Τουρισμός

Η Βενετία πρόκειται να αυξήσει τα τέλη εισόδου τουριστών το 2025

Η Βενετία φαίνεται έτοιμη να αυξήσει τα τέλη εισόδου των τουριστών το 2025, αφού μια ανασκόπηση του δοκιμαστικού συστήματος αποκάλυψε ότι το τρέχον τέλος είχε μικρή επιτυχία στη μείωση του αριθμού των επισκεπτών.

Όπως είναι γνωστό, η Βενετία έχει  επιβάλει τέλη εισόδου  ή «contributo di accesso» ύψους πέντε ευρώ από την άνοιξη του 2024, το οποίο ισχύει για 29 από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες στην υψηλή περίοδο και σκοπό έχει να αποτρέψει ορισμένους ημερήσιους ταξιδιώτες από το να αποφασίσουν να επισκεφθούν τη λιμνοθάλασσα εκείνες τις ημέρες.

Η Βενετία δέχεται περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, και περίπου το 70% αυτών πηγαίνουν μόνο για μία μέρα. Οι δρόμοι, οι πλατείες και τα κανάλια της είναι γεμάτα επισκέπτες, και η πόλη είχε προειδοποιηθεί από την UNESCO πριν από την πανδημία του Covid-19 ότι κινδύνευε να χάσει το καθεστώς της Παγκόσμιας Κληρονομιάς εάν συνεχιστεί ο συνωστισμός.

Έτσι για το 2024 οι αξιωματούχοι της πόλης θέσπισαν τον τουριστικό φόρο, απαιτώντας από κάθε επισκέπτη που φτάνει μεταξύ 8:30 π.μ. και 4 μ.μ. στις καθορισμένες ημερομηνίες να εγγραφεί εκ των προτέρων ηλεκτρονικά. Η εγγραφή δημιούργησε έναν κωδικό QR που θα μπορούσε να διατηρηθεί σε ένα smartphone ή να εκτυπωθεί για να χρησιμοποιηθεί ως πέρασμα από τα σημεία εισόδου. Αυτά ελέγχονταν από υπαλλήλους της πόλης που θεωρητικά μπορούσαν να επιβάλλουν βαριά πρόστιμα έως και 300 ευρώ σε όποιον παραβιάζει τους κανόνες.

Στην πράξη, το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο έληξε την Κυριακή 14 Ιουλίου, δεν μείωσε τον αριθμό των επισκεπτών όσο ήλπιζαν ορισμένοι, αν και συγκέντρωσε ένα τεράστιο ποσό κεφαλαίων. Η παρέμβαση δεν ήταν δημοφιλής σε πολλούς κατοίκους της πόλης, οι οποίοι, αν και δεν χρειάστηκε να πληρώσουν για να μετακινηθούν στην πόλη, έπρεπε να αποδείξουν ότι κατοικούν. Κάποιοι χλεύασαν την έννοια του τέλους εισόδου, λέγοντας ότι ουσιαστικά μετέτρεψε την πόλη σε θεματικό πάρκο.

Παράλειψη επιβολής προστίμων

Αλλά με τον δημοτικό σύμβουλο υπεύθυνο για τον τουρισμό και την κοινωνική συνοχή, Simone Venturini, να παραδέχεται στο Reuters ότι έχουν επιβληθεί «πολύ λίγα, ή πιθανώς καθόλου πρόστιμα» και πολλοί επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα είχε χλευαστικό αντίκτυπο στον αριθμό των εισερχόμενων επισκεπτών, οι αλλαγές είναι τώρα επιβεβλημένες και οδηγούν στην αύξηση του κόστους του τέλους.

«Ήταν μια ολοκληρωτική αποτυχία», είπε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Giovanni Andrea Martini, ο οποίος πρόσθεσε «Η πόλη είναι ακόμα γεμάτη με τουρίστες» και σημείωσε ότι ορισμένοι επισκέπτες έπαψαν να μπαίνουν στον κόπο να πληρώνουν το τέλος καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν και μοιράστηκαν την είδηση ​​ότι δεν επιβάλλονται κυρώσεις.

Ωστόσο, αυτή η ήπια προσέγγιση ήταν μια σκόπιμη στρατηγική, λέει ο Venturini. «Σε αυτή την πειραματική φάση, αντί να επιβάλλουμε πρόστιμα στους ανθρώπους, έχουμε επικεντρωθεί στην ενημέρωση τους», είπε.

Υπερασπιζόμενος το τέλος εισόδου, ο Venturini επέμεινε ότι η έγκαιρη ανάλυση έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα. «Μερικά Σαββατοκύριακα υπήρχαν λιγότεροι άνθρωποι από την ίδια εποχή πέρυσι… αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα εξαφανίζονταν από θαύμα όλες οι ημερήσιες εκδρομές». Επιβεβαιώνοντας ότι η χρέωση θα ισχύσει ξανά τον επόμενο χρόνο, ισχυρίστηκε ότι «Θα είναι πιο αποτελεσματική τα επόμενα χρόνια όταν αυξήσουμε τον αριθμό των ημερών αλλά και την τιμή».

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πόσες ημέρες θα επηρεαστούν από τη χρέωση το 2025, ούτε πόσο θα αυξηθεί το κόστος της επίσκεψης στη Βενετία.

Πηγή: traveldailynews.gr
Βίκυ Καραντζαβέλου

Η Βενετία πρόκειται να αυξήσει τα τέλη εισόδου τουριστών το 2025

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button