Καρκίνος Προστάτη: Καινοτόμος τεχνική επιτρέπει την πλήρη εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων
Μεγαλύτερη επιτυχία στην αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη εγγυάται η φθορίζουσα καθοδήγηση με χρήση ειδικής χρωστικής που φέρει τον δείκτη IR800‑IAB2M. Το IR800‑IAB2M είναι ένα μόριο που επιτρέπει στον φθορίζοντα παράγοντα να κολλά μόνο σε προστατικά κύτταρα, διευκολύνοντας τους χειρουργούς στην ολοκληρωτική αφαίρεση του όγκου και μειώνοντας τον κίνδυνο αφενός υποτροπών, αφετέρου επιπλοκών χάρη στη διατήρηση των υγιών ιστών.
Η τεχνική, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging, εφαρμόστηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Δεύτερο ζευγάρι μάτια
Στο πλαίσιο της δοκιμής ProMOTE, ο φθορίζων παράγοντας με το μόριο IR800-IAB2M χορηγήθηκε ενέσιμα σε 23 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι υποβλήθηκαν έπειτα σε ρομποτική ριζική προστατεκτομή (ολική αφαίρεση του προστάτη). Με ένα σύστημα απεικόνισης που ρίχνει ειδικό φως στον αδένα προστάτη και τις κοντινές περιοχές, προκαλώντας φθορισμό στα καρκινικά κύτταρα με τη χρωστική, οι χειρουργοί κατάφεραν να εντοπίσουν τα όρια του όγκου και να αναγνωρίσουν τυχόν συστάδες κυττάρων που είχαν εξαπλωθεί από τον όγκο σε κοντινούς πυελικούς ιστούς και λεμφαδένες.
Τη χρωστική με τον δείκτη που στοχεύει στην πρωτεΐνη ειδικό προστατικό μεμβρανικό αντιγόνο (PSMA), η οποία εντοπίζεται συνήθως στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη, ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με επικεφαλής τον Δρ Borivoj Vojnovic σε συνεργασία με την εταιρεία ImaginAb Inc.
Ο Freddie Hamdy, καθηγητής Χειρουργικής στην Οξφόρδη και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τόνισε:
«Δίνουμε στον χειρουργό ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια για να δει πού βρίσκονται τα καρκινικά κύτταρα και αν έχουν εξαπλωθεί. Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε να δούμε τόσο μικρές λεπτομέρειες του καρκίνου του προστάτη σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης».
Επί του παρόντος, ο φθορίζων παράγοντας με τον ειδικό δείκτη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τακτικά για μεγαλύτερη χειρουργική ακρίβεια στην αντιμετώπιση καρκίνου του προστάτη και ενδεχομένως σε άλλες μορφές καρκίνου, με τροποποίηση της πρωτεΐνης-στόχου. Εν εξελίξει δοκιμές θα υποδείξουν αν αυτή η τεχνική είναι πιο αποτελεσματική από τις τρέχουσες μεθόδους για την αφαίρεση του καρκίνου του προστάτη και τη διατήρηση του υγιούς ιστού.
Καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς
«Με αυτή την τεχνική, μπορούμε να αφαιρέσουμε ολόκληρο τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων που έχουν εξαπλωθεί από τον όγκο, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποτροπή. Μας επιτρέπει επίσης να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις υγιείς δομές γύρω από τον προστάτη, ώστε να μειωθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες που διαταράσσουν τη ζωή, όπως η ακράτεια και η στυτική δυσλειτουργία. Η χειρουργική επέμβαση του προστάτη αλλάζει τη ζωή. Θέλουμε οι ασθενείς να φεύγουν από το χειρουργείο γνωρίζοντας ότι έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξαλείψουμε τον καρκίνο τους και να τους δώσουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής μετά. Πιστεύω ότι αυτή η τεχνική κάνει αυτή τη δυνατότητα πραγματικότητα», δήλωσε ο Δρ Hamdy.
Ο Δρ Iain Foulkes, εκτελεστικός διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στο βρετανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (Cancer Research UK), πρόσθεσε:
«Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι αποτελεσματική θεραπεία σε καρκίνους που αφαιρούνται νωρίς, αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι μεταστάσεις. Ο χρωματισμός τους και το σύστημα απεικόνισης που αναπτύχθηκε θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Ελπίζουμε η τεχνική αυτή να δείξει υποσχέσεις σε μελλοντικές δοκιμές, προσφέροντας ενδεχομένως μια αξιόπιστη μέθοδο για την εξάλειψη του καρκίνου του προστάτη και άλλων καρκίνων».
https://creta24.gr/karkinos-prostati-kainotomos-techniki-epitrepei-tin-pliri-exoudeterosi-ton-karkinikon-kyttaron/