυτεχνείο των ΗΠΑ Carnegie Mellon, ενώ έχει μεγάλο δίκτυο συνεργατών που περιλαμβάνουν Δήμους, Οργανισμούς, Πανεπιστήμια και την Κοινωνία των Πολιτών.
To Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC TIE Lab), www.tielabtuc.com, είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό εργαστήριο στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η διεπιστημονική του ομάδα έχει μεγάλη εμπειρία και σημαντική τεχνογνωσία στην εφαρμογή προγραμμάτων συμμετοχικού σχεδιασμού, στη βάση της βιωματικής προσέγγισης, με στόχο την εκπαίδευση ατόμων με ή χωρίς προγενέστερη κατάρτιση, προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες και αντιλήψεις γύρω από τρεις βασικούς πυλώνες: τεχνολογία, σχεδιαστική σκέψη (design thinking) και κατασκευή (making).
https://creta24.gr/oloklirothike-to-ekpaideftiko-programma-tech4disabilities-syberiliptikos-schediasmos-meso-tis-3d-ektyposis-stis-egkatastaseis-tou-polytechneiou-kritis/