Οικονομία

Παίρνουν πίσω τις επιδοτήσεις ρεύματος!

Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος χορηγήθηκαν στο πλαίσιο κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι αγρότες με αγροτικό τιμολόγιο να έχουν καμία ευθύνη για τον τρόπο διανομής τους.

Άντε μετά να εμπιστευτείς το “επιτελικό” κράτος και τις αποφάσεις του κατά καιρούς. Επισήμως για την ώρα, 1,2 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και αγρότες που έλαβαν επιδοτήσεις κατά την ενεργειακή κρίση, αντιμετωπίζουν πλέον έναν εφιάλτη, καθώς καλούνται να επιστρέψουν συνολικά περίπου 800 εκατ. ευρώ δύο χρόνια μετά. 
Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος  χορηγήθηκαν στο πλαίσιο κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι αγρότες με αγροτικό τιμολόγιο να έχουν καμία ευθύνη για τον τρόπο διανομής τους. Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι πως οι κυβερνώντες εντελώς υποκριτικά έδωσαν τις επιδοτήσεις αυτές, χωρίς να έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. και τα αρμόδια κοινοτικά όργανα έκριναν ότι είναι παράνομες. Τώρα βάζουν μπροστά τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, να πιέσουν για τις πάρουν πίσω. Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι ότι, ενώ η κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα, δε φρόντισε να το καλύψει με κάποιο κονδύλι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού που εμφανίζει και αυξημένα έσοδα ή μέσω των υπερκερδών των παροχών ή με κάποιο συνδυασμό των δύο πηγών, αλλά με ένα ανάλγητο τρόπο, όταν μικρομεσαίοι και αγρότες έχουν και θέμα ρευστότητας έρχεται να τους πάρει πίσω, αυτό που υποτίθεται τους επιδότησε για να τους στηρίξει. Ακόμη χειρότερα, επειδή όπως μας είπε «έλαβε το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών» ακριβώς την επομένη ημέρα στις 10 Ιουνίου, η επιστροφή των επιδοτήσεων προβλέφθηκε από Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Η απόφαση υπογράφεται από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, καθώς και από τους υφυπουργούς των δύο υπουργείων, Θανάση Πετραλιά και Αλεξάνδρα Σδούκου, και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη!!! 
Έτσι και στην Κρήτη, εκτός από τους μικρομεσαίους, που καλούνται να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις σε χρόνο-ρεκόρ σε ένα μήνα μέσα, τέτοια μπιλιετάκια από τους παρόχους ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, άρχισαν να φτάνουν κατά δεκάδες και στους αγρότες. Αγρότης φίλος της στήλης μάς έστειλε τους λογαριασμούς του αγροτικού του τιμολογίου και το εξής περιστατικό σε περιγραφή: «Την ίδια ημέρα έλαβα εγώ και δεκάδες άλλοι αγρότες στη Μεσαρά, συγχρόνως, δύο λογαριασμούς ΔΕΗ για αγροτικό τιμολόγιο που αφορά γεώτρηση στο χωριό. Ο ένας ήταν εκκαθαριστικός 4.618 ευρώ για το τρέχον τιμολόγιο. Αλλά ο ταμπλάς μου ήρθε και μένα και δεκάδων άλλων συναδέλφων αγροτών, όταν άνοιξα τον δεύτερο φάκελο με την ένδειξη “Έκτακτος Λογαριασμός 4.559 ευρώ”, με 0 κατανάλωση από 01/02/22 έως 31/12/23!!! Συνοδευόταν με μια επιστολή με ακατανόητο κείμενο και νόμους κ.λπ., που αφορούσε χωρίς να το αναγράφει όμως την επιστροφή της επιδότησης λόγω της ενεργειακής κρίσης. Σας παραθέτω τους δύο λογαριασμούς. Αντίστοιχοι λογαριασμοί ήρθαν σε όλους με αγροτικά και επαγγελματικά τιμολόγια. Στα αγροτικά ήταν τα τρελά νούμερα. Με μεγάλη προσπάθεια μίλησα με ΔΕΗ στην Αθήνα, βέβαια καταλαβαίνετε εξοργισμένος, και η κοπέλα στο τηλεφωνικό κέντρο άρχισε να τραυλίζει διάφορες ακατανόητες δικαιολογίες: Τη μία ότι βγήκε εκ παραδρομής, την άλλη ότι είναι τυπογραφικό λάθος (!), όταν της είπα πως δε γίνεται ούτε το ένα ούτε το άλλο, είμαστε χιλιάδες οι παραλήπτες δύο λογαριασμών, μου είπε ότι ισχύει ο ένας ο εκκαθαριστικός, ότι έγινε λάθος, ότι, ότι, ότι… και στο τέλος να μην πληρώσω, αλλά προφορικά, αυτόν τον “έκτακτο”. Ζήτησα να μου στείλουν επίσημο χαρτί με μια συγνώμη γιατί παραλίγο να πάθουμε ανακοπή, που θα λέει ότι ο “έκτακτος” δε θα πληρωθεί… Τι να μου απαντήσει η κοπέλα…». 
Λοιπόν, επειδή διαρρέεται μεν προφορικά, αλλά εγγράφως κανείς δεν το έχει δει, καλό είναι οι “αγροτοπατέρες” συνδικαλισταράδες να πάρουν έγγραφη βεβαίωση επισήμως και να την ανακοινώσουν, γιατί το μιλητό δε λέει τίποτα. Κάπου εδώ η εμπιστοσύνη στο “επιτελικό κράτος” ακόμη και για τις επιδοτήσεις μας… “βούλιαξε”.

Παίρνουν πίσω τις επιδοτήσεις ρεύματος!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button