Xania

Χανιά: Το μοναδικό ΚΔΑΠ ΑμεΑ απειλείται με λουκέτο – Σε απόγνωση οι γονείς

Με λουκέτο απειλείται το μοναδικό ΚΔΑΠ ΑμεΑ στην περιοχή των Χανίων, καθώς η «κάνουλα» της χρηματοδότησης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες άνω των 22 ετών που φιλοξενεί η δομή έχει κλείσει από τον περασμένο Σεπτέμβριo.

Όπως εξήγησε στο Creta24, η Ειρήνη Καπνισάκη, συνιδιοκτήτρια του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Ατλαντίδα», σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται όλες οι αντίστοιχες δομές ανά την Ελλάδα, καθώς οι ωφελούμενοι των κέντρων έχουν εγγραφεί σε αυτά με vouchers μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, τα χρήματα όμως για την φετινή χρονιά δεν έφτασαν ποτέ στα ΚΔΑΠ.

«Η χρηματοδότησή έχει τεθεί σε παύση από τον Σεπτέμβριο του 2023 για τα παιδιά που είναι άνω των 22 ετών. Πρακτικά αυτό για εμάς σημαίνει ότι από τα 50 άτομα που φιλοξενεί η δομή τα 21 δεν έχουν λάβει καμία χρηματοδότηση από τον Σεπτέμβριο και πλέον μετά από τόσους μήνες κρίνεται κρίσιμο για τη δομή για το αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε», ανέφερε η κα. Καπνισάκη.

Η ίδια εξήγησε πως για τα παιδιά αυτά μετά από τα σχολικά τους χρόνια δεν υπάρχει κάποια κρατική δομή για να τους στηρίξει και να τους απασχολήσει. «Γι’ αυτό είμαστε εδώ εμείς και τους έχουμε φτιάξει μια ωραία ομάδα, που τους απασχολούμε δημιουργικά με διάφορες δραστηριότητες, παιχνίδια, μουσικές και θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει κάτι τέτοιο στην πόλη». Το κέντρο λειτουργεί από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και οι ωφελούμενοι χωρίζονται σε διάφορες ομάδες βάσει της λειτουργικότητάς τους.

Όπως τόνισε ο σύλλογος που έχουν συστήσει οι ιδιοκτήτες των ΚΔΑΠ ανά την Ελλάδα έχει έρθει πολλές φορές σε επικοινωνία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, αναφορικά με την καθυστέρηση των πληρωμών του μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, χωρίς όμως να έχουν λάβει μέχρι στιγμής ξεκάθαρη απάντηση. «Η απάντηση που παίρνουμε είναι ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση, μετά βρίσκουν την χρηματοδότηση αλλά δεν στέλνουν τα χρήματα σε εμάς, οπότε αυτή τη στιγμή είμαστε σε αναμονή. Κάποια ΚΔΑΠ της χώρας έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, πολλά δεν είναι ικανά να πληρώσουν το ρεύμα ή το νερό, μειώνουν το προσωπικό», σημείωσε.

Η κα Καπνισάκη τόνισε πως οι ιδιοκτήτες των ΚΔΑΠ ζητούν να κατατεθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους και από τη νέα χρονιά η ΕΕΤΑΑ να είναι συνεπής στις πληρωμές για να μπορεί να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός που θα λειτουργεί προς όφελος των παιδιών.

H Ελένη Ζερβουδάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, μιλώντας στο Creta24 τόνισε ότι το ΚΔΑΠ ΑμεΑ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Δήμου από το 2020. Όπως αναφέρει η κυρία Ζερβουδάκη, τότε το κτήριο βρέθηκε, νοικιάστηκε, όμως το 2021 ήρθε μια τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας, κατά την οποία τα κτήρια που στεγάζουν τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, θα έπρεπε να βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και εντός οικισμού. Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ στην περιοχή των Χανίων για μόλις 250 μέτρα βρισκόταν εκτός οικισμού και για τον λόγο αυτό δεν μπορούσε να εκδοθεί η άδεια από την Περιφέρεια.

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας και με την Υπουργό την κυριά Ζαχαράκη και με τον υφυπουργό, κύριο Σπανάκη και με την γενική γραμματεία και με τους τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου. Έχουμε καταθέσει αίτημα τροποποίησης κατ’ εξαίρεση αυτής της τροπολογίας και ευελπιστούμε ότι αυτό σύντομα θα αλλάξει και θα χρησιμοποιήσουμε πια το καθόλα έτοιμο κτίριο προς χρήση για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη αλλά και για τους γονείς που τόσο πολύ το περιμένουν. Το ζήτημα είναι να μας αφουγκραστεί το υπουργείο, να καταθέσει αυτή την τροπολογία έτσι ώστε πλέον και εμείς να νιώσουμε την ανακούφιση», ανέφερε η κα. Ζερβουδάκη.

«Τα voucher τα οποία παίρνουν οι γονείς παιδιών ΑμεΑ δυστυχώς δεν πληρώνουν για άνω των 22 ετών άτομα. Αυτό σημαίνει ότι όσα ΚΔΑΠ ΑμεΑ λειτουργούν κι έχουν παιδιά άνω των 22, δεν μπορούν να πληρωθούν άρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αφού δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, είναι άνω των 22 ετών. Μέχρι 22 ετών τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα παιδιά το πρωί έχουν να απασχοληθούν μπορούν να κάνουν δραστηριότητες, μπορούν να κοινωνικοποιήθουν, μπορούν να πάρουν γνώσεις και εμπειρίες. Άνω των 22 όμως, ενώ τα παιδιά έχουν μάθει να είναι λειτουργικά, ξαφνικά στα 22 τους κόβεται αυτή η δυνατότητα, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι υπάρχει πισωγύρισμα, οι γονείς τα έχουν όλη μέρα στο σπίτι, υπάρχει εκνευρισμός από τα παιδιά,  δεν δραστηριοποιούνται, δεν κοινωνικοποιούνται, δεν παίρνουν λειτουργικές και κοινωνικές δραστηριότητες  και αυτό καταλαβαίνεται πόσο επιζήμιο είναι και για τα ίδια τα παιδιά και για την οικογένεια αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της», πρόσθεσε.

Σε απόγνωση οι γονείς

Τα αιτήματα των ΚΔΑΠ ΑμεΑ στηρίζουν και οι γονείς, οι οποίοι τονίζουν πως σε περίπτωση που τα κέντρα κλείσουν τα παιδιά τους είναι καταδικασμένα σε συνθήκες εγκλεισμού.

Η κα. Βίκυ Πετροχείλου, μητέρα του 46χρονου Κυριάκου με Σύνδρομο Down,  μιλώντας στο Creta24, εξέφρασε την αγανάκτησή της για την αντιμετώπιση που έχουν αυτά τα απιδιά από την πολιτεία. «Την κατάντια την τωρινή δεν την έχω ξαναζήσει. Παλιότερα όσο ψάχναμε οι γονείς, όλο και κάτι βρίσκαμε, δημιουργούσαμε κάτι για τα παιδιά. Τώρα όλα φθίνουν , αντί να προοδεύουν φθίνουν. Ένα παιδί 46χρονων, τι θα κάνει, θα είναι στο σπίτι μέσα, θα δημιουργήσουμε «Κωσταλέξια»; Δημιουργούν λοιπόν με καλή διάθεση κάποιοι άνθρωποι κάποια ΚΔΑΠ, τα οποία τα αφήνουμε τελικά απλήρωτα. Όσο και να βάζουν οι ιδιοκτήτες το χέρι στην τσέπη κάποια στιγμή θα κλείσουν. Και με το παλιό ΠΙΚΠΑ κάπως έτσι έγινε, άνοιξε και τελικά κάποια στιγμή μετά από δύο χρόνια έκλεισε», δήλωσε και συνέχισε:

«Έτσι θέλουμε την κατάσταση; Κάποιοι το θέλουν, έχουν πει ότι δεν είναι ανταποδοτικά τα παιδιά αυτά, άρα δεν χρειάζεται να δίνουμε χρήματα. Ξεχνάνε όμως ότι πίσω από τα παιδιά βρίσκονται οικογένειες και από τις οικογένειες χρειάζονται ανταπόδοση. Αν δεν μπορώ να έχω το παιδί μου κάπου, λογικό θα είναι να κάτσω στο σπίτι μου για να το φροντίζω και να κοιτάζω να ζήσω από τα επιδόματα. Δεν ενδιαφέρει όμως κανέναν να ζει από επιδόματα, πρέπει όλοι να έχουμε ίση μεταχείριση».

«Το κέντρο γιατί κινδυνεύει να κλείσει, όπως και όλα τα ΚΔΑΠ στην Ελλάδα και τα παιδιά μας θα μείνουν έγκλειστα στο σπίτι. Κρατική αρωγή ζητάμε, δεν θέλουμε αποστασιοποίηση και απαξίωση των παιδιών μας. Εδώ μέσα και κοινωνικοποιούνται και πιο λειτουργικά και δημιουργικά είναι. Ασχολούνται κάθε μέρα με πολλά διαφορετικά πράγματα. Είναι ευεργετικό για την υγεία και την ψυχολογία τους. Αν τα κλείσουμε πάλι μέσα θα έχουμε παλινδρόμηση, θα έχουμε εκνευρισμό και κατ΄ επέκταση αύξηση των φαρμάκων που παίρνουν», δήλωσε μια δεύτερη μητέρα παιδιού ΑμεΑ που δεν θέλησε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της.

Η ίδια είναι μητέρα ενός 25χρονου ΑμεΑ, υψηλής λειτουργικότητας, ο οποίος αν και θα μπορούσε να εργάζεται είναι άνεργος από τα 18 του χρόνια. «Δεν έχουν ανοίξει θέσεις εργασίας όπως μας είχαν υποσχεθεί», δήλωσε η μητέρα του τονίζοντας πως αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο ΚΔΑΠ ο γιος της θα παρέμενε κλεισμένος στο σπίτι, αφού και το ΚΔΑΠ ΑμεΑ του δήμου Χανίων αν και έχει ολοκληρωθεί δεν λειτουργεί ακόμα.

«Θέλουμε από το κράτος να υποστηρίξει τα παιδιά μας. Να λειτουργούν τα ΚΔΑΠ, υποστηριζόμενες θέσεις εργασίας για ΑΜΕΑ, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, προσωπικούς βοηθούς και ότι άλλο πρέπει να κάνει για τα παιδιά μας. Εγώ είμαι συνταξιούχος, όμως υπάρχουν γονείς που εργάζονται και αναγκάζονται να κλείνουν τα παιδιά τους σε δομές. Αυτό όμως δεν τα βοηθάει, τα πάει πίσω», σημείωσε η ίδια και τόνισε πως η κάλυψη των αναγκών αυτών των ανθρώπων θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και όχι ζητούμενο.

https://creta24.gr/chania-to-monadiko-kdap-amea-apeileitai-me-louketo-se-apognosi-oi-goneis/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button